kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Evlilikte 'boşanma süreci'
Evlilikte 'boşanma süreci'
Biseksüel erkekle evlilik

Evlilikte 'boşanma süreci'

Boşanma sürecinde, en azından kafada bışanmaya karar verildiği zaman, çiftler son bir gayretle bize, yani evlilik ve aile terapistine başvururlar. Burada genellikle çiftlerden birisi boşanmayı arzu etmez. Dolayısı ile boşanmak istemeyen, diğerini son bir deneme için bize gelmeye ikna eder. Kararlı olan genelde bu evliliği artık imkansız gördüğünü, karşı tarafın asla değişmeyeceğini, bu terapiyi manasız, gereksiz ve umutsuz bir gayret, diye niteler. Terapi boyunca kah söz verir, cayar gelmez; kah gelse bile diğeri için atar tutar veya ağlar. Çoğu zaman ya çocuksuzdur veya çocuk varsa bile artık onu gözü görmemektedir. Onun için, bu evlilik zaten bitmiştir. Terapi boyunca kararlı olan, sadece ayrılmamak için çırpınan tarafın alıştırılmasını bekler. Bazen terapiye ve mevcut anlaşmazlıkların ortasını bulma veya çözüm getirme gayretlerimize ses çıkartmaz ama bu sefer kendisi rahatsızlanmaya başlar. Panik atak, psiko somatic rahatsızlıklar ve hatta depresyon başlar. Bir süre de bunun mücadelesi ve terapisi verilir. Fakat neticede, genellikle taraflar ayrılık kararı alır. Bununla ilgili üç vaka anlatmak isterim:

AYRILIK BAZEN KAÇINILMAZ
1)
Karı - koca doktor olan bir çift vardı. Kadın eşine nazaran daha çok para kazanan, kendi tabiri ile "genç, güzel ve zenginim; niye bu adamı daha fazla çekeyim?" düşüncesi ve eşinin ısrarı ile terapiye geldiler. Koca, karısını aşırı düşkünlüğü ile boğan, maraz derecesinde sevdiğini tekrarlayan, ağlayan, 11 yaşındaki kızlarını, arkadaşlarını, herkesi kullanarak kadın üzerinde duygusal baskı yaratmakla suçlanan bir kişiydi. Yapılan terapi sırasında ayrılmakta ısrar eden hep kadındı. Kızları çok üzgün, mahzun, ebeveynine düşkün bir çocuktu. Bu ayrılığı hiç istemiyordu, her iki tarafı da iknaya çalışıyordu. Tabii ki çocuğa da terapi yapıldı ve anne baba ayrılığının çocukta yarattığı güvensizliğin kalıcı olmaması sağlandı. Çocuk makul bir şekilde durumu kabullendi, taraf tutmadı. En son safhada ise,dostça ayrılmaları, kendilerini ayrılık durumuna hazırlamaları, evlilik sonrası olası beklenen travmalara karşı nasıl davranılması gerektiği konuları işlendi ve terapi neticelendi.

ONARMAK ZORDUR
2)
Bu vakada ise çift, önce evlilik terapisi için geldi. Aralarında seks anlaşmazlığının sebeplerini, devamlı bağıran kadının, aslında mutsuzluğunu, ruhsal eksikliklerini haykırdığını gösterdik. Yapılan terapi iyi netice verdi ve çift ayrılmaktan vazgeçti. Ancak bir sene sonra, bu sefer kocanın ihanet şüphesi ile tekrar geldiler. Görüldü ki, bu sefer senelerin getirdiği aşağılanma, hakaret, horlanma erkekte çok derin etkiler bırakmış. Bir evvelki evlilik terapisinde, başrol oynayan kadının, bu sefer yapıcı, sevecen, alttan alan, anlayışlı tavrına rağmen, erkeğin onarılmış ruhu bu evlilik için geri getirilememişti. Bu sefer kadına son bir gayretle kocasını elde tutma, tekrardan birlikteliği yakalama sanatı öğretildi. Erkeğe ise mantığını kullanması, geçmiş güzel anıları hatırlaması, eşinin gayretlerini değerlendirmesi şeklinde terapi yapıldı. Ancak maalesef kopan ilişkiler, üzeri terapi ile kapatılmış yaralar kolay iyileşemiyor. Bu durumda mağdur durumdaki kadın boşanma fikrine alıştırıldı. Hayattan vazgeçme tarzında görülen depresyona girmemesi sağlandı. Birlikte yapılan terapilerde, kırıcı olmaması sağlanarak karşılıklı münakaşalara, ağlama, suçlama periyodlarına müsaade edilerek sağlıklı deşarjlar yaptırıldı. Bu arada erkekteki intikam ve maddi cezalandırma eğilimleri şefkat, yardım, anlayış gösterme şekline terapi ile dönüştürüldü.

3) Son olarak her iki tarafın da, önce evlilik terapisi için gelip, daha sonra bu gayreti ayrılık için kullandığı bir vakaya değinmek istiyorum. Kadın güzel bir sekreter, adam başarılı bir bankacı idi. Çocukları yoktu ve 5 senelik bir flört devresinden sonra kısa bir süre önce evlenip, bana gelmişlerdi. Kadında psikiyatriste gitmesi gerektiğini düşündüren bir paranoya vardı. Kocası ise "görünüşte" sakin, iyi niyetli, anlayışlı, hiç de suçlandığı gibi psikopat kişilik sergilemeyen bir şahıstı. Aralarındaki aşırı kıskançlık, acayip cezalandırmalar (duşun altına sokmalar, eve kilitlemeler, dayak sırasında ses çıkmasın diye ağzını kapamalar...) gereksiz şüpheler, had safhada güvensizlik bu vakada evlilik terapisini güçleştiriyordu.

GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Ancak, birbirlerini çok uzun tanıma süreci geçirmiş olarak evlenmeleri, yine de bir orta yolda buluşabilecekleri kanaati veriyordu. Aslında evlenmeden önce, her iki taraf da karakter farklarını, aşırı sivri taraflarını, uyuşmazlıklarını ele vermişlerdi. Ancak sonradan işi ayrılmaya kadar götürecek hususlara bu devrede önem verilmiyor, "nasılsa düzeltirim", "ben değişir, ona uyarım" şeklinde, hormonların da etkisi ile pembe gözlüklerle bakılıyor. Şahıslar önce bu ön uyarıcıları gerektiği kadar dikkate almıyor, ama evlendikten sonra aynı hususlara, bu sefer gereğinden fazla önem vererek saadetlerini sarsıyor. Bu vakada da konular önce miyop, sonra da şaşı bakılarak değerlendirildiği için, evlilik terapisine gelinmişti. Terapi dışı bazı gelişmeler nedeniyle taraflar ayrılma kararı aldı ve sonrası için yapmamız gereken terapiye dahi gelmedi.

Netice olarak;
eğer arada sevgi kalmamışsa, taraflardan biri illa ki ayrılmada ısrar ederse, fiziksel veya manevi taciz varsa ve en önemlisi, şahıslar evliliği kurtarmak istemiyorlarsa, evlilik terapisi ne yazık ki boşanma terapisine dönüşüyor.

SELİN ÖZKÖK

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Asena iş yapamıyor!
 Sevgisiz büyüyenler şiddete daha yakın
 Bir aşk hikayesi...
 Burca göre eğlence
 İngilizler 50 yıl öncesine oranla para içinde yüzüyor
 Bridget Jones'un makyaj uzmanı Türkiye'ye geliyor
 Dizilerin sponsorları yayın sonrasında ihya oluyor
 Uzakdoğu'nun sihirli ayakları
 Sakıp Sabancı'nın adı Boğaz'da ölümsüzleşti
 Gayler de 'Büyük İskender'i eleştirdi
 Film kostümlerini çalıyor!
 Hollywood'da ne var, ne yok
HAKAN & UTKU
Eline, beline, diline ve kredi kartına sahip...
AYŞE TÜTER
Ayvalı hindi
Isıtılmış yağda soğanları yumuşayıp...
Erken doğan bebekler ancak iki yılda yaşıtlarına yetişiyor
Erken doğan bebekler ancak iki yılda yaşıtlarına yetişiyor
Dr. Pınar Dayanıklı Amerikan Hastanesi'nde yeni kurulan Gelişim...
Dormen'in müzikal inadı
Dormen'in müzikal inadı
Tiyatrosunu maddi sıkıntı nedeniyle kapattığından bu yana, bir...
Cüneyt Arkın Hollywood'a 'hayır' dedi
Cüneyt Arkın Hollywood'a 'hayır' dedi
Cüneyt Arkın 'Dünyayı Kurtaran Adam'ı çekmek isteyen Hollywood...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.