kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
YENİ AĞLAMA DUVARI Ramallah'ta Filistinliler liderlerine karşı son görevlerini yerine getirmek için, ellerinde posterler, mumlar ve Filistin bayraklarıyla Mukata'ya koşuyor. Kadınlar liderleri için ağıt yakıyor.
40 gün 40 gece yas
Ölümünde bile karargâhından çıkamayacak

Onuruyla Öldü

Filistin kahramanı Arafat 41 aydır İsrail kuşatmasına teslim olmadan direndiği karargâhında gömülecek.

Bir kabileden bir ulus yaratan, bir halkın haklı direnişini tüm dünyaya kabul ettiren, tarihe "Kurucu" (Ebu Ammar) sıfatıyla geçen Yaser Arafat'ın 40 yıllık mücadelesi dün sabaha karşı noktalandı.

KAHİRE'DE ASKERİ TÖREN
Arafat için bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de dünya liderlerinin katılacağı askeri cenaze töreni düzenlenecek. Ardından Ramallah'ta son 41 aydır İsrail tecritinde yaşadığı karargâhı Mukata'da defnedilecek.

TAŞ LAHİTE KONACAK
Arafat, ileride Kudüs'te defnedilebilir umuduyla tahta değil taş lahitle gömülecek. Mezara Mekke ve Medine'den sonraki en kutsal yer olan Mescid-i Aksa'dan alınan toprak konulacak.


40 gün 40 gece yas

Ebu Ammar'ını yitirerek öksüz kalan Filistin halkı 40 gün 40 gece liderlerinin arkasından yas tutacak. Arafat'ın gömüleceği Mukata ise yeni ağlama duvarı oldu.

Ben Gurion Havaalanı'ndan çıkıp Tel Aviv'den Ramallah'a, yani Arafat'ın karargahının da bulunduğu Filistin kentine gidişim hayli zahmetli oldu. Adım başı güvenlik kontrolü. Bitmez tükenmez sorular sorgulamalar, gösterilen kimlikler, konsolosluktan alınma mektuplar, hatırlı kişilerin telefon numaraları ve saatler sonra nihayet Ramallah. Bir kentin top yekun gözyaşına kestiğini, çoluk çocuk, yaşlı genç, asker sivil büsbütün bir şehir insanının tek ve kocaman bir göz olup yaş döktüğünü burada gördüm ilk. Bir ulusal kahramanın, yaşamını özgürlüğe, kavgaya, kendi insanına ve umuda adamış bir kahramanın ardından başka ne olacaktı ki. Ebu Ammar'ını yitirdi Filistinliler. Filistin aslanını, bir lideri, Yaser Arafat'ı yitirdiler kolay değil elbet. Günlerce Paris'te bir hastaneden gelecek müjdeli habere acıkmış kulaklar ne yazık ki hiç işitmek istemedikleri bir acı haberi, "Arafat Öldü" haberini sabaha çıkacak saatlerde alıp, yıkıldılar.

ÖKSÜZ KALAN HALK
Şimdi Mukata'dayım. Yani Arafat'ın hem ofisi, hem karargahı, hem esir düştüğü bir beton yığını binanın kapı önündeyim. Buraya gömülecekmiş Arafat. Fotoğraf makinemi nereye çevirsem onun posterleri altında hüsran çehrelerine dönüşen Filistinli suretler takılıyor objektifime. Her deklanşör basışımda kareler içine sığan görüntülerde hüzünlü, öksüz Filistin insanları var. Kime danışsam, kiminle konuşmaya kalksam bir iki kesik cümle ve ardından hıçkırıklara boğulmalar. İşte ağıt yakan ağızlardan:

* Bir çocuğun bir babası olur ya. İşte Filistin'in de tek ve büyük babasıydı o.

* Yaser Arafat tüm siyasetleri, örgütleri bir arada tutan bir tespih ipi gibiydi. Şimdi o ip koptu. Taneler her yana yayıldı. Ancak bunların arasında sadece masum boncuklar yok, el bombaları da var. Hangisi bombadır, hangisi nerede patlar, bir daha nasıl yan yana gelir bu boncuklar belli değil. Tehlike de işte burada.

* Barış artık hayal. Çünkü bu acılı günde bile hala saldırılar, insanımızı insan saymamalar görülüyor. 40 gün yasımız var. O günler çabuk geçer ve bunların yanıtları verilir elbet Filistin yönetimi, Yaser Arafat'ın ölümü nedeniyle 40 günlük ulusal yas ilan etti. Filistin yönetimine bağlı resmi daireler bir hafta, işyerleri ise 3 boyunca kapalı kalacak.

CANIMIZLA, KANIMIZLA...
Filistinliler Arafat'ın ölümünden sonra sokağa döküldü. Ramallah sokakları göstericilerle dolup taştı. Kalabalık gruplar halinde kentin caddelerine çıkan binlerce kişi İsrail'i protesto etti. Çocuklarını intifada kaybeden anneler de Arafat'ın gömüleceği Mukata önünde nöbet tutmaya tutmaya başladı. Arafat'ın ebedi istirahatgahı olarak ilan edilen Ramallah'taki karargahı Mukata da her yaştan Filistinlilerin akınına uğruyor. Defin hazırlıklarının başladığı Mukata'ya koşan Filistinli kadınlar ve genç kızlar, mum yakarak gözyaşı döküyor. İsrail'in 41 ay Mukata'ya hapsettiği Arafat'ın gömüleceği karargah, şimdiden Filistinliler'in politik ağlama duvarı oldu. Yaklaşık 300 gazetecinin üs kurduğu karargah önünde, bir yanda genç kızlar ve kadınlar mum yakarak Arafat içi dua ederken diğer tarafta intifada sloganları atan gençler, Iraklılar'ın Saddam Hüseyin için attığı "Kanımızla Canımızla Seninleyiz Abu Ammar" sloganları atıyor.

Zülfikar Ali Aydın

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Cenazeye Erdoğan ve Gül katılacak
 'Silaha hayır' diyen ülkücü başkan silahla öğrenci vurdu
 Yeter'e işkenceye zaman aşımı
 Tecavüzcü ile mutluluğa şimdilik son
 Eski MİT görevlisi Meral'e tahliye
 Bomba patlayınca kapkaça tövbe etti
 İDO'ya zam geldi İETT'ye ise yolda
 Belediyeden çöpe 26 trilyon
 Hijyen galoşla sağlanıyor
ERDAL ŞAFAK
Son efsaneye veda
"Kudüs'ün çocukları! Buraya bir elimde...
ÖMER ÇELİK
Arafat ve Araf
(Roma)
NATO parlamenterler toplantısı...
ÖMER LÜTFİ METE
Sömürge ruhlu kahramanlar
10 Kasım'larda veya...
UMUR TALU
Dün, matbuat...
Ramazan, derken bayram... İlle tamamen...
MUHARREM SARIKAYA
Karizmatik liderlerin vedası
İslam Konferansı Örgütü...
Direnişin sembolüydü
40 yıldır mücadelenin sembolü olan Arafat, gençliğinden ölümüne kadar...
Güle Güle Arafat
29 Ekim'den beri Paris'te tedavi gördüğü hastanede dün sabaha karşı...
İstanbul bizden daha çirkef
İstanbul bizden daha çirkef
Seyircimiz, İstanbul seyircisinden çok farklı değil. Ama İstanbul'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu