kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazi'de 'vakıf malı' kavgası
Gazi'de 'vakıf malı' kavgası
'Vakıf mallarında hak iddiam yok'
6 trilyon liraya hükmeden vakıf

Yanında götürdü

Sezer'in yeniden atamadığı eski Gazi Üniversitesi Rektörü Ayhan altı trilyon gelir getiren üniversite vakfının taşınmazlarını kurduğu kooperatife devretti.

Cumhurbaşkanı Sezer'in birinci sırada olduğu halde göreve atamadığı eski rektör Prof. Rıza Ayhan'dan şok: Üniversite vakfının mallarını kurduğu eğitim kooperatifine devretti.

Yapılanlar yasal
Artık vakıf yöneticisi olmadıkları gerekçesiyle rektör yardımcılarının altından makam araçlarını da alan Ayhan, yapılanın yeni kamu vakıfları yasasının gereği olduğunu söyledi. Vakfın 50 ayrı taşınmazı var.


Gazi'de 'vakıf malı' kavgası

Gazi Üniversitesi eski Rektörü Rıza Ayhan, üniversite bünyesindeki taşınmazların gelirini, üniversite dışına çıkarmaya yarayan bir manevrayla kendi kurduğu kooperatife aktardı.

Gazi Üniversitesi'nde bir süre yaşanan rektörlük kavgası, artık "mal kavgası"na dönüştü. Üniversite'nin eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, üniversitesinin trilyonluk malvarlığı ile gelirlerini Gazi Üniversitesi Vakfı'ndan kurduğu kooperatife aktardı. Ayhan, uygulamanın yasal olduğunu belirtirken, yeni Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç bir genelge yayımlayarak üniversite ile ilişiği kesilmiş olan bu kuruluş üzerinden yapılacak tüm projelerin, "meslekten çıkarma cezasını gerektiren fiil" olarak değerlendirileceğini duyurdu.

USTA MANEVRA
Rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu almasına karşın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yeniden bu göreve ataması yapılmayan Prof. Dr. Rıza Ayhan, rektörlüğü sırasında, üniversitesinin trilyonluk malvarlığı ile gelirlerini Gazi Üniversitesi Vakfı'ndan, 5 Nisan 2004'te kendi kurduğu 'Sınırlı Sorumlu Gazi Eğitim Kooperatifi'ne aktardı. Kamu Vakıfları Yasası yürürlüğe girdikten sonra zorunlu olarak Gazi Üniversitesi Vakfı'nın, üniversite bünyesinin dışına çıkarılması gerekti. 12 Temmuz'da vakıf senedinde değişiklik yapılarak vakıf ile üniversitenin organik bağlantısı kesildi. Ancak, asıl manevra, vakıf tarafından kullanılan ve milli emlaktan kiralanan önemli gelir getiren mülklerin Ayhan'ın kurduğu kooperatife aktarılması oldu. Bu şekilde üniversite, yüzme havuzu, otel, kantin gibi gelirlerden büyük ölçüde mahrum kaldı. Ayhan, rektörlük görevini bırakmak zorunda kalınca da, rektör yardımcılarının kullandığı vakfa ait makam araçlarını da aldı.

İŞTEN ATILIRSINIZ!
Bunun üzerine yeni Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç, vakıfla ilgili bir genelge yayımladı. Gazi Üniversitesi Vakfı'nın üniversite dışına çıkarıldığını vurgulayan Rektör Yamaç, bundan sonra gerek vakıf gerekse Gazi Eğitim Kooperatifi aracılığı ile proje ve hizmetlerin yürütülmeyeceğini bildirdi. Rektör Yamaç, bu tür işlerin bundan sonra Üniversite Döner Sermaye İşletmesi aracılığıyla yapılması talimatını vererek, aksine uygulamaların "meslekten çıkarma cezası gerektiren fiil" olarak değerlendirileceğini duyurdu.

HUKUK MÜCADELESİ
Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal, SABAH'ın sorularını yanıtladı. "Gazi Üniversitesi Vakfı'nın devlet çarkının yavaş işlemesi nedeniyle son 10 yıldır cankurtaran simidi olarak kullanıldığını ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal, şunları söyledi: "Eski Rektör Rıza Ayhan vakıf senedini değiştirirken burada Gazi Üniversitesi Rektörü olarak değil, unvanını kullanmadan yönetici oldu. Eski yönetim kurduğu Sınırlı Sorumlu Gazi Eğitim Kooperatif'i aracılığı ile gelir getiren yerleri Milli Emlak'tan kiralamış. Rektör yardımcılarının kullandığı makam araçları vakıf kaynakları ile alındığı için o araçlar da gitti. Şimdi buralardan elde edilecek gelirlerin geri dönüşü mümkün değil. Vakfın işlettiği 50 taşınmazın geri verilmesini Milli Emlak aracılığı ile Vakıf ve kooperatiften talep edeceğiz."

İbrahim BİLEKLİ - ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Oyunu iyi 'okuyanlar' ve 'üfleyenler' başarılı oluyor
 Selzedelere lüks konut
 Galericiler yaralarını sarıyor
 Bu öğretmenler başımızın tacı
 Sinevizyonlu Kur'an kursu
 Öğrencilere burs rehberi
 Konya tatbikata hazırlanıyor
ERDAL ŞAFAK
Köprü ufukta göründü
Tüp geçit projesine kazma...
Yalanların efendisi
Bir İtalyan dergisi, Başbakan Berlusconi'nin 4 yılda yaptığı...
Alman 'Süreyya'lar
Antrenörüyle aşk yaşayan sadece Süreyya Ayhan değil; Bild gazetesinin...
Kendinize gelin
Kendinize gelin
Denizli'de Belarus ile karşılaşan ay-yıldızlı takım etkili olduğu ilk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.