kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
WHO'ya göre grip dünyadaki bütün işe devamsızlıkların yüzde 12'sinden sorumlu.
Çin gribi kapıya dayandı
Gripten kaçma şansınız yok

Çin gribine bedava aşı

Çin'in Fujiyan bölgesinde çıkan gribin dünyaya yayılma ihtimali üzerine Türkiye'de de önlem alınıyor. Bakanlık kış aylarında etkili olacak virüse karşı risk altındaki gruplar için bedava aşı kararı aldı. Bebekler, diyabet, kalp ve astım hastaları tehdit altında.

Çin gribi kapıya dayandı

Sağlık Bakanlığı Çin'in Fujiyan bölgesinden tüm dünyaya dağıldığı belirlenen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından aşısı üretilen Çin gribine karşı savaş açtı. Bakanlık Eylül'ün ikinci haftasından itibaren büyük risk altında bulunan diyabet, böbrek, kanser kalp, astım ve zatürree hastalarını bedava aşılayacak.

Türkiye'de de etkili olması beklenen ve kaynağı Çin'in Fujiyan bölgesi olan gribe karşı Sağlık Bakanlığı Eylül ayının ikinci haftasından itibaren aşılama yapmaya başlayacak. Sağlık Bakanlığı diyabet, kalp, astım, böbrek, kanser ve zatürree hastalarını bedava aşılayacak. Alarm, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) aşı üreticilerine bu yıl görülecek grip türlerine karşın etkili olacak formülleri dağıtmasının ardından verildi. Eldeki tüm verileri toplayan bakanlık, bu virüsün Türkiye'de de etkili olacağını belirleyince hemen harekete geçti. Araştırmalara göre Fujiyan'da ortaya çıkan ve görüldüğü bölgeleri kasıp savuran bu grip virüsü Türkiye'ye kadar ulaşacak. Kasım- Aralık aylarında da etkisini göstermeye başlayacak.

SALGIN BAŞLAMADAN
Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yıl belirlediği virüslere karşı üretilen yeni aşılar Eylül ayının ikinci haftasından sonra Türkiye'de dağıtılmaya başlanacak. Uzmanlar aşılamanın salgınlar başlamadan yapılmasının gerekliliğini vurguluyorlar. Yine uzmanların verdiği bilgiye göre, Kasım ayına kadar yapılan aşılar ideal korumayı sağlıyor ancak Mart ayına kadar da yine aşıdan faydalanılabiliyor. Bakanlık Türkiye'de bu gribin hedefi olabilecek yaklaşık 15 milyon kişi belirledi. Grip özellikle 65 yaşından büyükler ile astım, şeker, kronik kalp hastaları, bebekler, kan hastaları, böbrek hastaları ve aspirin tedavisi görenler için büyük tehlike oluşturuyor. Aspirin tedavisi gören kişiler grip ya da suçiçeği geçirirlerse ağır karaciğer yetmezliği oluşturabildiği için aşılanmaları gerekiyor.

AŞI YAPTIRILMALI
Ve bu yıl, bir de ilke imza atan Sağlık Bakanlığı risk grubuna giren kişilerin bedava grip aşısı olabilmeleri için çalışma başlattı. Bakanlık grip mevsimi öncesinde diyabet, kalp, astım, böbrek ve kanser hastalarının başta grip ve zatürree olmak üzere pek çok aşıyı bedava alabileceklerini hatırlattı. Sağlık Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre sağlık kurulu raporlarına, "Her yıl sonbaharda grip aşısı yaptırması ve 5 yılda bir zatürre aşısı yapılması gereklidir" cümlesi eklenen hastaların aşılarının bedelinin tamamı devlet tarafından karşılanacak. Altı aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar ve hamileliğin ilk 3 ayı içinde olanlar ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabiliyorlar. Ayrıca 38 derece üstünde ateşi olan hasta kişilerde aşı uygulamasının ateş düştükten sonra yapılması öneriliyor. Veriler göre Türkiye Avrupa'nın en az grip aşısı yapılan ülkesi. Avrupa Birliği'ne dahil ülkelerde her bin kişiden 250-300'ü aşı yaptırırken Türkiye'de bu oran 18-20 kişi dolayında bulunuyor.

Esra TÜZÜN / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 2 Türk rehine serbest
 Çeçen teröristler okul çocuklarını rehin aldı
 Rus-Çeçen sorunu nasıl başladı?
 Spetsnazlar 'vur' emri bekliyor
 Bir 'Kara Dul' hâlâ firarda
 Putin geliyor
 Serbest bırakılan şoför Tahsin Top'un ailesi bayram yapıyor
 Orman şehitlerine 50 milyar tazminat
 Annesi dönerci sanıyor
 Kazada TCDD kusurlu bulundu
 Lise 4 yıl oldu
 Meltem töreni
ERDAL ŞAFAK
Takalardan tankerlere
Rus liderler Türkiye...
ÖMER LÜTFİ METE
Putin ile rutin mi, çetin mi?
Putin'in Türkiye ziyareti...
ERGUN BABAHAN
Putin haklı çıktı
Putin'le yaptığımız görüşmenin ikinci...
YAVUZ DONAT
Hemşehrimiz Putin
Rus geldi aşka, Rus'un aşkı başka...
Fransa türbana 'rehin'
Fransa'daki devlet okullarında dini simge yasağı bugün başlıyor.
Verheugen: Raporda bazı sürprizler olabilir
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Günter...
Millilere alarm
Millilere alarm
2002'den beri sürekli ilk 10'da olan Türkiye, son 12 A Milli maçta 4...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.