kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şarap sabır ve ilgi ister
Şarap sabır ve ilgi ister
Uygun içim sıcaklığı

İyi şarap sabır ister

Her şarap yıllandırmaya uygun değil. Bazı şarapları kısa sürede tüketmek gerekiyor.

***

Şarap sabır ve ilgi ister

Her şarap yıllandırılmaya uygun değil. Kısa sürede tüketilmek üzere yapılmış olanları hemen içmek gerek. Ama yıllandırılmaya uygun olanları gençken yudumlamaya kalkmak da çok yazık.

Bir süre önce gazetelerde çıkan bir haberde 1976 yılında üretilmiş "magnum" tabir edilen 1.5 litrelik bir şişe yerli kırmızı şarabın internet üzerinden 52 milyar lira fiyatla satışa çıkarıldığı belirtiliyordu. Sevilen firması tarafından yapılmış bu şarap için istenen parayı duyan ve evinin kıyısında köşesinde unutulmuş şarap şişeleri bulunan kişilerin gözlerinde, bir anda, Vakvak Kardeş çizgi romanındaki Varyemez Amca gibi dolar işaretleri belirdi. Öyle ya, küçük çapta bir servet sayılabilecek bu para, genellikle çok iddialı olmayan, düzgün şaraplarıyla bilinen bir Türk üreticisinin şarabına değer biçiliyordu. Gerçekten kafalar karıştı. Öte yanda, geçen hafta müzayedeye çıkan Uzan koleksiyonunun bütün şarapları iki seansta tümüyle satılarak bu alanda bir rekor kırıldı. Yaklaşık iki trilyon liraya satılan koleksiyondaki şarapların hemen tümü, eski, hatta antika olarak nitelenebilecek, yıllanmış şaraplardı. Bu haberleri okuduktan sonra evlerin bodrumlarında küflenmiş şarap şişelerini aramaya başlayanlara, ellerinde eski şarap bulunduğu için, onu satınca karşılığı ile neler yapabileceklerini hayal edenlere, hayatın gerçekleri hakkında bazı bilgiler sunmanın zamanı geldi gibi görünüyor.

ŞARAPLAR DA YAŞLANIR
Kuşkusuz her şarap, yıllandıkça değişikliğe uğruyor. Şarabın zaman içinde olgunlaşması süreci üzerinde birçok faktör etkili. Üzümün yetiştiği toprak, üzüm çeşidi, bağ teknikleri yıllanmaya uygun şarap yapımında önemli rol oynarken, biz tüketicilerin bu konuda yapabileceğimiz pek az şey var. Her şeyden önce üretilen şarapların çok büyük bir bölümünün yıllarca bekletilmeye uygun olmadığını bilmek gerek. 1976 rekoltesine 52 milyar lira istenen Sevilen şarabı da bunlar arasında. Bu gibi şaraplar bir kez şişelendikten sonra zaman içinde çok daha kaliteli hale gelmezler. Buna karşılık "iyi" dediğimiz şarapların, insanlarda olduğu gibi, değişik yaşam evreleri var. Onlar da gençlik dönemini yaşamakta, olgunluk çağına ulaşmakta, nihayet yaşlanmaktalar. Bu evreler çok farklı uzunluklarda olabiliyor, dolayısıyla bir genellemeye gitmek doğru değil. Dünyanın hemen her bölgesinde çelik tanklarda üretilen beyaz şarapları 5-6 yıldan daha uzun süre bekletmenin bir anlamı yok. Hatta ilk üç yıl içinde tüketmekte yarar var. Ancak belirli bir süre meşe fıçılarda dinlendirilmiş, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling gibi çok iyi bir üzüm çeşidinden iyi bir hasat yılında güvenilir bir üretici tarafından yapılmış beyaz şaraplarda durum çok farklı olabiliyor. Kırmızı şaraplara gelince; genellikle olgunlaşma için zaman isteyen "iyi" yada "büyük" diye tanımlanan çok kaliteli şaraplar ilk yıllarda dengesizdirler. Tat olarak henüz mükemmel senteze ulaşmış değillerdir, uyumsuz şaraplardır.

YILLANDIRAN YOK
Bünyelerinde bulunan tanen ve asit başta olmak üzere, değişik bileşenleri tek tek öne çıkar. Henüz "sivri" olarak nitelenir bu özellikler. Ancak şarap eskidikçe yavaş yavaş oluşan kimyasal reaksiyonlar şarapta tat ve bukeyi zenginleştirecek, şarabı dengeli hale getirecek, kadifemsi bir içim kıvamına ulaştıracaktır. Dolayısıyla evlerinde çok kaliteli kırmızı şaraplarını bulunduranların, bunlar için uygun saklama koşulları yaratmaları ve sabırla gerekli olgunlaşma süresini beklemeleri gerekir. Ancak bir kez daha vurgulamakta yarar var; her şarap bekletilmekle iyi özellikler kazanmaz. Bazı şaraplar ilk içildiğinde sivri ve dengesiz bulunduğu halde, aynı seriden diğer şişeleri bekletseniz de sonuç değişmez. Şimdi bizde durum nasıl, görelim. Bizde şarap son birkaç yıl öncesine kadar, hemen tüketilmesi amaçlanan bir içki olarak görülmekteydi. Üreticiler tanklarını hemen boşaltıp yeni rekolteye yer açma çabasında olduğu için, şaraplar içilebilir düzeye gelir gelmez hemen şişeleniyor, bir an önce tüketiciye ulaşması amaçlanıyordu. Üreticilerimizin kendi şaraplarını yıllandırıp satmak gibi bir alışkanlıkları hiçbir zaman olmadı. Dolayısıyla birkaç küçük istisna dışında, bugün üreticilerimizin elinde geçen yıllara ait stoklar bulamazsınız. Bir şarap meraklısının iyi bir Türk şarabının son on yıllık rekoltelerini satın alabileceği yer de yoktur. Ancak son zamanlarda bu tablo değişmeye başladı. Haftaya şarapları yıllandırmanın püf noktalarına ve hangi şarapların yıllandırılabileceğine değinmek istiyorum.
DİĞER GURME HABERLERİ
 En ideal saklama yeri mahzenler
 Formunuz mevsime bağlı olmasın
 Haftanın beslenme planı
 Spor yapmaya devam
 İyi rehber için iyi restoran lazım
 Evinde köfte satıyor
 Gizli ajanlar yıldız dağıtıyor
 Neden bizde restoran rehberi yok?
 Ağustos mehtabının keyfi Sunset'te çıkar
 Sörf cennetine şık restoran
 Kedi sevmeyen gelmesin
 Tatilde açık büfe de zayıflatır
 Beslenmesi düzenli ödülü hak ediyor
 Tam bir gurme balık restoranı
 Cibali'den Çubuklu'ya lezzet transferi yapıldı
 Londra'da özel bir Türk restoranı
 Beğendiklerim
 Bu terasta manzara doyuruyor
 Bir tatlı huzur almaya gelebilirsiniz
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Gerçek aşklara acilen ihtiyacımız var
Gerçek aşklara acilen ihtiyacımız var
Hint mitolojisine göre kadın ve erkeğin yaratılışı şöyle olmuş....
LÖSEV Pazarı Askeri Müze'de
LÖSEV Pazarı Askeri Müze'de
Ankara Lösemili Çocuklar Vakfı'nın (LÖSEV) Anadolu'nun tüm illerinde...
Fıstık Ahmet'in gözüyle Adalar
Büyükada'nın Fıstık Ahmet'i, Türk'ü, Rum'u Ermeni'si, Yahusi'si ve...
Modern çağın saplantılı hastalığı büyük yalnızlık
Sinem Güdüm'ün ilk kitabında üç ülkeden üç kadının hikayesi...
Bosna Savaşı'nda bir Romeo Jülyet hikayesi
Filmde Bosna Savaşı'nın ilk günleri, ıssız yerdeki bir demiryolu çevresinde...
Geçmişi olmayan adamın dönüşü
Robert Ludlum'un kimi ünlü romanlarının kahramanı olan Jason Bourne dönüyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.