kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Gerçek türkücü kim' tartışması büyüdü
'Gerçek türkücü kim' tartışması büyüdü
TRT'nin sanatçısını Savaş Ay yanıtladı

'Gerçek türkücü kim' tartışması büyüdü

atv'de yayınlanan Anadolu Ateşi yarışmasında jüri üyeleri Arif Sağ ve Savaş Ay arasında yaşanan 'Gerçek türkücü ille eğitimli mi olmalı?' tartışması büyüdü. Kamuoyunun yakından tanıdığı türkü söyleyen bazı sanatçılar, Sağ'ı haklı bulurken, kimi de "Onun sesinin nasıl detone olduğunu herkes biliyor" dedi.

Türk Halk Müziği alanında yapılan ve atv'de yayınlanan 'Anadolu Ateşi' yarışması iki haftadır jürinin yaptığı tartışmalara sahne oluyor. Geçtiğimiz hafta sonu da elenmesi önerilen yarışmacıların isimleri belli olduğunda jüride yer alan Arif Sağ ve Savaş Ay arasında ilginç bir tartışma yaşanmıştı. Arif Sağ'ın, "Fatma konservatuvarlı. Sabahat ise eğitim almamış. Ben Fatma'nın kalmasını, Sabahat'ın gitmesini doğru buluyorum. Eğitim önemli..." demesi üzerine Savaş Ay da "Arif Sağ, konservatuvar jürisi gibi davranıyor. Yanlış... Biz burada, konservatuvara ve TRT'ye eleman seçmiyoruz" itirazında bulunmuştu. Ancak Arif Sağ'ın 'ille eğitim' demesi, "Müzik piyasasında türkü okuyarak ünlenen popüler sanatçıları, türkücü olarak kabul etmiyor mu?" sorusunu da beraberinde getirdi. Ve kamuoyunun bildiği sanatçılardan da yorumlar gelmekte gecikmedi. Mahsun Kırmızıgül, Yıldız Tilbe, Davut Güloğlu ve İsmail Türüt konuyla ilgili görüşlerini açıkladı. Kırmızıgül ve Güloğlu, Arif Sağ'a hak verirken, Tilbe ve Türüt karşı çıktı.

BEN TÜRKÜCÜ DEĞİLİM
İlginç renkteki sesi ve danslarıyla Karadeniz yöresi şarkılarına farklı bir yorum getiren Davut Güloğlu türkü okumadığını birçok yerde beyan ettiğini söyleyerek şu açıklamada bulundu: "Arif Sağ'a aynen katılıyorum. Ben çok farklı bir tarzda, Batı Anadolu ile Karadeniz ses rengini birleştiriyorum. Yani yeni bir ekolüm. Ama kesinlikle Türk halk müziği sanatçısı değilim. Diğer arkadaşlarla ilgili olarak da konuşmak istemiyorum."

KARADENİZ'İN K'SINI BİLMEZ
İsmail Türüt ise zehir zemberek açıklamalar yaparak, tartışmayı alevlendirdi. Türüt, Arif Sağ'ın çok iyi saz çaldığını ama sesinin detone olduğunu herkesin bildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Ben türkücüyüm. Ben yöremi en iyi temsil edenlerin başında geliyorum. Arif Sağ'ın çok iyi saz çaldığını biliyorum, o kadar... Beni anlaması için Karadenizli olması lazım. Diğer sanatçılar da türkücü. Mahsun Kırmızıgül çok iyi türkü okuyan bir kardeşimiz. Keşke şunu söyleseydi, 'Türkü okusunlar, niye fantezi okuyorlar'... O zaman anlardım. Ben farklı şeyler yapmıyorum. Orijinal müzik yapıyorum. Sağ Hoca ile dünyaya bakış açımız çok farklı. Savaş Ay'ı ise türkücü arkadaşları savunduğu için tebrik ediyorum. Arif Sağ, Karadeniz'e hiç dil uzatmasın. Çünkü Karadeniz'in K'sını bilmez."

BEN İYİ TÜRKÜ SÖYLERİM
Yıldız Tilbe ise hiçbir zaman türkü söylemekten vazgeçmeyeceğini belirterek şöyle konuştu: "Ben iyi türkü söylediğime inanıyorum. Bundan sonra da bundan önce olduğu gibi her kasetimde türkü soundu'nda parçalara yer vereceğim. Arif Sağ bizim hocamızdır ama yine de bu tarzda bir eleştiride bulunmasını kendisine yakıştıramadım."

ÖZGÜN BESTELERİM VAR
Mahsun Kırmızıgül, Arif Sağ'ın eleştirilerine katılan isimlerden bir diğeriydi. "Ben de türkücü değilim. 3-5 türkü okuyarak türkücü olunmaz. Ben konservatuvarda Türk Halk Müziği eğitimi aldım" diyen Kırmızıgül, tartışmayı izlediğini, sorunun TRT repertuvarı dışındaki her eserin beste olmasından kaynaklandığını belirtti: "Benim genlerimde zaten Türk halk müziği motifleri var. Yapmış olduğum her albümümde, TRT repertuvarından en az 3-4 türküye yer verdim. Şu anda Türk Halk Müziği sanatçısı diye nitelendirdiğimiz sanatçıların albümünün tamamının TRT repertuvarından olması gerekiyor. Ama böyle değil. Arif Sağ hoca ile yaptığımız 'Yüzyılın Türküleri' albümümde, bir tek orada, Türk halk müziği sanatçısıyım. Bu albümü yaptım, bir anlamda hem hocalarıma hem de halk müziğinin ustalarına olan vefa borcumu ödedim. Albüm 700 bin sattı. 'Sarı Sarı', 'Mihriban', 'Yıkılmadım Ayaktayım' ve 'Kardeşlik Türküsü'nü okurken özgün bestelerimi okuyan bir sanatçıyım. Ama 'Nemrut'un Kızı'nı okurken de türkücüyüm."

DİDEM ÜNSAL MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Onbir Ayın Sultanı Ramazan
 Tiyatrocu dostlarından vefa örneği
 Bush için 'aşk' şarkısı yazdı
 Bu cuma konser günü
 İftarda bağış çağrısı
 Arkadaşını dinle ve sırlarını sakla
 Bol müzikli gala
AYŞE ÖZYILMAZEL
Uzun lafın kısası Erman Hoca makarnası
Pazartesi gecesi...
HAKAN & UTKU
Kerry-Bush (televizyon savaşları)
Sanki seçimi...
EMEL MÜFTÜOĞLU
Deniz Seki'yi nasıl dövdüm?
Evet Deniz'i atv...
AYŞE TÜTER
Ramazan Sofrası
Beykoz kebabı
Beyinleri...
Oruç tutanın vücudu kendini yenilemek için zaman kazanıyor
Oruç tutanın vücudu kendini yenilemek için zaman kazanıyor
Uzmanlar oruç tutan kişinin vücuduna daha iyi baktığını söyleyerek,...
Ramazan'da diş çürükleri artar
Ramazan'da diş çürükleri artar
Avrupa Florence Nightingale Ağız, Çene ve Diş Hastalıkları Bölüm...
Vizontele Tuuba Hollywood'da çok beğenildi...
Vizontele Tuuba Hollywood'da çok beğenildi...
Yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan'ın yaptığı Vizontele Tuuba, Hollywood...
'Yıldızların Altında' provalara başladı
'Yıldızların Altında' provalara başladı
Candan Erçetin ve Cihan Okan'ın başrollerini paylaştığı 'Yıldızların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.