kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çiçek ve bitkilerle evlerde pozitif enerji
Çiçek ve bitkilerle evlerde pozitif enerji
Pratik öneriler

Çiçek ve bitkilerle evlerde pozitif enerji

Küçücük bir çiçek koskoca doğanın içinde belirsizmiş gibi dursa da, evimizdeki yeri farklıdır. Bu çiçek doğayla aramızda bir köprü kurar.

Evimizin de tıpkı bizler gibi nefes alıp verdiğini, değişimler yaşadığını ve içindekilerle birlikte bir ruh taşıdığını düşünüyorum. Evin içindeki enerjinin ve hareketin dışa vurumunda ruhunun güzelliği pozitif bir etken taşır. Nasıl ki kendi yaşamımızda fiziki ve ruhsal sağlığımız çok değerliyse, mekanımızın da fiziki ve ruhsal dengesini korumamız önemlidir. Vücudumuzun bakımı gibi evimizin de bakımını yapmalıyız. Arada bir tıpkı düşüncelerimizde olduğu gibi, evimizin de gereksiz kısımlarının boşaltılıp, yeni bir düzenlemeye geçirilmesi gerekir. Bu boşluğun yaratımıyla enerji ve hareket dolu, uyumla yaşayan, dengeli, ferah ve huzurlu bir evimiz olur. Aklımızdaki bazı gereksiz şeyleri ayıkladığımızda daha iyi, sağlıklı ve pozitif düşüncelerin gelişmesine imkan tanımış oluruz. O nedenle zaman zaman bu ufak "temizliği" yapmakta çok fayda var. Çiçekler ve bitkiler bir eve farklı boyutlarda hareketlilik getirirler. Küçücük bir çiçek koskoca doğanın içinde ya da bir ağacın üstünde ne kadar belirsizmiş gibi dursa da, aynı çiçeğin evimizdeki yeri farklıdır. Bu çiçek bize, evimize dış dünyayı taşımaktadır aslında. İlk anda farkedemesek de, bitkiler ve çiçekler içle dış arasındaki doğal köprüyü oluştururlar. Renkleri, kokularıyla evimize ziyarete gelen birer misafir gibidirler. Yaşadıkları, gördükleriyle bize tazelik, güzellik ve heyecan getirirler. Mekandaki bazı eşyaların statik duruşlarının aksine çiçekler renk, form ve strüktürleri ile yaşayan olağanüstü bir zenginliktir. Doğal biçimleriyle mekana enerji ve canlılık getirirler. Nasıl olursa olsun, bulundukları yerle mükemmel bir uyum sağlarlar. Bitki ve çiçekleri basit bir dekorasyon öğesi olarak görmemeliyiz. Onlar sırasında evimizdeki küçücük alanda bile bizim doğayla başbaşa kalmamızı sağlarlar.

RENKLİ BİR OYUN
Bitki ve çiçeklerin mekandaki yerleşimlerine göre bizlere sağladıkları görsel ve duyumsal bir dinamizmi vardır. Bir mekana girer girmez bakış noktamızı kendine çeken bir özelliktir bu. Böylelikle ön plan, geri plan gibi farklı boyutları da algılarız. Bütün bunlar bize görsel, renksel ve biçimsel bir oyun gibi gelir ilk başta. Sonrasında ise, bu sayede mekanın kendine özgü dinamizmini keşfederiz. Hepimizin kendi başımıza kalmayı tercih ettiğimiz kaygılı, üzüntülü bir zaman, ya da tam tersine mutlaka başkalarıyla paylaşmayı istediğimiz neşeli, mutlu anlarımız vardır. Bu duyguları doğal enerjimizin inişli ve çıkışlı dinamiğine bağlayabiliriz. Aynı dinamizmi renklerin, formların, yüzeylerin ve boyutların kullanımıyla mekanımızda da elde edebiliriz. Neşeli, gösterişli, mistik, heyecan verici, uyarıcı, şık ve huzurlu mekanlar böyle bir oyunla yaratılabilir. Beynimizde algılama yeteneği geliştikçe onun seçicilik özelliğini ustaca kullanarak farklı ambiyanslar tasarlayabiliriz. Vurgulamak istediğimiz noktaları özenle seçip orijinal mekanlar, köşeler elde edebiliriz. Çiçek ve bitkileri de bu şekilde çok hoş ve yaşayan bir ilgi noktası haline getirilebilirsiniz. Mekanda kullanılan diğer aksesuarların yanında çiçekler renkleri ve biçimleriyle istenilen atmosferi daha da güçlendirici bir görev üstlenirler. Çeşitli bitkiler ise doğal bir arka plan veya saydamlık oluştururlar. Bunları yaparken mekanın boyutları, yüzey özellikleri ve renklerini de göz önünde bulundurmak gerekir.

