kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uzakdoğu'nun sihirli ayakları
Uzakdoğu'nun sihirli ayakları
Balili uzmandan mistik bakım
Ünlüler bu masajı çoktan keşfetti...

Uzakdoğu'nun sihirli ayakları

'Charlie'nin Melekleri filminde Lucy Liu'nun yaptığı Uzakdoğu masajı "shiatsu"nun Türkiye'de de uygulandığını biliyor muydunuz? Vücuttaki enerji akımını düzenleyen ve kan dolaşımını hızlandıran bu masaj, gerektiğinde ayaklarla yapılıyor. Vücutta hayat enerjisinin aktığı kanallar üzerindeki belirli noktalara basınç uygulanarak yapılan shiatsu masajı, hastalıklara karşı bir kalkan görevinde.

Kısa boylu, ufak tefek kadın, sihirli parmaklarını başımda gezdiriyor. Öyle noktalara dokunuyor ki, tüm vücuduma enerji yayılıyor sanki. Tüm gün bilgisayar başında oturmaktan bitap düşmüş boynum da Emy'nin parmaklarından nasibini alıyor. Ama Amy'nin sadece elleri değil, ayakları da sihirli. Sırtıma çıkıp ayaklarıyla belli enerji noktalarına sırayla baskı uyguluyor. Ama bu, evde kardeşinizin sırtınızı çiğnemesi gibi eziyet veren bir şey değil. Emy, hangi noktalara ne kadar basınç uygulayacağını iyi biliyor. İnsan vücudunun üzerinde bulanan 720 enerji noktasını eliyle koymuş gibi bulan Emy, tıkanmış enerji noktalarını açmak için "shiatsu" denen masajı büyük bir titizlikle uyguluyor. Bu masajı öğrenmek için 20 yılını veren Emy Shao Eichen, iki yıldır Hyatt Regency Oteli'nde bu shiatsu masajını uyguluyor. Yaklaşık 4000 yıllık bir geçmişi olan bu masaj, dünyaya Japonlar tarafından yayılsa da, aslında Çin kökenli. Ruo-shı'nın sağlık koruma felsefesinden doğan bu masajı "Charlie'nin Melekleri" filmini izleyenler hemen hatırlayacak. Filmde meleklerden birini canlandıran Lucy Liu'nin ayaklarıyla yaptığı masajın ta kendisi bu.

ESKİ ÇİN KÖKENLİ
Uzakdoğu'da asırlardır kullanılan shiatsu, 'shi' parmak, 'atsu' baskı kelimelerinden türemiş. Shiatsu; parmak, avuç içleri, gerektiğinde dirsek ve ayakların kullanıldığı bir masaj tekniği. Önemli bir tedavi ve iyileştirme yöntemi olan shiatsu, aynı zamanda sağlığın korunmasına da yardımcı. Bu yöntem iğnesiz akupunktur olarak da biliyor. Bu masajda, akupunkturdaki iğnelerin yerini parmakların uyguladığı baskı alıyor. Eski Çin kökenli shiatsu'nun temeli, doğu felsefesi ve tıbbına dayanıyor. Buna göre; beden ile dış dünya arasında uyumlu bir dengenin kurulması ve korunması amaçlanıyor. Bu dengenin bozulması, bir başka deyişle, hayat enerjisinin aktığı kanallarda düzensizliklerin ve tıkanmaların oluşması sonucu bedende çeşitli rahatsızlıklar ve hastalıklar görülebiliyor. Parmaklar, avuç içleri veya gerektiğinde ayaklarla kanallar üzerindeki belirli noktalara uygulanan basınç sonucu, tıkanmalar açılıyor. Böylece düzenli bir enerji akışı ve kan dolaşımı sağlanıyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlayan shiatsu, ayrıca hastalık sonucu belirli noktalarda oluşan hassasiyet nedeni ile bir teşhis yöntemi olarak da yaygın bir biçimde kullanılıyor.

ENERJİ UYUMUNU SAĞLIYOR
Doğu felsefesi ve tıbbına göre doğadaki tüm canlılarda yang (dişil enerji) ve yin (eril enerji) uyumlu bir denge içindedirler. Shiatsu, vücutta bulunan yin ve yang enerjilerini harekete geçirerek düzenliyor, böylece bedende bir enerji dengesi oluşturuyor ve kişinin sağlığına (doğal haline) kavuşmasına yardımcı oluyor. Doğu tıbbına göre bedenin kendi içindeki dengesi ile bedenin dış dünya ile olan dengesinin bozulması, sadece hastalıklara yol açmakla kalmayıp, kişinin çevresi ile olan sosyal ilişkilerini de olumsuz yönde etkiliyor. Bu tür dengesizlikler iç organlarda bozukluklara ve hastalıklara yol açabileceği gibi, kişinin huzursuz, mutsuz ve depresif olmasına da neden olabiliyor. Geleneksel tedavi yöntemleri (klasik tıp) şikayetleri ortadan kaldırmaya yönelik iken, doğu tıbbında amaç; bedendeki enerji bozukluklarını dengelemek ve böylece hastalık nedenlerini ortadan kaldırmak.

BOYUN AĞRISINA İYİ GELİYOR
Shiatsu tatbiki sonucu, kas dokusunun esnekliği artarak kişiye huzur veriyor. Masaj; zihni berraklaştırıyor, baş, sırt, bel, boyun ağrılarını geçiriyor. İç salgı bezlerinin ve iç organların çalışmalarını düzenliyor. Sindirim sistemi, romatizma, kireçlenme gibi sağlık sorunlarında etkili oluyor. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor, stresin etkilerini azaltıyor ve gideriyor, uykunun kalitesini yükseltiyor.

AYSUN ÖZ GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Asena iş yapamıyor!
 Sevgisiz büyüyenler şiddete daha yakın
 Evlilikte 'boşanma süreci'
 Bir aşk hikayesi...
 Burca göre eğlence
 İngilizler 50 yıl öncesine oranla para içinde yüzüyor
 Bridget Jones'un makyaj uzmanı Türkiye'ye geliyor
 Dizilerin sponsorları yayın sonrasında ihya oluyor
 Sakıp Sabancı'nın adı Boğaz'da ölümsüzleşti
 Gayler de 'Büyük İskender'i eleştirdi
 Film kostümlerini çalıyor!
 Hollywood'da ne var, ne yok
HAKAN & UTKU
Eline, beline, diline ve kredi kartına sahip...
AYŞE TÜTER
Ayvalı hindi
Isıtılmış yağda soğanları yumuşayıp...
Erken doğan bebekler ancak iki yılda yaşıtlarına yetişiyor
Erken doğan bebekler ancak iki yılda yaşıtlarına yetişiyor
Dr. Pınar Dayanıklı Amerikan Hastanesi'nde yeni kurulan Gelişim...
Dormen'in müzikal inadı
Dormen'in müzikal inadı
Tiyatrosunu maddi sıkıntı nedeniyle kapattığından bu yana, bir...
Cüneyt Arkın Hollywood'a 'hayır' dedi
Cüneyt Arkın Hollywood'a 'hayır' dedi
Cüneyt Arkın 'Dünyayı Kurtaran Adam'ı çekmek isteyen Hollywood...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.