kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özürlüler taslağı Başbakanlık'ta

Taslakta, özürlülerin ayrımcılığa karşı korunması, devletin özürlülüğün önlenmesine yönelik politikalar geliştirmesi, bakıma muhtaç özürlülere bakım güvencesi sağlanması, özürlülerin ve özürlülüğün istismarına karşı sosyal politikalar geliştirilmesi, yeni doğacak ve doğmuş olanlarda tespiti mümkün olan özür ve hastalıklarla ilgili gerekli görülen taramaların'' yapılması temel amaçlar olarak sıralanıyor.

Taslakta öngörülen bazı düzenlemeler ana başlıklarıyla şöyle:
-Özür türleri uyarınca iş ve meslek analizleri yapılarak, özürlülerin durumlarına uygun mesleki rehabilitasyon ve eğitim programları geliştirilecek.
-Özürlülerin yetenekleri doğrultusunda yapabilecekleri işlerde eğitilmesi, meslek kazandırılması, verimli kılınarak ekonomik ve sosyal refahının sağlanması amacıyla mesleki rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanması sağlanacak.
-Özürlülerin işgücü piyasasına yer alması konusunda ayrımcılık veya kısıtlama yapılamayacak.
-İşe alımda; iş seçiminden, başvuru formları, seçim süreci, teknik değerlendirme, önerilen çalışma süreleri ve şartlarına kadar bütün
safhalarda özürlülerin aleyhine ayrımcı uygulama olmayacak.
-Rehabilitasyon hizmetlerinin ihtiyaç duyan tüm kesimlere ulaşması, özürlülerin, ailelerinin ve toplumun desteğinin ve katılımının sağlanması amacıyla 'toplum temelli rehabilitasyon hizmetlerine' ağırlık verilecek. Bu amaçla valilikler emrinde ''Rehabilitasyon Danışma Merkezleri'' kurulacak.

EŞİT EĞİTİM İMKANI
-Hiçbir gerekçeyle özürlülerin eğitim alması engellenemeyecek. Özürlü çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve her düzeyde, özürlü olmayanlarla eşit eğitim imkanı sağlanacak.
-Özürlüler için, yükseköğretim kurumlarında kontenjan ayrılması konusunda gerekli düzenlemeler yapılacak. Özürlü üniversite öğrencilerinin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için Yükseköğretim Kurulu bünyesinde ''Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Merkezi'' kurulacak.
-Anne karnındaki bebekler ile yeni doğanlarda tarama yöntemleriyle tespiti mümkün olan özür ve hastalıklarla ilgili çalışma yapılması zorunlu olacak.
-Sosyal güvencesi bulunmayan özürlülerin muayene ve tetkik hizmetleri, koruyucu sağlık hizmetleri gibi ücretsiz olacak.

BİNA TADİLATINDA KOLAYLIK
-Özürlülerin yaşamı için zorunluluk göstermesi halinde, apartmanlarda proje tadili kat maliklerinin en geç 3 ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek salt çoğunlukla karara bağlanabilecek.
Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin salt çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporu doğrultusunda ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılabilecek.
-Bakanlar Kurulu, özürlülerin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirebilecek.
-Eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilmek için zorunlu bir ebeveyn refakatine ihtiyacı bulunduğu eğitim-öğretim kurumunca belgelendirilen her yaştaki özürlünün ebeveynleri, iş gününün ihtiyaç duyulan saatlerinde işyerlerinde ücretli izinli sayılacak.
-Devlet memurluğuna alımda özürlüler için açılan sınavlarda 45 yaşın altında sınır konulamayacak. Yeterlilik sınavlarında alt sınır ve üzeri puan alan özürlüler ayrıca, sözlü sınava tabi tutulamayacak.
-Özürlü memurlara eş ve çocukları dolayısıyla yapılan aile yardımı, özürlü çocuklar için beş kat olarak uygulanacak.
-Devlet, özürlülüğe yol açan kalıtsal hastalıklarla mücadele etmekle yükümlü olacak.
-Özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerine diğerlerinin park etmesi yasaklanacak. Bu düzenlemenin ihlali durumunda para cezası ''iki kat'' artırılacak.

