kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Putin'in TÜPRAŞ ve helikopter ısrarı
'Teröre karşı aynı görüşteyiz'
Putin'in TÜPRAŞ ve helikopter ısrarı
Türkiye-Rusya ortak deklarasyonu

Putin'in TÜPRAŞ ve helikopter ısrarı

Türk-Rus İş Forumu'na katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus petrol şirketi Taftneft'in de ortak olduğu iptal edilen TÜPRAŞ ihalesiyle ilgili olarak daha önceden varılan mutabakatın uygulanmasını istedi. Ayrıca, Putin, helikopter ihalesinde yer almak istediklerini belirterek, "Helikopterin adı Erdoğan ama buna rağmen bir türlü engelleri aşamıyoruz" dedi.

Türk-Rus İş Forumu'nda iki ülkenin işadamlarınra seslenen Rusya Devlet Başkanı Putin; enerji, ulaşım altyapısı, hidroelektrik ve termik santrallerin kurulmasında yer almak istediklerini söyledi. Putin, konuşmasında Zorlu Grubu'yla Taftneft'in ortak girerek kazandığı TÜPRAŞ ihalesine de değindi.
Sorunları anlayışla karşıladıklarını ifade eden Vladimir Putin, daha önceden varılan mutabakatların uygulamaya konulmasına dair ümitlerini dile getirdi. Putin, ayrıca helikopter ihalesinde "Erdoğan" adlı helikopterleriyle yer almak istediklerini söyledi.

BAVUL TİCARETİNE DÜZENLEME GEREK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bavul ticaretine düzenleme getirilmesi gerektiğini belirterek, bunun için de medeni ve karşılıklı işbirliğine açık bir zemine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ankara temasları çerçevesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) evsahipliğinde düzenlenen Türk-Rus İş Forumu'nda konuşan Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik-ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yıl sonuna kadar 10 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti.

Tüpraş'ın önemli bir konu olduğunu belirten Putin, ''Sıkıntıları biliyoruz, Türkiye'nin iç sorunlarını anlayışla karşılıyoruz'' dedi. Daha önce varılan mutabakatların mutlaka uygulamaya konulacağını ümit ettiklerini söyleyen Putin, ''Ülkelerin ekonomik politikalarına müdahale etmediklerini, herkesin mutlu olacağı, Türk ortakların da memnuniyetle kabul edecekleri, karşılıklı işbirliğinin devamından yana olduklarını'' belirtti.

Rus-İsrail yapımı ''Erdoğan'' helikopteri ihalesine de değinen Putin, ''Eşit katılımcı olarak yerimizi almak istiyoruz. Sunduğumuz ürün rekabet gücü olan nitelikli bir ürün'' diye konuştu. ''Helikopterin adı Erdoğan ama buna rağmen bir türlü engelleri aşamıyoruz'' diyen Putin, yüksek teknoloji alanında yapılacak işbirliğinin her iki ülkenin yararına olacağını kaydetti.

Türk inşaat şirketlerinin Rusya'da başarılı çalışmalar yaptığını belirten Putin, ancak Türk yatırımcılarının Rus piyasasına doğrudan katılmadıklarını belirtti. Uzun vadede ekonomideki ciddi yatırımların önemli olacağını ifade eden Putin, ''Piyasamıza yatırım yapanlar mutlaka başarılı olacaktır. Uzun vadeli bakış açışı sergilemenizi bekliyoruz'' diye konuştu.

Vladimir Putin, inşaat sektöründeki dengesizliğin aşılması için çalışmalara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Putin, bavul ticaretine düzenleme getirilmesi gerektiğini belirterek, bunun için de medeni ve karşılıklı işbirliğine açık bir zemine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Türkiye ile diyalogun geliştirilmesi için çaba harcadıklarını belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, ''İnanıyorum ki, ikili ilişkiler ileride daha cesur şekilde bölgesel işbirliğine dönüşecektir'' dedi.

ERDOĞAN: RUSYA SAVUNMA İHALELERİNE GİRSİN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rus yatırımcıları, Türkiye'ye yatırım yapmaya çağırarak, ''Savunma sanayi ihalelerimizde, Rusya'nın yer almasını gönülden arzu ediyoruz'' dedi. Erdoğan, Türk-Rus İş Forumu toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki Rus menşeili firmaların toplam sermaye tutarının, ''sadece'' 5 milyon dolar olduğunu belirterek, ''İş çevrelerini, yapacakları doğrudan yatırımlar veya kuracakları ortaklıklar aracılığıyla Türkiye'de, Sayın Başkan'ın huzurunda iş yapmaya davet ediyorum'' dedi.

Rus firmalarının, Türkiye'deki yatırımlarının artmasını, özellikle Türkiye'deki aktif iş sürecine katılmalarını beklediğini vurgulayan Erdoğan, tüm Türkiye'yi kapsayan bölgesel örgütleriyle TOBB ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun, Rus karşıtlarına en iyi imkanları sağlayacakları konusunda herhangi bir tereddüt bulunmadığını söyledi.

Türk ve Rus işadamlarına, ticari ve ekonomik faaliyetler açısından önemli imkanlara sahip olan bölgede, birlikte iş yapmak üzere güçlerini birleştirme çağrısında bulunan Erdoğan, işadamları tarafından oluşturulan Türk-Rus İş Konseyi veya Rus-Türk İşadamları Birliği'nin ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmaları konusunda takdirlerini ifade etti.

''MOSKOVA DIŞINDAKİ BÖLGELER''

Erdoğan, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kendilerine her türlü desteği sağlayacaklarını kaydederek, Türk müteahhitler, yatırımcılar ve ihracatçıların faaliyetlerini, Moskova dışındaki bölgelere de genişletmelerinin yararlı bir adım olacağını belirtti.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ayrıca, Moskova dışındaki bölgelerdeki müteşebbis grupların ve kuruluşların, ülkemizin çeşitli bölgelerini özellikle üretim bölgelerini ziyaret ederek, işbirliği ve üretim imkanlarını yerinde görmelerinde ve doğrudan temaslarda bulunmalarında yarar vardır. Bu
çerçevede, işadamlarının seyahatlerini kolaylaştırıcı önlemlerin geliştirilmesinin yararına inanıyorum. Rusya ile artan ekonomik ilişkilerimiz, Avrasya bölgesine de ışık tutmaktadır. Geniş Avrasya bölgesinde de başta enerji, taşımacılık, KOBİ'ler, savunma sanayi, turizm, gıda, tekstil ve bankacılık olmak üzere birçok alanda işbirliği yapma imkanımız mevcuttur.

İki ülke arasında oluşturulacak ortak projeler konusunda, iki ülke özel sektör temsilcilerinin yer almasını teşvik etmemiz gerekmektedir. Rusya
Federasyonu ile Irak'ın imarında iki ülke firmalarının işbirliği yapabileceğini de düşünüyoruz. Rusya, SSCB döneminde Irak'ta birçok alt yapı çalışmasında bulunmuştur. Bu nedenle Irak'ta istikrar bir ölçüde sağlandıktan sonra, altyapı hizmetleri alanında işbirliği imkanları olanağı olacağına inanıyoruz. Bu alandaki deneyimlerimizi birleştirmek için iki ülke işadamlarının ve özel sektör çatı kuruluşlarının biraraya gelmeleri, inanıyorum ki çok yararlı olacaktır.''

MOSKOVA TÜRK TİCARET MERKEZİ'NİN AÇILIŞI

Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin, tüm boyutlarıyla görüşüldüğü Karma Ekonomik Komisyon'un (KEK) 29-30 Kasım 2004 tarihinde Moskova'da yapılan 6. toplantısında, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin hukuki altyapısını yenilemek üzere yeni bir ticaret anlaşmasının hazırlanması için bir çalışma grubu kurulmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Erdoğan, hazırlanacak anlaşmanın ana unsurunun, iki ülke arasında mal ve hizmet ticaretinin serbestleştirilmesi ve tarife dışı engellerin kaldırılmasını oluşturduğunu söyledi.

Söz konusu KEK toplantısında alınan kararla ekonomik ve ticari işbirliğinin, her alanda yeni bir ivme kazanacağını kaydeden Erdoğan, bu çerçevede TOBB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliğiyle inşa edilen Moskova Türk Ticaret Merkezi'nin resmi açılışına katılmak üzere, buraya gitmeyi öngördüğünü belirtti.

TÜPRAŞ AÇIKLAMASI

Bu merkezin açılışının, ikili ticaretin geliştirilmesinde önemli bir adımı oluşturacağına olan inancını dile getiren Erdoğan, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesiyle, Türkiye ve Rusya Federasyonu'nun refahına katkıda bulunma gayretlerinden dolayı Putin'i kutladı. Erdoğan, şunları söyledi: ''Bundan sonra da birlikte daha başarılı çalışmalara imza atacağız. Zira önümüzde, gerek ticari, gerek sınai, askeri, turizm, kültür ve hepsinin ötesinde bundan alınan güçle siyasette müşterek atacağımız adımlar, çok büyük önem taşımaktadır. Açık ve net bir ifadeyle söyleyecek olursak, Rus ve Türk işbirliği ile atılan bir adım, maalesef çok çok arzu etmemize rağmen, yargıdan dönmüştür. Bizler, gene işin takipçisiyiz. En üst düzeyde son itiraz hakkımızı da kullanacağız. Yine buna benzer, ticari münasebetlerimizi, ortak işbirliğiyle geliştirmenin gayreti içinde olmayı da aramızdaki münasebetlerin çok daha büyük bir güce ulaşması bakımından arzu ediyoruz. Savunma sanayi ile ilgili geçen Mayıs ayında bütün ihaleleri iptal etmiştik. Bu ihaleler, yeniden açılacak, bizler bu ihalelerde hemen sınırdaşımız olan Rusya'nın yer almasını gönülden arzu ediyoruz. Hele hele yaptıkları jestle adı Erdoğan olursa, tabii ki bununla iftihar ederiz.''
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Türkiye üye olursa şaşırmam'
 Bu vergi sistemiyle dürüstlük başa bela
 Modern Tarikatlar 1: Kundalini huzur verir
 Milletvekili adayı kapkaç sanığı
 Tedbirinizi alın! Soğuk ve yağışlı hava geri geliyor
 Okul bahçesinde ölümle oynuyorlar
 Taksicilerden karanfilli eylem
 Şehir Hatları'nda sıkıntı yaşanıyor
ERDAL ŞAFAK
Tırnakları kaldırmak
KKTC Başbakanı Mehmet...
ÖMER LÜTFİ METE
'Bürokratik oligarşi'
Osmanlı'nın ' yenileyici...
UMUR TALU
Eşitlik arayışı
Tuhaftır, ayıptır, tehlikelidir.
ERGUN BABAHAN
Tartışalım
17 Aralık'ta Brüksel'de alınacak sonuç ne...
32 yıl sonra tarihi ziyaret
Rusya Devlet Başkanı Putin ve eşi dün akşam yoğun güvenlik önlemleri...
İngiltere'nin Clinton'ı
Önce evli olduğu halde başka bir kadınla aşk yaşadığı ortaya çıktı,...
Bosque out Tümer Met-in
Bosque out Tümer Met-in
Bosque'nin kulübeye hapsettiği Tümer, Samsun'dan sonra İstanbul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu