kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arafat sonsuza izdihamla uğurlandı
Yaser Arafat son yolculuğunda
Ramallah'ta patlama: 2 ölü
İsrail'de savaş durumu ilanı

Arafat sonsuza izdihamla uğurlandı

Filistin lideri Yaser Arafat'ın cenazesinde infial yaşandı. Arafat'ı son yolculuğuna uğurlamaya gelen binlerce Filistinli'nin toplanmasıyla yaşanan izdihamda onlarca kişi ezildi.

Arafat'ın naaşı uzun süre Mısır'dan getirildiği helikopterden çıkarılmazken defnedileceği Kuata'daki güvenlik duvarı yıkıldı.

DÜNYA LİDERLERİ, ARAFAT'IN NAAŞI BAŞINDA BULUŞTU

Filistin mücadelesinin lideri ve Devlet Başkanı Yaser Arafat için, Mısır'ın başkenti Kahire'de dünya liderlerinin bir araya geldiği bir cenaze töreni düzenlendi. Gazetecilerin camiye ve liderlerin kabul edildiği çadıra
alınmadığı tören, askeri olduğu için halka kapalı yapıldı.

Mısır devlet televizyonu tarafından naklen yayımlanan tören, yoğun
güvenlik önlemleri altında TSİ 10.00'da başladı. Filistin bayrağına sarılı Arafat'ın naaşı, ilk olarak cenaze namazı için Galaa askeri kulübü içindeki camiye getirildi.

El Ezher Şeyhi Muhammed Seyid Tantavi, ''Arafat, yaşamı boyunca cesaret ve onurla halkına hizmet etti.

Şimdi ruhu için dua edelim'' diyerek namazı başlattı. Cenaze namazından sonra camiden çıkarılan Arafat'ın naaşı, 6 siyah atın çektiği gümüş top arabasına konularak Mısır tören kıtasına devredildi ve askeri törenin yapılacağı alana doğru hareket etti.

Bu arada, kurulan çadırda Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Filistin'in yeni yönetimi El Fetih lideri Faruk Kaddumi, Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Mahmud Abbas ile Arafat'ın yeğeni Filistin BM Daimi Temsilcisi Nasır El Kıdva liderlerden taziyeleri kabul ettiler.

ZAHVA'NIN GÖZYAŞLARI

Liderlerin ardından yürüdüğü Arafat'ın top arabasındaki naaşı, El Meza askeri üssünde havaalanına ulaştığında burada eşi Suha ve 9 yaşındaki kızı Zahva'nın gözyaşları içinde hazır bulunduğu görüldü. Mısır televizyonunda naklen yayımlanan törende, Zahva için ''Ağlama Zahva, baban hiç ağlamadı. O sabırlı ve dayanıklı bir adamdı. Ağlama Zahva, tüm Arap çocukları senin onurunu paylaşıyor'' sözleri duyuldu. Gurur anlamına gelen Zahva, aynı zamanda Arafat'ın annesinin adıydı.

Arafat'ın Filistin bayrağına sarılı tabutu uçağa nakledilmeden önce Filistin ve Mısır milli marşları çalındı. Arafat'ın naaşını taşıyan Mısır askeri uçağı, Sina'daki El Ariş kentine hareketetti. Naaş, buradan helikopterle Arafat'ın yaklaşık 3 yıl İsrail kuşatması altında yaşadığı karargahı Mukataa'da gömülmek üzere Ramallah'a nakledilecek.

ERDOĞAN'DA BULUNDU

Cenaze töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Brunei Sultanı Hasanal Bolkiah, Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki'nin de aralarında bulunduğu 50'den fazla ülkenin hükümet ve devlet başkanları, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile diğer yetkililer hazır bulundu.

Arafat'ın cenaze törenine, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreterliği'ne seçilen Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu da katıldı.

Bu arada Hamas sözcüsü, Hamas'ın sürgünde yaşayan siyasi şefi Halid Meşal'in de cenaze törenine katıldığını belirtti.

HAVAALANINDA TRAFİK KARMAŞASI

Öte yandan Arafat'ın Kahire'de yapılan cenaze töreni, cenazeye katılmak isteyen yabancı konuklar açısından tam bir karmaşaya sahne oldu. Cenaze töreni için heyetten ayrı bir uçakla Kahire'ye gelen Türk milletvekilleri ve gazeteciler, ''merdiven bulunamadığı'' için 1,5 saat uçakta bekletildi. Milletvekilleri ve gazeteciler, geç kaldıkları için töreni izleyemedi.

Kahire'ye gelen milletvekilleri şunlar: TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Süleyman Gündüz, Mehmet Tekelioğlu, Alim Tunç, Tevfik Akbak, Musa Sıvacıoğlu, Sinan Özkan, Yüksel Coşkunyürek, Ahmet Işık ve Ali Aydınlıoğlu.

Bu arada Arafat'ın cenazesi namazın ve taziyelerin ardından atlı top arabasıyla götürülürken, krallar, devlet başkanları ve diğer üst düzey yetkililer cenazeyi takip etti.

Ancak cenaze arabasının hava üssüne gittiği kısa yolda, organizasyondaki bozukluk kendini gösterdi. Bazı üst düzey yetkililerin, bir koruma kalabalığın içinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı görene kadar askeri havalimanına girmesine engel olunduğu belirtildi.

RAMALLAH'TA DEFNEDİLDİ

Kahire'de düzenlenen askeri törenden sonra, Mısır sınırındaki El Ariş'euçakla getirilen naaş, buradan helikoptere konularak
Filistinlilerin geçici olacağını umduğu, karargahın bahçesinde hazırlanan mezara defnedildi. Filistin mücadelesinin sembolü Arafat, on binlerce Filistinlinin göz yaşları ve sevgi gösterileri arasında son yolculuğuna uğurlandı.

'HOŞ GELDİN EBU AMMAR'

Arafat'ın naaşını taşıyan helikopterin de aralarında bulunduğu 4 helikopterden biri, on binlerce Filistinlinin feryatları arasında Ramallah'a indi. Yaser Arafat'ın naaşını taşıyan helikopterin Mukataa'ya inişi sırasında izdiham yaşandı.

Filistin güvenlik güçleri havaya ateş açarken, kalabalık, ''Yaser Yaser, hoş geldin Ebu Ammar, hoş geldin ihtiyar'' diye bağırarak, helikopteri kuşattı.

Helikopterin inmesinden önce de on binlerce Filistinli, duvarları ve güvenlik barikatlarını aşarak, Arafat'ın cenazesini taşıyan helikopterin ineceği bahçeye akın etti. Güvenlik güçleri, helikopterin ineceği alanı zorlukla açtı.

Arafat'ın naaşı, aşırı izdiham nedeniyle helikopterden 25 dakikada indirilebildi. Güvenlik güçleri havaya ateş açarken naaşın konulduğu araç, izdiham nedeniyle güçlükle ilerleyebildi.

Çok sayıda Filistinlinin tabutun çevresine yığılması nedeniyle araç güçlükle ilerlerken, Filistin liderinin naaşının sarılı olduğu Filistin bayrağı yırtıldı. Naaş, uzun uğraşlardan sonra Filistin bandosunun eşliğinde askerlerin omzunda Mukataa'daki karargahının önüne kadar getirildi. Orada birkaç dakika durduktan sonra yeniden tam ters istikamette, 50 metre ötedeki üç çam ağacının altında hazırlanan yere taşınan naaş,taş ve mermerden yapılan mezara indirildi.

İZDİHAMDA 21 YARALI

Bu arada Ramallah'ta cenaze töreni sırasında meydana gelen izdihamda 21 kişi yaralandı. Aralarında Filistin güvenlik güçlerinin de bulunduğu onlarca kişi baygınlık geçirirken, ambulanslardaki sağlık görevlileri yaralılara ilk müdahaleyi Mukataa'nın bahçesinde yaptı.

Bu arada Lübnan, Gazze Şeridi ve Suriye'nin başkenti Şam'da da Arafat için sembolik cenaze törenleri düzenlendi.
Gazze Şeridi'ndeki, Ramallah'ta yapılan cenaze törenine katılmasına izin verilmeyen on binlerce Filistinli, Arafat için
sembolik törenler düzenler düzenlerken, Şam yakınlarındaki Yarmuk mültecikampında yüzlerce Filistinli de liderleri için sembolik cenaze töreni yaptı.

NAAŞI TAŞIYAN HELİKOPTERİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU 4 HELİKOPTERDEN BİRİ RAMALLAH'A İNDİ

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın naaşını taşıyan helikopterin de aralarında bulunduğu 4 helikopterden biri, naaşın defnedileceği Ramallah'a indi.

Arafat'ın yaklaşık 3 yıldır İsrail kuşatması altında tecritte yaşadığı karargahı Mukata'ya yığılan on binlerce Filistinli yas içinde feryat ediyor. Kalabalık arasında maskeli, siyahlar giymiş bazı kişilerin ellerinde silahları ve kılıçlarıyla yürüyüş yaptığı gözleniyor.

Filistinli görevliler, silahları kontrol ederek boş olduklarından emin olmaya çalışıyor. Arafat'ın Kahire'de yapılan askeri cenaze töreninin ardından Mısır'a ait askeri bir uçağa nakledilen naaşı, El Ariş'te helikoptere aktarılmıştı.

GÜVENLİK DUVARI YIKILDI

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat için yapılacak cenaze töreni başlamadan önce binlerce Filistinli, duvarları ve güvenlik barikatlarını aşarak, Arafat'ın cenazesini taşıyan helikopterin ineceği bahçeye akın etti. Güvenlik güçleri, Filistinlileri, törenin yapılacağı ve helikopterin ineceği alandan çıkarmaya çalışsa da bunda başarılı olamadı.

Filistinliler, Mukataa'nın ve duvarların üzeriyle bulabildikleri her yere akın ettiler. Filistinliler, helikopterin ineceği alanı da doldurdular.

Filistinli üst düzey yetkili Tayyip Abdürrahim kalabalıktan kapılardan uzak durmalarını istese de Filistinliler karargahta bulabildikleri her yeri kapladılar.

Bu arada Fransa'dan yaklaşık 15 kişilik Uluslararası Filistin Halkını Koruma Sivil Platformu üyeleri, bugün Paris'ten Ramallah'a geldi.

Aralarında Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan üyelerin bulunduğu platform adına konuşma yapan 24 yaşındaki Filistinli bir genç, ''O Filistin davasının sözcüsüydü. Son yolculuğunda onunla birlikte olmak,bu tarihi ana tanıklık etmek için buraya geldik'' dedi.

Törene Türkiye adına, Türkiye Filistin Parlamento Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi başkanlığındaki 3 kişilik heyetin yanı sıra Kudüs Başkonsolosu Hüseyin Avni Bıçakçı da katılacak.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 ABD Musul'u da vuruyor
 Hollanda'da PKK'ya baskın
 Endonezya'da deprem: 6 ölü
 Direnişin sembolüydü
 Güle Güle Arafat
 Birleşmiş Milletler'den devlet başkanı protokolü
 Bush'tan Filistin devleti sinyali
 'Hayalet öfke' son 48 saatte
 'İşsizlik bu noktaya getirdi'
 Philip Morris gerçeği biliyordu
 Warhol tablosuna 22 trilyon Lira
 İngilizler 'kıtlama bisküvi'yi tartışıyor
 Öldü hâlâ 'yazıyor'
 Kameralı telefonla paparazzilik yasak
 'Nuri Alço'nun bittiği an!
ASLI AYDINTAŞBAŞ
O günler
Yaser Arafat'ı ünlü gazeteci Oriana...
İstanbul bizden daha çirkef
İstanbul bizden daha çirkef
Seyircimiz, İstanbul seyircisinden çok farklı değil. Ama İstanbul'da...
Daum'un alternatifi Terim
Daum'un alternatifi Terim
F.Bahçe yönetimi Alman hocaya sahip çıkar gibi görünse de tedbiri...
Baykal, Sarıgül'ün ihracını istedi
Baykal, Sarıgül'ün ihracını istedi
"Sarıgül artık magazin değil polisiye oldu" diyen Baykal, kesin...
40 gün 40 gece yas
Ebu Ammar'ını yitirerek öksüz kalan Filistin halkı 40 gün 40 gece...
Cenazeye Erdoğan ve Gül katılacak
Yaser Arafat için bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenecek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu