kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov,
Çeçen teröristler okul çocuklarını rehin aldı
İşte militanların 'rehinelerin hayatına karşı' talepleri
Eylemciler öğrenciler törendeyken okulu bastı

Çocuğa da terör

150 rehine ölümle burunburuna. Çeçen teröristler silahlarını masum öğrencilere çevirdi Okul işgalinde 9 kişi öldü, minikler canlı kalkan yapıldı.

Rusya'da iki uçak düşüren Çeçenler bu kez Kuzey Osetya'nın Beslan kentinde ilköğretim okulunu bastı. Okulların açıldığı gün meydana gelen korkunç terör eyleminde çoğu öğrenci 150 kişi rehin alındı.

KEMERLERİ BOMBALI İNTİHAR KOMANDOLARI
Moskova'daki tiyatro baskınını hatırlatan eyleme Kara Dullar da katıldı. Kemerleri bomba yüklü milisler her yanı mayın ve bubi tuzaklarıyla donatıp okulu havaya uçurmakla tehdit etti.

ÇOCUKLARI PENCERE ÖNLERİNE DİZDİLER
Çeçen grup, baskına polis otosu ve cemseyle geldi. Çatışmada biri terörist biri polis, biri öğretmen 9 kişi öldü. Spor salonuna toplanan öğrenciler sonra canlı kalkan olarak camlara dizildi.

50 ÖĞRENCİ KAÇTI 15'İ SERBEST BIRAKILDI
Okulun duş odalarına saklanan 50 öğrenci kaçtı, 15 öğrenci serbest bırakıldı. Olay Putin'in bugünkü Türkiye gezisi öncesine rastladı. Ziyaret son ana kadar iptal edilmedi.

Oğlunu korurken vuruldu
Rus televizyonu, ölen sivillerden birinin çocuğunu okula getiren bir veli olduğunu duyurdu. Okul basıldığı sırada çıkan çatışmada oğlunu korumaya çalışan babanın, silahlı milislere direnince tek kurşunla öldürüldüğü belirtildi.

ŞAKA YAPILIYOR SANDIM
Duş kabinlerine saklanıp, milisleri atlatan Zarubek Tsumartov adlı öğrenci "Kapıda silahlı kişiyi görünce önce şaka yapılıyor zannettim. Havaya ateş açılınca kaçtım" dedi.

Pazarlığı ünlü çocuk doktoru yapacak
Kuzey Osetya müftüsü Balgatov'un arabuluculuk talebini reddeden milisler, ünlü Rus çocuk doktoru Leonid Roshal'ın gelmesini istedi. Moskova'daki tiyatro baskınında da arabuluculuk yapan Roshal, 1999 Marmara depremi sonrası da Türk çocuklarına tıbbi yardım yapmıştı.

NE İSTİYORLAR?
Okuldaki milisler, Rus polisinden iki istekte bulundu: İnguşetya'da geçtiğimiz haziranda tutuklanan Çeçenler serbest bırakılsın; Rusya, Çeçenistan'dan askerini çeksin...


Çeçen teröristler okul çocuklarını rehin aldı

Salı günü Moskova metrosuna intihar saldırısı yapan Çeçen teröristler, dün de Kuzey Osetya'da bir okulu basıp, çoğu çocuk 150 kişiyi rehin aldı. Eylem sırasında 9 kişi öldü.

Dünya arka arkaya meydana gelen terör olaylarıyla çalkalanıyor. Önceki gün, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir intihar saldırısı düzenlenmesinin ardından, dün de Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Osetya Cumhuriyeti, okulların açıldığı ilk gün, korkunç bir terör eylemine sahne oldu. Çeçen olduğu sanılan militanlar, sabah saat 09.00 sularında, Beslan kentindeki bir okulu basarak çoğu öğrenci 150 kişiyi rehin aldı. Rus haber ajansları, çatışmada 3'ü öğretmen, 2'si polis ve 1'i veli olmak üzere 9 kişinin öldüğünü kaydetti.

YİNE "KARA DUL" VAR
Kuzey Osetya İçişleri Bakanlığı yetkilileri sabah saatlerinde meydana gelen rehine eyleminin, başlarında "özel eğitimli bir komando" bulunan en az 17 terörist tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu. Interfax haber ajansı, teröristlerin sayısının 30 civarında olduğunu bildirdi. Görgü tanıkları eylemcilerin arasında kadın militanların da olduğunu söyledi. Kimi sivil, kimi ise kamuflaj giysiler giyen terör eylemcilerinin, ağır silahlı olduğunu ayrıca üzerlerinde intihar eylemlerinde kullanılan patlayıcı yüklü yelekler bulunduğu belirtildi. Teröristlerin bahçeye girdiği sırada okulda düzenlenen eğitim yılı töreni debitmek üzereydi. Bahçede çocuklarıyla birlikte törenleri izleyen veliler ve öğretmenler daha ne olduğunu anlamadan eylemciler etrafa ateş açtı.

