kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Oyunu iyi 'okuyanlar' ve 'üfleyenler' başarılı oluyor
Oyunu iyi 'okuyanlar' ve 'üfleyenler' başarılı oluyor
Papa'nın 'kutsal su'yu İtalya'yı kurtarmıştı
Tartışmalar medyum Ayten ile başladı

Dünyadan 'büyü ile kazanılmış' futbol zaferi öyküleri

Futbol tarihi sadece zaferleri, veya büyük futbolcuları yazmıyordu. Futbolun içinde büyü de inançlara göre 'destek' unsurları da vardı. Afrika takımları tavuk bacağı ile maç kazanıyor, İtalya beraberliği Papa'nın kutsal suyu ile kurtarıyordu

Oyunu iyi 'okuyanlar' ve 'üfleyenler' başarılı oluyor

Yaklaşık bir haftadır Türk futbolunda ne galibiyet, ne mağlubiyet ne de takımların form durumları konuşuluyor. Futbol gündeminin birinci maddesi, futbol camiasını sarsan "kara büyü" krizi. Medyum Ayten Gürışık'ın, baktığı bir kahve falının ardından Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'na büyü yapıldığını ve bunu bozmak için stada "idrar, üzüm suyu, deniz suyu ve okunmuş su karışımı" döktüğünü söylemesi, gündeme bomba gibi düşmüştü. Olayın ardından bütün gözler Gürışık'ın 'Fener stadına büyü yapmakla' itham ettiği Galatasaray'ın Kolombiyalı kalecisi Mondragon'a dönerken, akıllara da "Bu tarz olaylar sadece Türkiye'de mi oluyor?" sorusu gelmişti. Ancak 'Futbol Asla Sadece Futbol Değil'di ve dünyadaki tüm inançların kendine özgü 'ilahi destek'leri vardı. Ve futbolun tarihinde kara büyü, "wodoo" olayları da vardı.

EY BÜYÜCÜ ZIDANE'I SAKATLA!
Futbol dünyasında büyü ile ilgili en son örnek, 2002 Dünya Kupası'nda Fransa Milli Takımı'nın yıldızı Zidane'ın başına gelenler. Fransa Milli Takımı'yla bir Avrupa Şampiyonluğu, bir de Dünya Şampiyonluğu yaşayan Cezayir asıllı Zidane'ın başı 2002 Dünya Kupası sırasında "kara büyüyle" belaya girdi. O yıl ilk kez Dünya Kupası'na katılan Senegal, 1998 yılının şampiyonu Fransa'nın karşısına çıkmadan neredeyse bir seferberlik ilan etti. Ülkenin en ünlü wodoo büyücüleri bile takımla birlikte kupa organizasyonun yapılacağı G.Kore-Japonya'ya gelmişti. Hatta Fransız televizyonlarına çıkan Senegalli bir büyücü rahat bir şekilde, "Takım üstüne düşeni geleni yaptı. Biz de burada elimizden geleni yapacağız" dedi. Ardından izleyicileri hayrete düşüren bir hareketle, eline aldığı bir tavuğun bacağını kesti. Sonra da bazı dualar okudu.

FRANSA:0 - SENEGAL: 1
Kimse ne büyücünün yaptığını ciddiye aldı ne de bir önceki Dünya Kupası şampiyonunun açılış maçında Senegal'e yenileceğine inandı. Fakat Senegal'in 'büyü takımı' maça çok iyi hazırlanmıştı. Zidane maçtan önce bacağından sakatlandı ve Senegal maçında forma giyemedi. Böylece büyü tuttu ve Senegal, "Fransa-Senegal: 0-1" sonucuyla tarihe geçti. Fransız birçok futbolcu da bu maçın ardından kara büyünün etkisine inanmaya başladı. Öyleki Fransız futbolcular "resimden büyü yaptığını" düşündükleri için Hintli oyuncularla asla fotoğraf çektirmemeyi adet haline getirdi. Fakat birçok Fransız gazeteci 1998 yılında yapılan 16'ıncı Dünya Kupasını hatırlatarak, "Açılış maçında İskoçya'yı 2-1 yenen Brezilya'nın bu başarısını devam ettirmesi için halk soluğu büyücülerde almıştı" yorumları yaparak, büyünün aslında hayatlarına ilk defa Senegal'le girmediğini hatırlatmıştı.

KALEDE CESET VAR, GOL YOK...
Senegal gibi Afrika ülkesi olan Kamerun'un rahiplerinin de maçlar öncesi futbolculara daha iyi bir futbol çıkarsın diye büyüler yaptığı, aynı şekilde karşı takımın da yenilmesi için woodoo törenleri düzenlediği yabancı basında sıkça yer almıştı. Kamerunlu büyücüler özellikle kendi ülkelerinde maçlardan önce hayvan cesetlerini kalelerin önüne gömüyorlar. Bir keçinin bağırsaklarını çıkardıktan sonra toprağa gömüyorlar. Daha sonra Papa Shongo ismi verilen tanrılarına dua ederken bir yandan da kesik bir tavuk bacağını futbol topu üzerinde dolaştırarak rakip takımın yenilmesini sağlıyorlar. Bu olay Afrika'da özellikle de Kamerun ve Mali'de o kadar yaygın ki Afrika Uluslar Kupası sırasında yaşanan bir olay adli belgelere de yansıdı.

BÜYÜCÜ GÖZALTINA ALINDI
Kamerun Milli Takımı'nın kaleci antrenörü Thomas Nkono, takımının Mali ile oynadığı ve 3-0 kazandığı maçtan önce çim sahaya kara büyü yaptırdığı gerekçesiyle göz altına alındı. Bu olayın ardından Afrika Futbol Federasyonu, antrenörü provokasyon yaptığı gerekçesiyle futboldan da bir yıl men etti. Nkono'nun yaptığı büyüye şahit olanlar, "Sahanın kenarına kadar birşeyler mırıldanarak geldi. Ardından da sahaya birşeyler döktü" diye konuştu. Olaya kimse bir anlam veremezken, pek de iddialı olmayan Kamerun'un Mali'yi ezici bir farkla yenmesinin ardından, akıllara ilk olarak "büyü" yapıldı geldi. Güney Afrika Cumhuriyeti ise milli takımın antrenörünün sahaya hayvan kanı dökerek "büyü" yaptırdığı iddialarına karşı "Biz Kamerun gibi değiliz. Woodoo yapmıyoruz" açıklaması yapmıştı. Futbol'da büyü yapmak ya da yaptırmak o kadar yaygın ki Afrika ülkelerinin e-posta adreslerine "Woodoo'yu futbola sokmayın" uyarıları gönderiliyor.


DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Selzedelere lüks konut
 Galericiler yaralarını sarıyor
 Gazi'de 'vakıf malı' kavgası
 Bu öğretmenler başımızın tacı
 Sinevizyonlu Kur'an kursu
 Öğrencilere burs rehberi
 Konya tatbikata hazırlanıyor
ERDAL ŞAFAK
Köprü ufukta göründü
Tüp geçit projesine kazma...
Yalanların efendisi
Bir İtalyan dergisi, Başbakan Berlusconi'nin 4 yılda yaptığı...
Alman 'Süreyya'lar
Antrenörüyle aşk yaşayan sadece Süreyya Ayhan değil; Bild gazetesinin...
Kendinize gelin
Kendinize gelin
Denizli'de Belarus ile karşılaşan ay-yıldızlı takım etkili olduğu ilk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.