kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çete Komedisi

Polisin "Türkiye'deki en büyük çete operasyonu" diye açıkladığı Sedat Peker Operasyonu'nda sürpriz son: Gözaltına alınan Sedat Peker hâkim serbest bırakınca kaçtı, ama "çetesine yataklık"tan tutuklu bir avukat içeride kaldı.

Hakim "Deliller Yetersiz" Dedi
Sedat Peker ve 23 arkadaşı önceki gece saat 02.40'ta çete kurma suçlamasıyla Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Hâkim Arif Engin Konuk "delil yetersiz" diye tutuksuz yargılama kararı verdi.

Sedat Peker Bile Bu İşe Çok Şaştı
Gece serbest bırakılan Sedat Peker'in bile şaşkınlığını gizleyemediği görüldü. Peker "Böyle bir kararı kendim de beklemiyordum. Çünkü bu kadar şaşaadan sonra serbest kalmak hayaldi" açıklaması yaptı.

Yıldırım İtirazla Tutuklama Kararı
Savcının itirazı üzerine, mahkeme örneğine az rastlanır biçimde tatil günü toplandı. Prosedür gereği Hâkim Konuk katılmadı. Peker için bu kez "çete kurup yönetmek"ten tutuklama kararı çıktı.

Peker önce gece yarısı tahliye edildi
Çete suçlamasıyla nöbetçi mahkemeye çıkarılan Sedat Peker ve 23 arkadaşı "Çete yok" diye serbest bırakıldı

Sonra itirazla karar değişti ama o kaçtı
İtiraz üzerine Peker ve 6 kişi hakkında yeni bir tutuklama kararı çıkarıldı. Ama Peker o sırada kayıplara karışmıştı.


'Çete işi' komediye döndü

34 arkadaşıyla birlikte önceki gün çıkartıldığı nöbetçi mahkemede çete yok denilerek serbest bırakılan Sedat Peker, 14 saat sonra çıkarılan tutuklama kararıyla arandığında bulunamadı.

Ankara Emniyeti'nin "Avrasya" adını verdiği, İstanbul Emniyeti'nin ise "Kelebek" adıyla sürdürdüğü "Peker" operasyonu skandal bir sona ulaştı. Çete suçlamasıyla gözaltına alınan Sedat Peker, hakim serbest bırakınca kayıplara karıştı. İçeride ise sadece 'çeteye yataklık'tan tutuklu bir avukat kaldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suçlar Daire Başkanlığı, 6 aylık bir takip sonucunda, İstanbul, Ankara, Sivas, Balıkesir ve Kocaeli'nde, eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonlarla Sedat Peker ve 34 kişi ile Peker'in 3 avukatını gözaltına aldı. Peker ve arkadaşları dört gün süreyle emniyette sorgulanırken, ortaya bir sürü iddia atıldı. Bu arada 3 avukat önce serbest bırakıldı ardından haklarında gıyabi tutuklama kararı çıkartıldı. Polis tarafından yakalanan avukat Çağatay Özdemir, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Son sistem dinleme ve izleme aletleri kullanan polis Peker ve arkadaşları hakkında 28 klasörlük dosya hazırladı. Sonunda 3'ü kadın 35 kişi Cuma günü savcılığa çıkartıldı.

HAKİMİN ŞOK KARARI
İfadelerin tamamlanmasının ardından aralarında 3 kadının da bulunduğu 11 kişi savcılıktan serbest bırakılırken, diğer 24 kişi tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkeme olan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Savcılar Peker ve arkadaşlarının, çıkar amaçlı çete kurmak, yönetmek, Yusuf Altay'ın kaçırılıp gasp edilmesi, Balıkesir'in Bayla İlçesi'ne bağlı Bengüler Köyü'nde bulunan maden ocağına zorla el konulması ve sahte evrak düzenlemek suçlarından tutuklanmalarını istedi. Kamuoyunda oluşan havaya göre de mahkemeye sevk edilen 24 zanlının da tutuklanması bekleniyordu. Ancak nöbetçi mahkeme sürpriz bir kararla tüm zanlıları delil yetersizliğinden serbest bıraktı. Yaklaşık 96 saat emniyette kalan, 17 saati adliyede geçiren ve diğer zanlılarla birlikteVedat Yılmazabdurrahmanoğlututuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Peker, adliye çıkışında böyle bir kararı kendisinin de beklemediğini söyledi.

YILDIRIM İTİRAZ
Peker ve arkadaşları Beşiktaş'taki adliye binasının önündeki ana caddede bekleyen yakınlarının getirdiği lüks araçlara binerek kornalar eşliğinde konvoy halinde uzaklaştılar. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Selim Altay ise hakim sorgusunun tamamlandığı 02.45'ten sonra evine gitmeyerek hazırladığı yaklaşık 20 sayfalık itiraz dilekçesiyle bir üst mahkemeye zanlıların serbest bırakılmasına itiraz etti. İtirazı görüşmek üzere, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ve üyeler, saat 12.00 sıralarında adliyeye geldi. 28 klasörden oluşan soruşturma dosyasını incelemeye alan heyet, Sedat Peker ve 6 arkadaşı hakkında serbest bırakılmalarından 14 saat sonra yani saat 17.30'da gıyabi tutuklama kararı verdi. Buna göre Sedat Peker'le birlikte Atilla Peker, Ali Bin Kalkan, Hakan Öztürk, Hüseyin Nalbantoğlu, Ali Şahin Gürman ve işadamı Atilla Ekser hakkında gıyabi tutuklama kararı alındı. 28 klasörlük delille adliyeye çıkartılan Sedat Peker'i, kendisi dahi tutuklanacağına kesin gözüyle bakarken, geçerli, inandırıcı ve kesin delil elde edilemediğinden serbest bırakan hakim Arif Engin Konuk, genellikle tutuklamayı tedbir olarak gören ve bu yönde kararlar veren bir hukukçu olarak tanınıyor. Daha önce Cumhuriyet savcısı olan Konuk, Burdur'da görevli iken İstanbul 4 No'lu DGM'ye yedek hakim olarak atandı. Bir süre sonra da aynı mahkemenin asil üyeliğine atandı. DGM'lerin kapatılmasından sonra İstanbul Hakimi olarak 1 Temmuz 2004 tarihinde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi asil üyeliğine getirildi. Konuk, mahkemelerde görülen davalarda tahliyelere "şerh" koymakla tanınıyor.

Veli SARIBOĞA/ MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hiphop müzik dinleyip kan kardeşi olurduk
 Emniyet: İşin tılsımı bozuldu
 Vali Çevik: 'Bana yapılan ciddi bir saldırı'
 Kıydığı her cana bir müebbet
 Türk erkeğine sperm darbesi
 'İçki yasak değildi'
 Polis araçları trafikte kıstırdı
ERDAL ŞAFAK
Türkiye takımı
Uzun bir aradan sonra sessizliğini bozan...
MEHMET BARLAS
Üzülmeyin... Dünyada da sizin gibi olanlar...
ÖMER ÇELİK
Siyasetin fikirden arındırılması ve iyi yaşam
Her yüzyıl...
İLKER SARIER
Türk'ün kimyası
Anlaşılan o ki, geriden bıraktığımız...
UMUR TALU
"Biz"den bir takım
Hâlâ öyle mi, bilmiyorum. Bir...
EMRE AKÖZ
Milliyet'in kopya insanları
Hatırlarsınız: Cem Uzan,...
Kerry 2-0 öne geçti
ABD'deki seçim yarışında Cumhuriyetçi aday Bush ve Demokrat aday...
Almanya'yı "böldük"
Cumhurbaşkanı ve muhalefet, 'ucu açık olsun' diyor; Başbakan Schröder...
Vergi dahil 501
Vergi dahil 501
30 milyarlık primdeki kesintiyle şaşıran milliler, Kazaklar'ı net bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.