EMEKLİLERE EVDE BAKIM OLANAĞI
-Emekli sandığı ve SSK emeklisi olan özürlülerin resmi veya özel
bakım merkezlerinde veya evlerinde bakımlarının yapılması halinde,
bakımlarına ilişkin ücretler, muhtaçlık derecelerine göre bu kurumlar
tarafından karşılanacak.
-Özürlü bireylerin spor yapabilmelerini sağlamak ve yaygınlaştırmak üzere; spor tesisleri özürlülerin kullanımına uygun hale getirilecek, bu konuda gerekli malzeme sağlanacak. Bu amaçla spor adamları yetiştirilerek özürlü bireylerin spor yapabilmesi için olanak yaratılacak.
-Özürlü sporcular ile görevli personel; deplasman, yerel ve ferdi
müsabakalara katıldıkları süre boyunca izinli sayılacak.

MUHTAÇ AYLIKLARI YAYGINLAŞIYOR
-65 yaşını doldurmadığı halde bakıma muhtaç olduklarını kanıtlayanlar ile durumlarına uygun bir işe yerleştirilemeyen yardıma muhtaç özürlülere, yaş, cinsiyet ve medeni durumlarına bakılmaksızın, 16 yaşından büyük olanlar için belirlenen net asgari ücretin yarısı tutarında bakım aylığı bağlanacak. Zihinsel özürlü ve/veya 18 yaşından küçük olanların aylıkları velisine veya yasal vasisine ödenecek.
Bayanlar bu düzenlemeden erkekler gibi evlendikten sonra da yararlanacak.''

SİGORTA PRİMLERİNDE YÜZDE 1'LİK ARTIŞ
Taslakta, kaynak yaratmak için bir dizi düzenleme yapılması
öngörülüyor.
Öngörülen düzenlemeler şöyle:
''-SSK Kanunu'na tabi sigortalının kazancının yüzde 1'i oranında 'bakım ve rehabilitasyon sigortası primi' alınacak. Bu primin tamamı sigortalı tarafından ödenecek.
-Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu'na tabi olanlardan, her türlü yardım ve ödemeleri karşılamak üzere alınan yüzde 30'luk prim oranı yüzde 31'e çıkarılacak.
-Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu uyarınca ödenecek sigorta primi; sigortalının seçtiği, intibak ettirildiği veya yükseltildiği gelir basamağının yüzde 20'sinden yüzde 21'ine yükseltilecek.
-Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'ndaki değişiklikle ödenecek malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi, sigortalının seçtiği veya intibak ettirildiği gelir basamağının yüzde 20'sinden yüzde 21'ine çekilecek.
-Emekli Sandığı Kanunu uyarınca iştirakçilerin emeklilik keseneğine esas aylık tutarları üzerinden her ay kesilecek yüzde 16 emeklilik kesenekleri; 1 puan yükseltilecek.''
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Avrupa geniş çaplı bir tartışma bekliyor
 249 holigan var
 Federasyon Başkanı Bakan Aksu ile görüştü
 'Benimle ilgilenenleri karakolda dövdürttü'
 Çocuk oyunu 'taso' cinayetle sona erdi
 Kutsal emanetle döndü
 İnfaza 3 ayrı soruşturma
ERDAL ŞAFAK
Sivil toplumun gücü
Sivil toplum örgütlerinin ne büyük...
UMUR TALU
Hafta sonu, bilanço
Bir gün aradan sonra, Mardin'de...
Seçimde rövaşata!
Liberyalı futbolcu George Weah, ülkesinde gelecek yıl yapılacak...
İkinci tur geçersiz!
Ukrayna'da muhalefetin direnişi sonuç verdi. Meclis, başkanlık...
Alex harikalar diyarında
Alex harikalar diyarında
Fenerbahçe, Diyarbakır karşısında samba yaptı. Perdeyi, defansı ipe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu