kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eski MİT'çi Meral'e tahliye

Alaattin Çakıcı'nın yurtdışına kaçarken kullandığı yeşil pasaportun sahibi olan eski MİT görevlisi Faik Meral, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu..

Çıkar amaçlı suç örgütü elebaşı Alaattin Çakıcı'nın yurtdışına kaçarken kullandığı yeşil pasaportun sahibi olan eski MİT görevlisi Faik Meral, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu. Çakıcı'nın yurtdışına kaçarken kullandığı yeşil pasaportun sahibi olan eski MİT görevlisi Faik Meral, 1987 ve 1988 yıllarında Çakıcı ile bir çalışma yaptıklarını söyledi.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Faik Meral ile tutuksuz sanık Aytuğ Gençağa Çakıcı katıldı. Tutuklu sanıklar Murat Aydın Şakir, Cem Akarsu, Ozan Güngören ve Adem Çakıcı ise kaldıkları Kandıra F Tipi Cezaevi'ne yazı gitmediği için duruşmaya getirilemedi.

Duruşmada sorgusu yapılan Meral, pasaportunu bilerek ve isteyerek Çakıcı'ya vermediğini ifade ederek, daha önceki ifadelerini tekrarladığını söyledi. Meral, şunları kaydetti: ''Kurumda özel bir görevim vardı. Özel görevim nedeniyle Çakıcı ile tanışmıştık. Bu görev yurtdışındaki yıkıcı hedeflere yönelikti. 1987 ve 1988 yıllarında Alaattin Çakıcı ile birlikte bir çalışma yaptık. Çalışmadan sonra kendisini bir daha görmedim. 2003 yılı sonbahar aylarında Çakıcı, Fransa'dan dönmüştü. Epey işkencelere maruz kaldığını gazetelerden öğrendim. Vefa borcu, vefa örneği olarak ziyarete gittim.''

Ziyarete gittiğinde Çakıcı'nın aranan bir kişi olmadığını ve ziyaret sırasında da ceketinin iç cebinde pasaportu ile kimliğinin bulunduğunu söyleyen Meral, ''Alaattin Çakıcı birçok operasyona katıldığı için içi rahat olsun diye her ne kadar emekli de olsam dinleme olabilir diye ceketimi çıkarıp astım'' dedi.

ÇAKICI'YA TAVSİYE


Çakıcı ile 3 saat görüştüğünü, balkonda ve bahçede dolaştığını anlatan Meral, Çakıcı'nın kendisine başından geçen sıkıntıları anlattığını, kendisinin de eski bir dost ve üst düzey bir bürokrat olarak Çakıcı'ya eski yaşantısını bırakmasını, işadamı olmasını tavsiye ettiğini söyledi.

Meral, 15 Temmuz 2004 tarihinde Alaattin Çakıcı'ya ilişkin haberde adının geçtiğini duyduğunu belirterek, ''Evime pasaportumu aramaya gittim. Eşimin yeşil pasaportu duruyordu. Fakat aynı yerde olması gereken benim yeşil pasaportum yoktu. Resmi mercilere başvurmak için yakında olan başsavcılığa gittim. Müracaat savcısına durumu bildirdim. Kayıt altına alındı. Adresimi ve telefonlarımı verdim'' diye konuştu.

Savcının bu konudaki ifadesinin İstanbul'da alınacağını söylediğini, işlemin hızlı olması için formu postayla gönderdiğini belirten Meral, savcının kendisine ''Kaçacak olsaydınız kaçardınız. Adresinizi, telefonunuzu verdiniz. Gidin evinizde bekleyin'' dediğini anlattı. Oğlunun bir sorununu çözmek için Romanya'ya gitmeyi düşündüğünü, pasaportunu bu nedenle yanına aldığını, bir haftalık seferler dolu olduğu için bu seyahatten vazgeçtiğini belirten Meral, oğlunun askere gitmesi üzerine pasaportuna bir daha ihtiyaç duymadığını söyledi. Meral, ''Eğer Çakıcı'nın ifadesini alsaydınız. Farklı şeyler söylemeyeceğini görürdünüz'' dedi.

DİĞER SANIK DA SUÇLAMALARI REDDETTİ

Sanık Aytuğ Gençağa Çakıcı da diğer sanıklardan bazılarına silah verdiği yönündeki iddiaları reddederek, bu yönde kimseden de talimat almadığını söyledi. Üniversiteyi bitirmesinin ardından yüksek lisans yapmasının tavsiye edildiğini, ancak konuşma zorluğu çektiğini, bu sorunu düzeltmek için de yurtdışına çıktığını anlatan Çakıcı, polisin kendisini aradığını öğrenince gelip ifade verdiğini kaydetti.

Çakıcı, diğer şahısları ise Alaattin Çakıcı'nın aracılığıyla tanıdığını, ancak daha sonra irtibatını kestiğini ifade etti. Meral'ın avukatı Önal Öncü de müvekkilinin 116 gündür tutuklu olduğunu, verilecek cezanın tutuklu kaldığı süreyi karşıladığını belirterek, tahliye talebinde bulundu.

Suç vasfı, delil durumu ve tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak Meral'in tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Çakıcı'nın Avusturya'da yakalanmasından sonra yurtdışına kaçarken yeşil pasaportunu kullandığı anlaşılan eski MİT görevlisi Faik Meral'in, TCK'nın 314/1. maddesi uyarınca ''çıkar amaçlı suç örgütüne yardım ve yataklık etmek'' suçundan 1 ile 2 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Alaattin Çakıcı'nın yeğeni Adem Çakıcı ile Murat Aydın Şakir, Cem Akarsu ve Ozan Güngören'in de ''çıkar amaçlı suç örgütü üyesi olmak'', ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' ve ''sahte kimlik kullanmak'' suçlarından dolayı 6.5 ile 15'er yıl arasında ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep edilen iddianamede, Çakıcı'nın yeğeni Aytuğ Gençağa Çakıcı'nın da ''çıkar amaçlı suç örgütü üyesi olmak'' ve ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından 4 ile 9 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Umut Davası'nda 2 tahliye
 İşkenceci polislere zaman aşımı
 Oğlumu evimizin bahçesine gömdüm
 Hoşgörü ülkesinde medeniyetler çatışması
 Ege sahilinde acı son
 Ata'nın çocukları eski günleri andı
 99 Euro'ya 5 gün tatil
 THY ek seferler koydu
 Komşuya geçişte harç kalkıyor
 Altın daha ucuza gelir
 Yargıtay işkence cezasını onadı
 Yurtdışına kaçanın malına el konulacak
 CMUK'ta Devrim Yasaları 'çatlağı'
 Yunan savaş uçakları taciz etti
 Eski TMSF üyesi Kaçamak yakalandı
 Şikâyet olmayınca beraat etti
 Biri Rus uyruklu 5 PKK'lı teslim oldu
ERDAL ŞAFAK
Bahçede hüzün
Camiler, okullar, Kur'an kursları ateşe...
ALİ KIRCA
Misket!..
Eninde sonunda kaybedeceği bir savaşı...
ÖMER LÜTFİ METE
Felluce'de Haçlı sapıklığı
ABD değil, 'Yeni...
UMUR TALU
Direniş ruhu
Hayatları boyunca bir güç karşısında...
ERGUN BABAHAN
Felluce gerçeği
Irak'ın işbirlikçi hükümeti, meşruiyeti...
Kara kaplı defteri kimde?
Sağlık durumu belirsiz olan Arafat’ın kabarık banka hesapları...
Türkiye AB'ye üye olur, medeniyetler çatışması sona erer
Washington'da American Enterprise Institute (AEI) adlı muhafazakar...
Ata'ya 2006 sözü
Ata'ya 2006 sözü
Ulu önder Atatürk'ün ölüm yıldönümü Milli Takım kampında unutulmadı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu