|
|
Bayramda dikkat etmeniz gerekenler
Ramazan boyunca sizlere sunmaya çalıştığım tavsiyeler, birçoğunuzun hafızasında kısmen de olsa bir yer buldu sanırım. Özellikle mail yolu ile tarafıma yönelttiğiniz sorulardan bu anlaşılıyordu. Bugün sizlerle, önümüzdeki bayram günlerini sağlıklı geçirmenin püf noktalarını paylaşmak istiyorum.
* Bayram beslenmesi dengeli olmalıdır. Yüzde 45-50 karbon hidrat yüzde 20-30 protein ve yüzde 15-20 yağ oranına uygunluğu sağlanmalıdır. Meyve, sebze; mineral ve vitamin yönünden desteklenerek ve yeterli lif alımına dikkat edilmelidir.
* Sabah kahvaltısı ile güne başlamak gerekir. Özellikle şişman insanlar iyi bir kahvaltı ile güne başladıklarında kilo verme şanslarını artırabilirler. İyi bir kahvaltı aynı zamanda metabolizma hızını artırdığı için aldığımız gıdaları daha mükemmel yakma ve kullanma şansıda sahibiz. Kahvaltıda kepekli ekmek, yeşillik, salatalık, domates, az yağlı peynir, yoğurt, zeytin, yumurta, şekersiz çay, taze meyve suyu ve süt gibi zengin bir gıda seçme şansımızın olduğunu unutmayalım.
* Öğle yemeğinde daha sınırlı miktarda gıdaları tercih etmeliyiz. Sebze yemekleri, salata, yoğurt gibi yiyecekler yanında taze sebze ve meyvelerle bu öğünü zenginleştirmek mümkün.
* Akşam yemeğine gelince, bu sofranın tabir-i caiz ise fakir sofrası şeklinde düzenlenmesi, hem sağlığımız hem de gece sağlıklı uyumamız için elzem olduğunu söylemeliyim. Az yiyen çok uyur, çok yiyen güç uyur atasözü buradaki haklılığımızı göstermek için kafidir sanırım.
* Yukarıda belirttiğim tarz beslenme ile sadece sağlıklı ve enerjik yaşama hakkını elde etmiyoruz, aynı zamanda gün içerisinde zenginlik ve yoksulluğu tadarak, sosyal olarak yaşadığımız çevredeki değişik gelir gruplarının yaşam tarzlarını daha iyi anlama şansını da yakalamış oluyoruz.
|