kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayaklar artık el işi yorgana uzanmıyor
Ayaklar artık el işi yorgana uzanmıyor

Yerini fabrika işine bırakan ve unutulmaya yüz tutan yorgancılık, yeni çıraklar bekliyor. Anadolu kültürünün en eski öğelerinden olan ve geleneksel el sanatları içinde özel bir yeri bulunan yorgancılığı inatla sürdüren çok az usta kaldı.

Geçmişte her genç kızın çeyizinde en az bir tane atlas yorgan bulunurdu. Sünnet olacak çocuğun yatağına serilecek yorgan özenle hazırlanırdı. Teknoloji ilerleyip her şeyin hazırı çarşılarda satılmaya başlayınca, çeyizlerdeki atlas, yün ya da pamuk yorganların yerini hafif, renkli, kir tutmayan ve makinede yıkanabilen, ev tekstili yorganlar almaya başladı. El yapımı yorganlara olan rağbetin azalması, sayıları iyice azalan yorgan ustalarını da kaygılandırıyor. Sayıları birkaç yüzü geçmeyen yorgan ustaları, nostaljik de olsa eskiye bir dönüş olduğunda hemfikirler ama zanaatın istikbalini hiç parlak görmüyorlar.

İĞNEYLE KUYU KAZIYOR
Ankara Umum Hallaçlar ve Yorgancılar Derneği Başkan Vekili Ergün Kazancı, şu anda derneklerine kayıtlı 160 üye olduğunu, ancak bunların içinde kayıtlı görünüp, mesleğini yapmayanların da bulunduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Her yıl ortalama 5-10 esnafın dükkânını kapatıp, kaydını sildirdiğini ifade eden Kazancı, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle fabrikasyon üretimle yarışamadıklarından yakındı. 40 yıldır yorgancılık yapan ve babasından devraldığı mesleğini Osman, Levent ve Bülent isimli üç oğluyla birlikte, Zümrüt Yorganevi'nde devam ettiren Yılmaz Küz (55), yorgancılığın "iğneyle kuyu kazmak" gibi bir iş olduğunu söyledi. Küz, buna rağmen mesleğin hak ettiği ilgiyi görmemesinden yakındı. Bir dönem, Ankara Umum Hallaçlar ve Yorgancılar Derneği Başkanlığı da yapan Küz, yorgancılığın şu sıralar zor günler yaşadığını doğrulayarak, "Fabrikasyon üretimin yorgancılığa sekte vurduğu doğrudur ama ben böyle el sanatlarının biteceğine inanmıyorum. Talep azalsa bile umutluyum. Çünkü son on yıldır bir geriye dönüş var" diye konuştu. Fabrikasyon üretime kayışın bir nedeninin de tembellik olduğunu aktaran Küz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınlar artık evlilik çağına gelmiş kızlarına yorgan yüzlemeyi, çarşaflamayı öğretmiyorlar. Çalışan kadınlar da 'Hazır yorgan daha rahat temizleniyor, vakit ayırmamıza gerek kalmıyor' diyorlar ama yorgan zaten vakit isteyen bir şey değil ki. Bir yorganı alırsınız, on yıl sonra yüzünü çıkartıp, yününü yıkayıp getirirsiniz. Ondan sonra biz onu tekrar dikeriz, o kadar. On yılda bir kez vakit ayıramayacaklar mı yani?"

HAZIRI SAĞLIKLI DEĞİL
Hazır yorganların elyaf, sünger gibi teri emmeyen, nefes almayan maddelerden yapıldığını belirten Küz, "Yatak, yorgan gibi ürünler pamuk ya da yünden yapılmalıdır. Çünkü diğer maddeler sağlıksızdır. Terlemeye neden olup da teri emmeyen maddeden yapılan yorganlar, romatizma gibi rahatsızlıklara neden oluyor" diye konuştu. İnsanların rahat uyumak için 600-700 milyon verip, yatak aldıklarını söyleyen Küz, şunları kaydetti: "O kadar parayı veriyorlar ama yine de bize gelip yatağın üstüne şilte diktiriyorlar. Çünkü o yatakların sıhhi olduğuna inanmıyorlar." Şu anda özellikle genç kız çeyizleri ve sünnet yatakları için yorgan siparişi geldiğini belirten Yılmaz Usta, "Hâlâ bazı insanlar eskinin kültürüne saygı gösteriyorlar ve o yaşam biçimini devam ettiriyorlar" dedi.

Elif KARADENİZLİ - Özlem EROĞLU / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kendimi yaşıtlarımdan daha büyük görüyorum
 Dünyanın en pahalı evi ve Türk hamamı keyfi
 At arabası yerine maketini satıyorlar
 Çevreci fabrika fidanlık kurdu
 İznik çinisi tarihe imza attı
 Püf Noktası
AYŞE ÖZYILMAZER
Oku, anla, belle Mirkelam'la gönlünü eyle
'Aşkımsıın!...
GÜLSE BİRSEL
Tatil dönüşü sendromuna çareler!
Yahu demin yaz değil...
AYŞE TÜTER
Fıstıklı kabak burger
Kabakları sıkıp, sularını iyice...
Pırıl pırıl parlıyorlar
Pırıl pırıl parlıyorlar
Türk sinemasındaki gelişim ve değişim, oyuncularına da yansıdı.
Müdavimleri gelmedi!
Müdavimleri gelmedi!
Güzelliğine düşkün sosyetiklerin bir numaralı adresi Transmed'in...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.