kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İznik çinisi tarihe imza attı
İznik çinisi tarihe imza attı

İznik'te, çini üretiminde büyük bir başarıya imza atıldı. Mavi Çini Sanat Evi, 500 yıl aradan sonra Türkiye'de ilk kez 40x80 santimetre ebadında tek parça çini üretmeyi başardı. Büyük zahmetle elde edilen bu çini bir müzede sergilenecek.

Osmanlı döneminde dünyanın çini merkezi haline gelen İznik'te Mavi Çini Sanat Evi büyük bir başarıya imza attı. Çini evi, bir yıl süren uğraşın ardından, 500 yıl aradan sonra 40x80 santimetre ebadında tek parça çini üretmeyi başardı. Dünyanın çini merkezi haline gelen ama bu üretimi 1716 yılında tamamen sona eren İznik'te, çinicilik yeniden canlandırılmaya çalışılırken 30'a yakın sanat evinde çini çalışmaları aralıksız sürüyor. Kuvart madeninin işlenmesi ile ve büyük zorluklar altında üretimi yapılan çinide, İznik'te büyük bir başarı sağlandı. Küçük Sanayi Sitesi'nde kurdukları atölyede, en büyük çiniyi üretmek için bir yıldır Maden Mühendisi Mahmut Çalışkan ve Desinatör Serap Şakan'ın önderliğinde çalışan ekip, sonunda zoru başardı. Hatayi deseni işli, 40x80 santimetre boyutlu, tek parça çini, uzun çalışmalar sonucu üretilebildi.

DEFALARCA DENENDİ
Mavi Çini Sanat Evi Müdürü Mahmut Çalışkan, ülkemizde yok olan çiniciliğin son beş yıldır yeniden canlanması için büyük çabalar verildiğini, bu sayede İznik'te 30'a yakın atölyede çini üretiminin yeniden başladığını anlattı. Çalışkan, yapılan bilimsel araştırmalar sonucu, Osmanlı döneminde en büyük çininin 500 yıl önce yine İznik'te ama adı bilinmeyen bir sanatçı tarafından iki adet üretildiğini, bunların boyutlarının da 48x127 santimetre ebadında olduğunu ve Topkapı Sarayı'nın Sünnet Odası'nın duvarlarında bulunduğunu anlattı. Bu araştırmanın ardından bir yıldır, bu tarihten sonraki en büyük çiniyi üretmeyi denediklerini, defalarca başarısız olduklarını sözlerine ekleyen Mahmut Çalışkan, "Bir yıldır boyutları büyüterek, yüzlerce kez denedik ama 40X40 santimetre tek parça çininin daha büyüğünü yapmayı başaramadık. Ya üretim aşamasında, ya fırınlamada, ya da soğutmada çiniler çatladı, deforme oldu. Ama biz yılmadık. Üzerinde Hatayi desen bulunan bu çini bizim ve İznikli sanatçıların gururu" dedi.

DESENİ İÇİN İKİ AY ÇALIŞTILAR
Ürettikleri tek parça çininin Hatayi desenle süslendiğini belirten ve deseni çizen desen tasarımcısı Serap Şakan ise, "Başarabileceğimiz konusunda kuşkuluyduk. Kuvartz madeni çini olarak işlenmesi çok zor ve çok hassas çalışma gerektiren bir taş türü. Biz bu taşı işledik, hamur haline getirip, 930 derece sıcaklıkta iki kez pişirdik, aylarca soğumada kaldı, sonra sırları işlendi. Sonunda bu tek parça çiniyi de yaptık. Çininin kuruma aşamasında günlerce çatlamaması için dualar ettik. Ama sonunda başardık" diye konuştu. Mavi Çini Sanat Evi Müdürü Mahmut Çalışkan, çiniyi tescil ettirmek için çalışmalarının sürdüğünü, çiniyi satın almak için kendilerine çok sayıda talep geldiğini ama satmamak için astronomik fiyatlar verdiklerini anlattı. Çalışkan, "Çinimizin ancak tanınmış müzelerde sergilenmesine izin verebiliriz. Bu bir kültür mirası" dedi.

İSMET ACAR

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kendimi yaşıtlarımdan daha büyük görüyorum
 Dünyanın en pahalı evi ve Türk hamamı keyfi
 At arabası yerine maketini satıyorlar
 Ayaklar artık el işi yorgana uzanmıyor
 Çevreci fabrika fidanlık kurdu
 Püf Noktası
AYŞE ÖZYILMAZER
Oku, anla, belle Mirkelam'la gönlünü eyle
'Aşkımsıın!...
GÜLSE BİRSEL
Tatil dönüşü sendromuna çareler!
Yahu demin yaz değil...
AYŞE TÜTER
Fıstıklı kabak burger
Kabakları sıkıp, sularını iyice...
Pırıl pırıl parlıyorlar
Pırıl pırıl parlıyorlar
Türk sinemasındaki gelişim ve değişim, oyuncularına da yansıdı.
Müdavimleri gelmedi!
Müdavimleri gelmedi!
Güzelliğine düşkün sosyetiklerin bir numaralı adresi Transmed'in...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.