OKULA BOMBA DÖŞENDİ
Üç öğretmen olay yerinde can verirken eylemciler, yaşları 7-17 arasında değişen öğrenciler ile öğretmen ve velileri üç katlı okulun spor salonunda topladı. Bu sırada yaşanan karmaşada 50 öğrenci kaçmayı başardı. Okuldan gelen silah sesleri üzerine çevredeki vatandaşlar güvenlik güçlerini aradı. Yerel polis, Kuzey Osetya askerleri ve Rus özel birliği Spetsnaz derhal olay yerine geldi. Çeçen militanlar, rehineleri spor salonunda topladıktan sonra bir kadını serbest bıraktı. Kadın rehineyle polise; taleplerinin yazılı olduğu bir not, kendilerine ulaşabilecekleri bir cep telefonu ve tehdit mesajı yolladı: Okulun her yerine bomba ve bubi tuzağı döşedik.

CANLI KALKAN TAKTİĞİ
Güvenlik güçlerinin okula girmeye çalışması durumunda binayı havaya uçuracaklarını söyleyen militanlar, "ciddi" olduklarını pencerelerin önüne rehine öğrencileri canlı kalkan gibi dizerek gösterdi. Askerler okulu çember altına aldı. Çevre yollar da tanklarla kapatıldı. Militanlar, ölecek her arkadaşları için50, yaralananlar için 20 çocuğu öldürecekleri tehdidinde bulundu. Akşam saatlerinde Itar-Tass haber ajansı, 15 çocuğun bırakıldığını açıkladı. İlerleyen saatlerde militanlar, rehinelere su ve gıda verilmesini reddettiler. Yetkililer, eylemcilerin okula gelmeden önce gasp ettikleri polis otosundan kaçmayı başaran polis memurunun ifadesinin alındığını açıkladı. Çeçen direnişçilerin lideri Aslan Mashadov'un Londra'daki temsilcisi, eylemle ilgilerinin olmadığını belirterek, "Rusya'nın politikalarından umutsuzluğa sürüklenmiş bazı Çeçenler'in yapmış olabileceğini" söyledi.

BUSH YARDIM ÖNERDİ
ABD Başkanı George Bush'un, Rusya Devlet Başkanı Putin'i telefonla arayarak, rehin alma eyleminden ötürü yardım teklif ettiği açıklandı. Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Bush, sorunun çözümü için ülkesinin gereken her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti. Açıklamaya göre Bush, "ABD ve Rusya'nın, uluslararası terörizme karşı omuz omuza mücadele ettiklerini" vurguladı. Öte yandan Rusya, rehin alma eylemi dahil, ülkedeki son terör eylemlerinden dolayı BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. İtar-Tass'ın haberine göre, Rusya'nın BM'deki daimi temsilcisi Andrey Denisov, konseyi acil toplantıya çağırdıklarını söyledi.

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 2 Türk rehine serbest
 Rus-Çeçen sorunu nasıl başladı?
 Spetsnazlar 'vur' emri bekliyor
 Bir 'Kara Dul' hâlâ firarda
 Putin geliyor
 Çin gribi kapıya dayandı
 Serbest bırakılan şoför Tahsin Top'un ailesi bayram yapıyor
 Orman şehitlerine 50 milyar tazminat
 Annesi dönerci sanıyor
 Kazada TCDD kusurlu bulundu
 Lise 4 yıl oldu
 Meltem töreni
ERDAL ŞAFAK
Takalardan tankerlere
Rus liderler Türkiye...
ÖMER LÜTFİ METE
Putin ile rutin mi, çetin mi?
Putin'in Türkiye ziyareti...
ERGUN BABAHAN
Putin haklı çıktı
Putin'le yaptığımız görüşmenin ikinci...
YAVUZ DONAT
Hemşehrimiz Putin
Rus geldi aşka, Rus'un aşkı başka...
Fransa türbana 'rehin'
Fransa'daki devlet okullarında dini simge yasağı bugün başlıyor.
Verheugen: Raporda bazı sürprizler olabilir
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Günter...
Millilere alarm
Millilere alarm
2002'den beri sürekli ilk 10'da olan Türkiye, son 12 A Milli maçta 4...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.