kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye-Rusya ortak deklarasyonu
'Teröre karşı aynı görüşteyiz'
Putin'in TÜPRAŞ ve helikopter ısrarı
Türkiye-Rusya ortak deklarasyonu

Türkiye-Rusya ortak deklarasyonu

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çankaya Köşkü'nde imzaladıkları ortak deklarasyon, iki ülke arasındaki ilişkilerin ''çok boyutlu güçlendirilmiş ortaklık'' düzeyine yükseltilmesini hedefliyor.

Deklarasyonda, iki ülke ilişkilerinin 500 yıllık geçmişe sahip olduğunun altı çizildi ve ilişkilerde özellikle son on yıl içinde yeni ve nitelikli ikili işbirliği tecrübesinin gözlendiğine işaret edildi. Temel amacın ikili ilişkilerin derinleştirilmesi olduğu belirtilen deklarasyonda, ilişkilerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi için devlet başkanları, başbakanlar, parlamento başkanları ve bakanlar düzeyi dahil, her düzeyde temasın artırılması gereği vurgulandı.

Deklarasyonda ayrıca, siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer konularda istişare mekanizmalarının en etkin şekilde kullanılmasıyla BM ve diğer platformlarda temas ve işbirliğinin güçlendirilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

'EŞSİZ JEOPOLİTİK KONUM'

Deklarasyonda Türkiye ve Rusya'nın Avrupa ve Asya'nın birer parçası olarak ''eşsiz birer jeopolitik konuma sahip olduğuna'' dikkat çekilerek, iki ülkenin de bulundukları bölgede ve genel olarak uluslararası alanda güvenlik, barış ve refahın geliştirilmesine katkıda bulunmaya devam edecekleri belirtildi.

İki ülkenin uluslararası alanda birçok soruna yaklaşım biçimlerinin benzerlik gösterdiğinin ifade edildiği ortak deklarasyon uyarınca, bundan böyle Türkiye ve Rusya, BM, AGİT ve diğer uluslararası kuruluşların organları için yapılacak seçimlerde, karşılıklılık ilkesi çerçevesinde birbirlerinin adaylarına öncelik tanıyacaklar.

Türkiye ile Rusya arasında terörizm, kitle imha silahlarının yayılması, kaçakçılık, uyuşturucu ticareti ve her türlü organize suçla mücadelede işbirliğinin artırılmasının hedeflendiği ifade edilen deklarasyonda, iki ülkenin ''her tür ve şekilde terörizmi'' kınadıkları belirtildi.

Siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi için öngörülen tedbirlerin de sıralandığı deklarasyonda, şunlar kaydediliyor: ''Taraflar, karşılıklı yatırımları ve müteahhitlik hizmetlerini, sanayi tesislerinin özelleştirilmesine katılımı, ulaştırma ve haberleşme alanlarındaki her iki tarafın yararına olan ilişkilerin daha da geliştirilmesini ve genişlemesini teşvik edici şartların hazırlanmasını etkin şekilde desteklerler.''

İŞADAMLARINA VİZE KOLAYLIĞI

Deklarasyonda, ikili ilişkilerde özel sektörün önemle rol oynadığının altı çizilerek, iş çevreleri, işadamlarının dernekleri ve birlikler arasındaki temasların güçlendirilmesi amacıyla vize işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılmasının desteklendiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanlarının imzaladıkları ortak deklarasyonda, iki ülke halklarının birbirlerini daha iyi tanımaları, karşılıklı güven ve dayanışma ortamının pekiştirilmesi amacıyla sosyal, kültürel, eğitim ve bilim alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesi ve temasların artırılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Deklarasyonda, Türkiye ve Rusya'nın Avrasya bölgesine büyük ilgi gösterdikleri ve burada özel çıkarları bulunduğu ifade edildi, Avrasya'da İşbirliği ve Eylem Planı çerçevesinde hayata geçirilen Yüksek Düzeyli Ortak Çalışma Grubu'nun ''ekonomik ve ticari işbirliğinin somut projeler temelinde Avrasya coğrafyasına taşınması yönündeki çalışmalarından duyulan memnuniyet'' dile getirildi.

DENİZCİLİK İLİŞKİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Türkiye ile Rusya arasında denizcilik ilişkilerinin geliştirilmesi gereğinin de vurgulandığı deklarasyonda, şu ifadelere yer verildi: ''Taraflar, 'Boğazlar Rejimi Hakkında Montrö'de 20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan Sözleşme'ye ve seyir güvenliği ile çevrenin korunmasına ilişkin uluslararası yükümlülüklerine karşılıklı bağlılıklarını vurgulayarak, Boğazlar'da can, mal, çevre ve seyir güvenliğinin sağlanmasının ve geçiş serbestisinin muhafazasının önemini teyit ederek, iki ülke arasındaki denizcilik
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Türkiye üye olursa şaşırmam'
 Bu vergi sistemiyle dürüstlük başa bela
 Modern Tarikatlar 1: Kundalini huzur verir
 Milletvekili adayı kapkaç sanığı
 Tedbirinizi alın! Soğuk ve yağışlı hava geri geliyor
 Okul bahçesinde ölümle oynuyorlar
 Taksicilerden karanfilli eylem
 Şehir Hatları'nda sıkıntı yaşanıyor
ERDAL ŞAFAK
Tırnakları kaldırmak
KKTC Başbakanı Mehmet...
ÖMER LÜTFİ METE
'Bürokratik oligarşi'
Osmanlı'nın ' yenileyici...
UMUR TALU
Eşitlik arayışı
Tuhaftır, ayıptır, tehlikelidir.
ERGUN BABAHAN
Tartışalım
17 Aralık'ta Brüksel'de alınacak sonuç ne...
32 yıl sonra tarihi ziyaret
Rusya Devlet Başkanı Putin ve eşi dün akşam yoğun güvenlik önlemleri...
İngiltere'nin Clinton'ı
Önce evli olduğu halde başka bir kadınla aşk yaşadığı ortaya çıktı,...
Bosque out Tümer Met-in
Bosque out Tümer Met-in
Bosque'nin kulübeye hapsettiği Tümer, Samsun'dan sonra İstanbul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu