kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gece arama yapılmayacak
CMUK'ta şimdiye kadar değişen maddeler

Gece arama yapılmayacak

CMUK Tasarısı'nın 10 maddesi daha kabul edildi. Konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde gece vaktinde arama yapılmayacak..

TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınan Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) Tasarısı'nın 10 maddesi daha kabul edildi. Komisyon, Türk hukuk sistemine ilk kez getirilen ''adli kontrol'' uygulaması üzerinde uzlaşma sağlayamadı. Tutuklamayı gerektirebilecek bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada şüphelinin tutuklanması yerine ''adli kontrol'' altına alınması ve bazı güvenlik tedbiri alınmasını düzenleyen maddeler, uzun süre tartışıldı. Üzerinde uzlaşmaya varılamayan maddeler, uzmanların çalışması amacıyla daha sonra yeniden görüşülmek üzere atlandı.

Komisyon, arama ve el koymayı düzenleyen maddeleri benimsedi. Buna göre, yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceğinin umulması halinde, şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilecek.

Konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde gece vaktinde arama yapılamayacak. Bu hüküm, suçüstü veya gecikmesinde sakınca bulunan haller ile yakalanmış veya gözaltına alınmış olup da firar eden kişi, tutuklu veya hükümlünün tekrar yakalanması amacıyla yapılan aramalarda ise uygulanmayacak. Kişinin avukatının aramada hazır bulunmasına engel olunamayacak.

Komisyonda, aramada belge ve kağıtları inceleme yetkisinin kime verileceği uzun süre tartışıldı ancak uzlaşma sağlanamadı. Komisyon görüşmelerine katılan emniyet ve asker temsilciler, hakkında arama işlemi uygulanan kimsenin belge ve kağıtlarını inceleme yetkisinin sadece hakime bırakılması, Cumhuriyet savcısının belge ve kağıtları inceleyebilmesinin zilyedin rızasına bağlı tutulmasına karşı çıkarak, özellikle gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bunun sıkıntı yaratabileceğini ileri sürdü.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bu düzenlemenin ''Türkiye şartlarında sıkıntı yaratıp yaratmayacağı'' endişelerine işaret ederek, kolluk güçlerinin ''ateş hattında ve kelle koltukta'' görev yaptığını belirtti; Cumhuriyet savcısına ulaşılmayan durumlarda bu yetkinin kolluğa bırakılmasına imkan verilebileceğini söyledi.

Çiçek, ''Eğer savcı, 'bana 24 saat ulaşabilirsiniz' diyorsa tabii ki bu yetkisini başka kişilere devretmesin. Ama öyle durumlar oluyor ki bazen savcıya ulaşılmıyor veya savcı o sırada başka bir görevde oluyor. Bunun gecikmesinde sakınca doğarsa savcıya bir inisiyatif tanımak gerekir'' dedi.

Çiçek'in bu önerisi üzerine komisyon üyeleri farklı görüşler dile getirdi. CHP'li milletvekilleri ile AK Parti'li bazı üyeler,
düzenlemenin aynen tasarıda olduğunu gibi korunmasını istedi. CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, ''Avrupa'da faşizmin ayak sesleri duyulduğunda ve Türkiye'de Şeyh Said olayı patlak verdiğinde yapılan düzenlemeden daha geriye gidecek bir düzenleme yapılmamasını'' isteyerek, aksi halde demokratikleşme iddialarının havada kalacağını ileri sürdü.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, düzenlemelerin Türk halkı için yapıldığı sözlerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü ve ''Öyle olsaydı bu düzenlemeler 15 yıl önce yapılırdı. Hepimiz biliyoruz ki bunlar AB uyum süreci için yapılıyor. Olaya terör perspektifinden bakmayalım'' diye konuştu.

Adalet Bakanı Çiçek'in ''Özgürlük hoş bir türkü...Ben de seviyorum ama bazı kafiyesi Türkiye gerçeklerine uymuyor'' sözlerine AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, ''Sayın Bakanın özgürlüğü türküye benzetmesini anlayışla karşılıyorum, 'gazel okuyorsunuz' da diyebilirdi'' dedi.

Düzenleme üzerinde uzlaşma sağlanamadı ve maddenin daha sonra ele alınmasına karar verildi. Tasarının 10 maddesini kabul eden Komisyon, çalışmalarına öğleden sonra devam edecek.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Peker'e 62 yıl isteniyor
 YÖK, öğrenci affına karşı
 İtalya'dan dost eli
 Işığı odaya hapsetti bilimde devir değişti
 Filistinli efsane hava korsanı İstanbul'da
 'Horoz musun' lafı kızdırdı
 Emniyette eylem var
 Polise hırsızlık çetesi suçlaması
 Emniyet müdürü hakkında soruşturma
 İHD'den 'yargısız infaz' iddiası
 Cihat CD'li dergi dünyaya haber oldu
 Pehlivan Taşçı Rambo'ya karşı
 Babaya anne sütü eğitimi
 Kar, ters köşeye yatırdı!
 Peker operasyonu
 Alkışlar Kartal Kaymakamı'na
 Aslına uygun restore ödül getirdi
ERDAL ŞAFAK
Buyurun bakalım
Perakendecilik sektöründe...
UMUR TALU
Gerçekler için...
Devam edeceğim. Birbiriyle çelişen...
ÖMER LÜTFİ METE
Düşman üretme zenaati
Çağımızın ortalama Müslümanı,...
'ABD'nin balonu patlayacak'
George Soros... Dünyanın en tanınmış para ve finans uzmanı. Kasımda...
Tartışmalı seçim mahkemelik oldu
Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerine hile karıştığı gerekçesiyle...
Biz kazandık: 1-2
Biz kazandık: 1-2
Beşiktaş, Bükreş'e 2-1 yenildi... Bunu herkes izledi... Ancak gözden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu