kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hakan Ateş
Denizbank 5'inci banka

Türkiye'nin 8'inci büyük bankası olan Zorlu Grubu'na ait Denizbank, bu hafta halka açılıyor. Piyasa değeri 600 milyon doları bulan banka borsadaki bankalar liginde 5'inci sıraya oturacak.

Denizbank halka arzla borsa liginde 5. olacak

Türkiye'nin 5'inci büyük bankası olmayı hedefleyen Denizbank, halka arz sonrasında borsa liginde piyasa değeri en büyük beşinci banka olacak.

Türkiye'nin 8'inci büyük bankası olan Zorlu Grubu bünyesindeki Denizbank, bu hafta halka açılıyor. 290 trilyon liraya çıkaracağı sermayenin yüzde 25'ini halka açacak olan Denizbank'ın hisse fiyatı 2 bin 650 lira ile 3 bin 100 lira aralığında belirlendi. Banka, halka arzda tavan fiyat olan 3 bin 100 liradan talep toplayacak. Halka arzda 3 bin 100 liranın altında bir fiyat gerçekleşirse talep ile oluşacak değer arasındaki, fark yatırımcılara iade edilecek. Denizbank'ın 3 bin 100 liradan halka açılması halinde ise piyasa değeri 599 milyon doları bulacak. Banka 599 milyon dolarlık piyasa değeri ise borsadaki bankalar liginde bir anda 5'inci sıraya oturacak. Borsada 6.1 milyar dolarlık piyasa değeri ile ligin lideri Akbank. Piyasa değeri sıralamasında ikinci sırada ise 5.5 milyar dolarlık değeri ile İş Bankası yer alıyor. Garanti Bankası 2.6 milyar dolarlık piyasa değeri ile üçüncü sırada, 1.9 milyar dolarlık piyasa değeri ile Yapı Kredi dördüncü sırada. 1997'de gerçekleştirilen özelleştirme ile bankacılık ön izni alarak Zorlu Grubu'na katılan Denizbank, 7 yılda, 4.8 milyar dolar aktif büyüklüğe, 13 iştirake ve 190 şubeye ulaştı. Türkiye'nin 8'inci büyük bankasının Genel Müdürü Hakan Ateş halka arza yönelik şu açıklamayı yaptı: "Amacımız Türkiye'nin en büyük 5 bankası arasında yer almak. Halka açılmak, yurt dışından da hissedarlarımızın olması bizim düşümüzdü. Bu arzla, yabancı yatırımcıların ülkemize doğrudan ve kalıcı bir yatırım yapmalarını da sağlamış olacağız. Diğer güzel tarafı da, arz ile elde edilecek tutarın yaklaşık yüzde 80'inin doğrudan banka özkaynaklarına girecek olması." 23-24 Eylül tarihleri arasında halka açılacak olan Denizbank'ın satılacak hisselerinin yüzde 65'i (toplama oranı yüzde 15) için yurtdışı yatırımcılar hedefleniyor. Geri kalan hisselerin yüzde 30'unun yurtiçindeki küçük bireysel yatırımcılara, yüzde 3.5'inin büyük çaplı bireysel yatırımcılara ve yüzde 1.5'inin Zorlu Grubu çalışanlarına satılması planlanıyor. Denizbank'ı yurtdışında Merill Lynch ve Caib, yurtiçinde ise Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) liderliğinde, DenizYatırım ve İş Yatırım eş liderliğinde, toplam 32 aracı kurumdan oluşan bir konsorsiyum halka açacak. Sermaye artırımı ve ortak satış kombinasyonu ile gerçekleştirilecek halka arzda, Denizbank'ın 202 trilyon olan sermayesi, 290 trilyon liraya çıkarılacak. Bu sermaye artırımının 37.6 trilyon liralık kısmı iç kaynaklarda bedelsiz olarak yapılırken, bedelli artırılan kısım olan 50.4 trilyon lira, mevcut ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak halka arz edilecek. Buna ek olarak Zorlu Holding, kendi portföyünde bulunan Denizbank hisselerinden 14.1 trilyon lira nominal değere sahip hisse senedini ortak satış yoluyla halka arz edecek. Böylece toplamda 64.5 trilyon lira nominal değere sahip hisse senedi arz edilmiş olacak.

YAVUZ BARLAS

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Hortumu kestik, milli gelir 4 bin doları buldu'
 3 yıllık stand-by müzakeresi bugün başlıyor
 Merkez Reklam'da yeniden yapılanma
 Koç'un 2 yıllık seferi başladı
 'Mevduatın sigortası da 50 milyarla sınırlansın'
 Petkim'le iş yapana iskontolu özelleştirme
 Yeni AB ülkeleri 10 yıllık teşvikle devleri tavladı
 'Kahveturka' zinciri Eminönü'nden Türkiye'ye yayılacak
 Fuarların gözde 'modeli' Auto Show'a geliyor
 TCDD 2005'te 2.2 katrilyon yatırım yapacak
 Yatırım için koşuya devam
 Yeşil kart alanların sayısı azalıyor
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Anadolu'da sanayileşme hamlesinin yeni halkası...
MEHMET ALTAN
Biz anlatmadık ama borsa öğretecek...
Avrupa Birliği...
Komandonun cinneti
Sualtı Taarruz Komandosu (SAT) olan astsubay beylik silahını bu kez...
Zaman zaman Ersun olamadım ama pes etmem
Milli Takımlar Teknik Direktörü Ersun Yanal "Bu göreve geldiğimde her...
"Avcı" iş başında
Emniyet camiasında 'Avcı' olarak ünlenen Şentürk Demiralp, halen...
Türkler sırat köprüsünde
Türkler sırat köprüsünde
Irak polisi son 24 saat içinde Balad'da 12 Türk kamyoncunun...
IMKB
E: 20,833 D:% -4.02
DOLAR
S: 1,521,000 D:% 1.13
EURO
S: 1,851,000 D:% 1.37
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.