kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünya Mevlana'yı 8 yüzyılda keşfetti

Sekiz yüzyıl önce "Gel! Ne olursan ol, yine gel" diyerek dünyaya seslenen Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin çağrısı artık yankı buluyor. Sufi inancın bugün en yaygın öğretilerinden biri Mevlevilik. Fransız Le Nouvel Observateur'ün son kapak konusu buydu. ABD'de de en çok satılan kitaplardan biri Mevlana'nın Mesnevi'si.


Mevlana'nın 'gel' çağrısına koşuyorlar

Mevlana'nın 'Ne olursan ol yine gel' çağrısı, binlerce kişiyi bir araya getiriyor. Her yaştan, her sınıftan insan sema ile kendini buluyor, ilahi aşka koşuyor.

Sunuş
AB'nin Türkiye hakkında vereceği kararı açıklayacağı tarih olan 17 Aralık, Mevlana'nın Şebi Arus törenleriyle aynı güne denk geldi. Bir tesadüf mü, ilahi bir mesaj mı bilinmez ancak; AB'nin kültür ve medeniyetler buluşmasını Mevlana Celaleddin Rumi şöyle dile getirmişti: "İnsanlığın neresine ait olduğumu bilmiyorum Bildiğim ve emin olduğum tek şey ne Hıristiyan ne Yahudi ne de Müslüman olduğumdur Yeryüzünde ne rüzgarlardan ne topraktan ne ateşten ne sudan Ne kandanım ne cevherden ne bu dünyadanım ne ahiretten Ne Havva'dan ne de Adem'denim Cennet bahçesinden de değilim Benim yerim yersizliktir Ne bir ruh ne bir Ten'im Ben... Aşkımın ruhuna aitim" 800 yıllık miras Mevleviliğin ilkeleri bugün de güncelliğini koruyor. Bu yazı dizisinde o ilkeleri hayat felsefesi yapanlar konuştu. Ünlü Mevleviler Mesnevi'nin hayatlarını nasıl etkilediğini yazdılar.

Yaklaşık sekiz asır önce "Gel! Ne olursan ol, yine gel" diyerek dünyaya sevgiyle seslenen Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin çağrısı, bugün tüm dünyada yüzlerce taraftar buluyor. Ölüm gününü Tanrı'ya ulaşma anı diye 'düğün günü' olarakEce Milli, Galata Mevlevihanesinde 3 aydır sema yapıyıor. Robert Koleji öğrencisi Ece, mevlevilik ile kendini tanıdığını söylüyor.kabul eden Mevlana'nın Şebi Arus törenleri, bu yıl çok daha renkli kutlanıyor. Kutlamalar yalnızca Mevleviliğin merkezi sayılan Konya'da değil Türkiye'nin her köşesinde, Avrupa'da hatta Amerika'da da yapılıyor. Fransa'nın en önemli dergilerinden biri olan 'Le Nouvel Observateur', gittikçe yayılan mevleviliği kapağına taşıdı. ABD'de en çok satan kitaplarından birinin Mevlana'nın 'Mesnevi'si olması bu inanışın dünyayı sardığının göstergesi. Mevlana'nın çağrısına uyanlardan biri de Ece Milli. Üniversite sınavlarında bilgisayar programcılığı bölümünü kazanmak isteyen ve Robert Koleji'nde okuyan Ece, "Mevlana benim stresten, dünyevi sıkıntılardan kurtulmamı sağladı" diyor. Üç aydır sema yapan Ece Milli "Mevlana benim kendimi tanımamı sağladı, insanın yüce varlık olduğunu gösterdi" diye konuşuyor.

İLKOKUL ÖĞRENCİSİ SEMAZENLER
Türkiye'nin en genç semazenleri ise henüz ilköğretim öğrencisi olan Elif Akgün ve Barış Sağlam. İkisi de 12 yaşında. "Zikretmenin yaşı olmaz. Bu oyun değil, biz huzuru bulduk" diye anlatıyorlar semayı. Galata Mevlevihanesi'nin bahçesinde sema töreni öncesi oradan oraya koşuşturan bu çocuklar, sema gösterisi sırasında diğer semazenlerden farksız Tanrı'yla bütünleşmeye çalışıyorlar.

İLAHİ AŞKTA YOKElif ve Barış, henüz 12 yaşında ilköğretim öğrencileri olmalarına rağmen iyi birer semazen.OLMAK
Kadından semazen olur mu, olmaz mı polemiklerine karşın kadınlar da Allah'a ulaşmak adına 'dönüyorlar.' Yeşim Çağlayan 32 yaşında bir öğretmen, Nilüfer Bozçicek bankacı, Deniz Evren ise bir işkadını. Tüm bu kadınlar hayatın farklı alanlarından gelip mevlevihanede turuncu, mor, pembe tennurelerini, hırkalarını giyip bir araya geliyorlar. "Her birimizin içinde ilahi olanı anlamaya, ona ulaşmaya yönelik doyumsuz bir istek, arzu ve özlem vardır. Mevlana Celaleddin gibi bizim yaptığımız ilahi ışığın aşkıyla düşünüp, hissedip, davranmak ve ilahi aşkın içinde yok olmaktır" diye tanımlıyorlar yaptıkları dansı. Sema sırasındaki tüm jest ve hareketlerin ilahi aşka götürdüğünü anlatıyorlar. Deniz Evren, sema sırasında ellerini göğe yükselterek insanoğlunun yukarılara tırmandığını ve Allah'ı hissettiğini anlatıp bu ibadetin adına da 'tevhid' dediklerini ifade ediyor.

Sema simgeleri
Sema töreni, mevlevidedesinin postu yeresermesiyle başlıyor. Yereatılan postun öpülmesi,mevlevilerin yaşayan veyaşamayan her şeye önemverdiklerini gösterir. Giydiklerirenkli ya da beyaz tennureleröldükten sonra bedenisaracak kefeni, siyah cüppe isebedenin yatacağı tabutusimgeler.Başa giyilen sikke ise mezartaşını tasvir eder.

Esra TÜZÜN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Modern' görüntünün ardında büyük ihmal
 'Dekor fiyasko bina hatalarla dolu'
 Azra Akın: Bir an için öleceğimi düşündüm
 Konserde yangın paniği
 En temiz Türk gençleri
 Son sözü seni seviyorum oldu
 Başbakan'ın İstanbul düşü
 Türk'e kılıç çektirmem
 Hangi yalnızlığa gittiği bilinmeyen
 Küçükarmutlu davası lehte bozuldu
 Umut'un 10 yıllık 'barış' yolculuğu
 Marmara Bölgesi eğitimde çaktı!
 İlk hacı adayları dualarla uğurlandı
MAHMUT ÖVÜR
Aklımız hırsımıza teslim
İstanbul, G-Mall yangın...
SAVAŞ AY
AB durumu dururken yangına sayfa yapmak niye?..
Bu...
Halklar evet dedi ...
Türkiye, AB'den 41 yılın en güzel "evet" yanıtını aldı. Parlamento,...
'Evet deme zamanı geldi'
Bu sözler AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya ait. Üstelik...
Pietro'ya dikkat
Pietro'ya dikkat
Kartal'a Hakan Şükür uyarısı: "Parma'nın başına geçen Pietro...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu