kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tabloya koruma : “Kaplumbağa Terbiyecisi’’ adlı yapıt, ebatları çok büyük olduğu için güvenlik gerekçesiyle müzayede salonuna getirilmedi.
'Kaplumbağa Terbiyecisi' 5 trilyona kamu hizmetinde
Dünyanın en pahalı 10 tablosu
Batıklar yine halka dönüyor

Koç rekor

'Kaplumbağa Terbiyecisi' 5 trilyona satıldı. Eczacıbaşı ve Kıraçlar, Osman Hamdi Bey'in ünlü tablosunu müzelerine almak için kıyasıya kapıştı. Zafer Koçlar'ın oldu.

İlk kez bir Türk ressamın tablosu, ancak dünyaca ünlü müzayede salonlarında rastlanan bir fiyata satıldı. Kıraç Vakfı, Osman Hamdi Bey'in tablosunu Müze Pera'da sergilemek üzere 5 trilyon liraya satın aldı.

FENALIK GEÇİRDİ
Açık artırmada Eczacıbaşı ile kıran kırana bir rekabet yaşandı. Fiyat 42 kez arttı. Müzayedeye Suna-İnan Kıraç Vakfı adına katılan Ahmet Keskiner rakam çok yükselince fenalık geçirdi.

TEKRAR KAMUYA DÖNDÜ
Kaderin cilvesi! Müze Pera, el konulan Esbank'ın merkez binasıydı. Tablo da İktisat'ındı... Böylece batıkların malları, özel girişimciler sayesinde yine kamu hizmetine girmiş oldu.


'Kaplumbağa Terbiyecisi' 5 trilyona kamu hizmetinde

İstanbul Modern Sanat Müzesi ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi çekişti, TMSF'nin satışa çıkardığı Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosu 5 trilyon liraya Pera'nın oldu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan ve İktisat Bankası Koleksiyonu'nda yer alan Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi'' adlı tablosu, 5 trilyon liraya Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi tarafından satın alındı. TMSF'nin Erol Aksoy ve İktisat Bankası'ndan kaynaklanan alacaklar nedeniyle el koyduğu 322 tablo ve 24 antikadan oluşan koleksiyonu, dün Swissotel'de açık artırmayla satışa çıkarıldı. Antik A.Ş.'nin sahibi Turgay Artam tarafından yönetilen müzayedenin en önemli eseri, muhammen bedeli 1 trilyon 950 milyar lira olarak belirlenen Osman Hamdi Bey'in tuval üzeri yağlıboya tekniğiyle yapılan 222 x 122 santimetre boyutlarındaki "Kaplumbağa Terbiyecisi'' adlı tablosu oldu.

MÜZE YARIŞI
Müzayede listesinde 189 numaradan satışa sunulan "Kaplumbağa Terbiyecisi''ni satın almak için telefonla müzayedeye katılan Eczacıbaşı'nın İstanbul Modern Sanat Müzesi ile salonda bulunan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi temsilcileri arasında büyük bir çekişme yaşandı. Kıran kırana geçen müzayede sırasında tabloya verilen fiyat beklenenin çok üstüne çıktı, elektronik göstergeye yansıtılamadı.SATIŞ FİYATI, ELEKTRONİK GÖSTERGEYE SIĞMADI : Osman Hamdi Bey tablosu 5 trilyona yükselince, fiyat elektronik göstergeye sığmadı. Antik A.Ş. görevlileri, fiyatı elleriyle göstermeye çalıştılar.Fiyatın 5 trilyona yükseleceğini tahmin etmeyen Antik A.Ş. görevlileri, satış fiyatını elleriyle göstermeye çalıştılar. Pera Müzesi'nin en son 5 trilyon lira vererek tabloyu alması, katılımcılar tarafından alkışlarla karşılandı. Pera Müzesi adına müzayedeye katılan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Sanat Danışmanı Ahmet Keskiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, özel bir koleksiyonda yer alan bu yapıtı Türk halkıyla paylaşmak için satın aldıklarını dile getirdi. Keskiner, "Bütün gayemiz, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'ne bu başyapıtı kazandırmak, Türk halkıyla paylaşmaktır'' dedi. Başbakan'ın önceki gün açılışını yaptığı İstanbul Modern Sanatlar Müzesi ise, "Kaplumbağa Terbiyecisi" için yarışı kaybetti ama, Fahr El-Nissa Zeid'in 20 tablodan oluşan koleksiyonunu 800 milyar liraya, Nejat Melih Devrim'in soyut kompozisyon çalışmasını 56 milyar liraya, Ömer Uluç'a ait bir tabloyu 30 milyar liraya, Ferruh Başağa'nın yağlıboya tablosunu 50 milyar liraya, Burhan Doğançay'ın "Muhteşem Çağ" tablosunu da 87 milyar liraya satın aldı.

Bülent ERGÜN Ali ÖZLÜER / MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Eğer Said deliyse bu alemde akıllı adam yok'
 Şampiyonun veda kulacı
 Avrupa'nın en iyi filmi 'Duvara Karşı'
 12 saatlik tepki konseri
 Çocuktan al mutluluğu
 Ercan Yalçınkaya için gizli organizasyon
 Bakü-Ceyhan için ölümden döndü
 İzmir Barosu'nda 'işkence' krizi
 Halterde, 'temiz eller' operasyonu
ERDAL ŞAFAK
"Yasak hemşerim" barikatları
Bir ülkede...
ÖMER LÜTFİ METE
Baş olma sevdası
Nicedir bazı ayrılıkçı kafalarının...
UMUR TALU
Hafızadan notlar
Dürüst olunması gerekiyorsa, şunlar...
ERGUN BABAHAN
Kuponlu iktidar
Doğru Yol Partisi eski genel başkan...
MEHMET ALTAN
Sükûnet..
Türk medyası, toplumun "balık...
İran'da sessiz kıyafet devrimi
ABD'li gazeteci: Vitrinleri batı markaları süslüyor. En çok izlenen...
'Önleyici saldırı' için hazırlanıyor
Beslan'daki okul baskını sonrası ülke savunma politikalarında sert...
Rövanşı var
Rövanşı var
Kendisine ve ailesine küfür edildiği için küplere binen F.Bahçe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu