kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fıstık Ahmet'in gözüyle Adalar
Fıstık Ahmet'in gözüyle Adalar
Haftanın Kitapları

Fıstık Ahmet'in gözüyle Adalar

Büyükada'nın Fıstık Ahmet'i, Türk'ü, Rum'u Ermeni'si, Yahusi'si ve levanteniyle kendi halinde kardeşçe yaşayan insanların öykülerini anlatıyor.

İstanbul'un karmaşasından kurtulmak, bir günlüğüne de olsa doğayla baş başa olmak, yürümek, faytonla gezmek için vapura atlayıp Adalar'a gelmek çok güzel bir duygu. Büyükada ile ilgili kitaplar yayımlanınca yolumuz Fıstık Ahmet'e düştü. Fıstık Ahmet'in yeni kitabı "Hoşçakal Prinkipo"yu Literatür Yayıncılık okurla buluşturdu. "Zaman Satan Dükkan" adlı kitabın yazarı Ahmet Tanrıverdi, Büyükada'daki adıyla Fıstık Ahmet, Türk'ü, Rum'u, Ermeni'si, Yahudi'si ve levanteniyle kendi halinde ve kardeşçe yaşayan ada insanlarının gündelik yaşantısını ve esprilerini gün ışığına çıkarmaya devam ediyor. Esprileriyle, hüzünleriyle, anılarıyla Büyükada'nın ilginç insanları söz alıyor bu kitapta. 1940'lı yıllarda farklı kökenlerden gelen ve adada efsane olmuş sıradan insanlardan oluşan yakın tarih yer alıyor bu kitapta. Fıstık Ahmet, adadaki azınlık kültürünü sevgi dolu bir şekilde anlatıyor: "Kültürler arası bir diyalog vardı. Herkes birbirine saygılıydı. Mesela 'Kadir gecesi' Müslümanlar camiye gittiği zaman, Hıristiyanlar da gelirdi Sakal- Şerifi ziyaret etmeye. Noel'de İsa'nın doğuşunu simgeleyen köşeler yapıldığı zaman, Müslümanlar, Museviler de gider seyrederlerdi. Bir cenaze geçtiği zaman çarşının ortasından, esnaf olsun, kahvedekiler olsun, ayağa kalkar, şapkalarını çıkarır selamlarlardı. Bugün bunlar kalmadı. Bir kere cenazeyi dolaştırma diye bir şey yok. Arabanın arkasına koyup götürüyorlar. Her şey mekanik oldu şimdi." Fıstık Ahmet'in kitabı bir rüya gibi. Aleti Bulamadık, Oyunlarımız ve Oyuncaklarımız, Lisede Satış Kooperatifi ve Palamut, kitaptaki anılardan bazılarının başlıkları. Adadaki ilginç karakterleri merak edenlere şiddetle öneririm bu kitabı. Şebnem İşigüzel'in yeni romanı Çöplük, 8 Ekim'de İletişim Yayınları'ndan çıkıyor. İşigüzel romanında bizi, günümüz İstanbul'unda soluk kesecek bir serüvenin izini sürerek kimi zaman hiç de aşina olmadığımız dünyalara; çöplüklere, yeraltlarına; kimi zaman da hepimizinki gibi olduğunu düşündüğümüz evlerde anlatılacak ve yazılacak kadar tuhaf hayatlara tanık ediyor. Mutlu olmayı, sevilmeyi, anlaşılmayı, çocukluğu ve gençliği cennete çevirecek bir aileye sahip olmayı çok isteyen kahramanlarımızın anılar çöplüğünü karıştırdıkça, burnumuza berbat kokular geliyor. Sonra bize kendi derinimizden başka hiçbir yerde cennet olmadığını düşündüren hayat hikayeleriyle birlikte sürüklenen serüven bitiyor ya da bambaşka bir şey oluyor! Yazarına şüphelerinin kaleme aldırdığı bu roman gerçek bir çöplük! Bulduklarımızla, tutup çıkardıklarımızla mutlu olacağımız, merak ve ilgi uyandırıcı, pis, şaşırtıcı, sarsıcı.

MEDUSA DARBESİ VE LUDLUM
Romanları dünya çapında 210 milyon adet satan Robert Ludlum'un Türkiye'de Altın Kitaplar tarafından basılacak kitabı "Medusa Darbesi" çok ilgi çekeceğe benziyor. 2002 yılında "The Bourne Identity- Geçmişi Olmayan Adam"ın gösterime girmesiyle sürpriz bir anti-kahraman doğdu. Robert Ludlum'un çok satan kitabının film versiyonunun odak noktasında, bir taraftan kaybettiği hafızasını geri kazanmaya çabalarken, bir taraftan da kendi geçmişindeki esrarengiz kişilerden kaçmaya çalışan Jason Bourne adlı çok iyi eğitilmiş, soğukkanlı ve gözü pek bir suikastçi vardı. Jason Bourne rolünde Oscar ödüllü Matt Damon'ın kamera karşısına geçtiği "The Bourne Identity" gişelerde önemli başarı elde ederek Universal Pictures'ın Kuzey Amerika sinemalarında o yıl yüksek hasılat getiren filmi unvanını kazandı. "The Bourne Identity"nin dünya çapındaki büyük başarısından iki yıl sonra Jason Bourne'un serüvenleri, serinin ikinci filmi "The Bourne Supremacy" ile devam ediyor. Eğitimli suikastçi Jason Bourne rolünde yine Matt Damon'u izleyeceğiz. Medusa Darbesi, artık hem sinemalarda hem de kitapçılarda. Robert Ludlum'un yazdığı casus kitapları serisinin ikinci kitabı "The Bourne Supremacy"-( Supremacy" Medusa Darbesi), 1986 yılında yayımlanmıştı. The New York Times gazetesinin en çok satan kitaplar listesinde 25 hafta kalma başarısını gösteren kitap, üst üste 8 hafta boyunca 1 numara olmuştu.
Editörün notu: Orhan Kemal'in ünlü eseri "Cemile", geçen haftaki köşenin spotunda"Cevriye" olarak yazılmıştır. Okuyucularımızdan özür dileriz.

Sayım ÇINAR

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Modern çağın saplantılı hastalığı büyük yalnızlık
 Menopozu geciktiren 5 hareket
 Sezonunun şampiyonu tüvitle 50'lere dönüş
 Antidepresan çocuklarda intihar nedeni olabilir mi?
 Makyaj çantası
 Yüzle uyumlu doğal burunlar
 Köpeklerin de psikolojisi var
 En faydalısı anne sütü
 Güzellik fuarı başladı
 Domatesin mucizeleri
 Et yemeyen çekirdek yesin
 Kanser onu da iki kez yokladı ve gitti
 Nostalji çarkı yine dönüyor
 Irak meselesini anlatmaya benim şeyim yetmez
 Evlilikler uzun sürmüyor
 Umut koşusu haftaya
 Çakıl taşları da takı oldu
 Ne olacak bu yavrular
 Jean kombinlemek büyük maharet ister
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Bosna Savaşı'nda bir Romeo Jülyet hikayesi
Bosna Savaşı'nda bir Romeo Jülyet hikayesi
Filmde Bosna Savaşı'nın ilk günleri, ıssız yerdeki bir demiryolu...
Geçmişi olmayan adamın dönüşü
Geçmişi olmayan adamın dönüşü
Robert Ludlum'un kimi ünlü romanlarının kahramanı olan Jason Bourne...
Şarap sabır ve ilgi ister
Her şarap yıllandırılmaya uygun değil. Kısa sürede tüketilmek üzere...
En ideal saklama yeri mahzenler
Mahzen; şarabın evi, büyüdüğü, olgunlaştığı ortam. Son yıllarda...
Gerçek aşklara acilen ihtiyacımız var
Hint mitolojisine göre kadın ve erkeğin yaratılışı şöyle olmuş.... Önce kadın;...
LÖSEV Pazarı Askeri Müze'de
Ankara Lösemili Çocuklar Vakfı'nın (LÖSEV) Anadolu'nun tüm illerinde yürüttüğü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.