kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Liseli mucitler
Liseli mucitler
Öğrencilerin yaptıkları robotlar

Liseli mucitler

Haydarpaşa Lisesi'nin altı öğrencisi kendi harçlıklarıyla kurdukları Robot Kulübü'nde başarılarıyla adından söz ettiriyor. Geleceğe yönelik hayallerini de robotlar üzerine kuran 16 yaşındaki mucitler, bugüne kadar üç robot yaptı.

Hepsi lise öğrencisi, hepsi dersten çıkar çıkmaz entegre devrelerini, çiplerini alıp robotlarını yapmaya başlıyor. Robotlarla ilgili hayalleri bambaşka. Kimi oyuncak şirketi kurmak istiyor, kimi ise ilerde robotları endüstride kullanarak, insanların çalışma yükünü azaltmayı amaçlıyor. Haydarpaşa Lisesi ikinci sınıf öğrencisi altı kafadar kendi cep harçlıklarından biriktirdikleri paralarla, kimseden yardım almadan robot yapıyor. Küçüklüklerinden bu yana evde bozulan eşyaları tamir etmeye çalışan ya da kendi oyuncaklarını parçalayıp yeniden yapmak için uğraşan gençler, şimdi bu elektroniğe ve teknolojiye olan meraklarını kurdukları Robot Kulübü'nde gideriyor. Geçen yıl TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) tarafından düzenlenen fizik yarışmasına hazırlanırken, robot yapmaya karar veren grubun üç üyesi zamanla elektroniğe meraklı arkadaşlarının katılımıyla Robot Kulübü'nü kurdular. İnternetten robotlarla ilgili pek çok siteyi ziyaret eden gençler, kendilerini geliştirmelerinde en büyük avantajlarının İngilizce olduğunu söylüyorlar.

SİTELERİ BİLE VAR
Haftanın her günü bir arada olan gençler, ilk önce internetten edindikleri bilgiler doğrultusunda, 'beyin fırtınası' yapıyor, neler yapabileceklerini tartışıyor. Ardından da robotun programlamasına, tasarımına geçiyorlar. Robot kulübü kuran ilk lise öğrencileri olduklarını söyleyen Fırat Dede, "Bu konudaki araştırmalarımızı ve yaptığımız robotları tanıtmak amacıyla www.robbot. org diye bir site kurduk. Bizim en büyük avantajımız İngilizce. İngilizce bildiğimiz için tüm internet sitelerini ziyaret ederek kendimizi geliştirebiliyoruz. Bence herkes bu alanda bilgilenmeli çünkü ilerde robotlar insanların en büyük yardımcıları olacak. Robotlar insanların hayatını kolaylaştıracak. Örneğin robotlarla bir fabrika hiç durmadan çalışabilir. Ya da bir robot oksijene ihtiyaç duymadığı için yeraltında insanların yapamayacağı şeyleri yapabilir. Ayrıca savaşlar da artık insan gücüyle yapılmayacak. Dolayısıyla robotlar iyi ya da kötü hayatın her alanına girecek" diyor. Haftalıklarının en az 30 milyon lirasını alacakları malzemelere harcadıklarını söyleyen genç mucitler, bir robot dergisi de çıkarmak istiyor. Evde herhangi bir eşya bozulduğunda ailesinin can simidi olduğunu söyleyen Kağan Güngör, "Elektronik eşyalar çok ilgimi çekiyor. Birkaç kez sadece merak ettiğim için kendi bilgisayarımın parçalarını söküp sonra tekrar yerine yerleştirdim. İlerde robotlar hayatımızın içinde olacak ve bence robotlar en çok endüstri alanında kullanılacak. Fabrikalarda insanların yaptığı işleri robotlar yapacak. İnsanlar da robot yapmak için çalışacaklar. Robot kolları ile ilgili yapmak istediğim projeler var. TÜBİTAK için proje hazırlayanlara ÖSS tarafından ek puan veriliyor. Evde ders çalışarak geçireceğim vaktin bir bölümünü robotlar için harcıyorum. Bu da bana ek puan getirecek" diyor.

DEPREM ALARMI YARATTI
Ömer Şahin Taş robotların uzay ve havacılık alanında geliştiğini söylüyor ama onun şimdiden hazırladığı projeler de var. "İlerde otomobiller olmayacak. Herkes uçarak seyahat edecek. Bu da robotlar sayesinde gerçekleşecek. Hayalim bu yeni ulaşım araçlarının mucidi olmak. Ama şimdiden de hazırladığım projeler var. 1999 yılında meydana gelen deprem sırasında ilkokul beşinci sınıftaydım ama, testereden bir deprem alarmı yarattım. Testereyi bir zemine sabitliyordum. Ancak testerenin boş kalan kısmı çok hassas olduğu için en ufak bir sarsıntıda dahi titriyordu. Ben de böylece depremi hissedebiliyordum."

OYUNCAK ŞİRKETİ KURACAK
Küçüklüğünde de en çok robotlarla oynamayı seven Utku Ozan'ın hayali ticaret. Ozan, şimdiden kuracağı oyuncak şirketinin ismini bulmuş bile: 'ROBOTTOY'. Ozan, "Bence robotlar endüstride kullanılırsa işsizliğe neden olur. Bu nedenle en güzeli onları oyuncak olarak bırakmak. Ama çeşitlerini ve işlevlerini artırarak. İntertoy'a rakip olacağım" diyor. Sınıf arkadaşları Fırat'tan etkilenerek kulübe üye olan Mehmet Erbey ve Alihan Karahan da, çocukken evde oyuncaklarını ya da televizyonun kumandasını bozduklarını söylüyorlar.

SEDA ÇAKIR Haber Merkezi

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Zengin ama fakirin halinden anlıyor
 Televizyon dizileri tiyatroya konu oldu
 Çalışmak ibadettir
 Paketimize çok iyi bakmalıyız
 Prestij'den vazgeçilmez tasarımlar
 Colin's özgür ruhu hedefliyor
 Klasik ve spor tarzlar Stefanel'de
 Fark edilmek isteyenlere Daniel Hechter
 Biz 'kötü'yü oynamıyoruz
 Her eve lazım
 En önemli tedavi moral ve destek
 Terakkili öğrenciler Atatürk'ü anıyor
 2. Akdeniz Çağdaş Müzik Günleri başlıyor
HAKAN & UTKU
Ünlüler Çiftliği Sözlüğü
Herkes görüyor neyin ne...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Sokaklarımızda olanlardan haberdar mıyız?
Hiç...
AYŞE TÜTER
Ramazan sofrası
Şekerpare
Öncelikle bir...
Fazla kalsiyum içeren sular böbreklerde taş yapıyor
Fazla kalsiyum içeren sular böbreklerde taş yapıyor
SSK Okmeydanı Hastanesi, 5. Dahiliye Klinik Şefi İç Hastalıkları...
The Body Shop'tan vücut bakım kitabı
The Body Shop'tan vücut bakım kitabı
The Body Shop, güzelliğine ve bakımına önem veren, her yaştan kadın...
Sosyeteden Kadir Gecesi'ne özel tur
Sosyeteden Kadir Gecesi'ne özel tur
Sosyetenin gözde simalarından Ayşegül Dinçkök, 'Kadir Gecesi'ni...
Feshane'yi bir tek Gülben doldurdu
Feshane'yi bir tek Gülben doldurdu
Ramazan ayının vazgeçilmez mekanı Feshane, bu yıl beklenen ilgiyi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.