IŞILTI VE MUTLULUK
Bir iç mekanın dekoratif strüktüründe pastel renkleri kullanırsak, floral aranjmanlarla daha uyumlu bir arka plan yaratmış oluruz. Bununla beraber devasa bitkiler ya da ilginç çiçeklerin seçimi de mekana başlı başına bir hava verecektir. Ayrıca dikkatlice seçilmiş çiçeklerin mekana getireceği etkiyi de unutmamalıyız. Bu seçimde içgüdülerimizden de faydalanabiliriz aslında. Mutlaka hepimizin daha önceleri görüp beğendiği üç boyutlu floral bir tablo vardır. Bunu kendi mekanımıza göre yorumlayabiliriz. Doğru yerde, doğru biçimde yerleştirilmiş bir çiçek bulunduğu mekana kişilik de kazandırır. Canlı renkler mekana ışıltı ve mutluluk taşırlar. Çiçek ve bitkiler ise bu etkiyi dengeleyerek güçlendirirler. Bazı iç mekanlarda ilginç bir halüsinasyon özelliği görebiliriz. Değişik biçimde kullanılan farklı renkler ve zıt malzemeler öylesine uyumludurlar ki, eşsiz bir huzur bulursunuz. Bu bir nevi görsel oyundur. Örneğin yeni teknolojiyi yansıtan bir iç mekanın gerçek antika mobilyalarla döşenmesi ya da oldukça eski bir iç mekanın tam ortasına inanılmaz design bir objenin konulması gibi. Ustaca bir çözümle çok hoş efektler elde etmeniz mümkündür. Bu çözümlerin içinde çiçek ve bitkileri de görebiliriz. Onlar da çeşitli türleri ve kompozisyonlarıyla mekanda farklı tarzlar yaratırlar.

GÖRSEL BİR ŞÖLEN
İster mekanın bir parçası olsun, isterse vazolara konsun dekorasyonda çiçeklerin hiçbir zaman modası geçmez. Mekanda çiçekli bir dekoru duvar yüzeyleri ya da tekstil ürünlerinde görebiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çiçekli duvar kağıtları üzerindeki irili ufaklı motiflerin, renklerin kullanıldığı mekanın boyutlarına uygunluğudur. Koltuklar, perdeler, yastıklar ve halılarda çiçek motiflerini görmek de mümkün. Aynı zamanda çiçek resimli tablolar duvarlarda renkli bir detay yaratır. Bitki ve çiçekleri yerleştireceğimiz vazolar da mekanın atmosferini vurgulayan güzel bir aksesuardır. Vazo çiçek kompozisyonu da hoş bir uyum getirecektir mekanınıza. Ufacık bir çiçek, bir yaprak ya da dalın mekanımıza yaşam getirdiğini, görsel bir anlam kattığını düşünebiliriz. Aynı şekilde biçimleriyle floral bir kompozisyon dış dünya ile iç mekan arasındaki bağları ifade eder. Yukarıya doğru giden uzun ince bir dal bizi gökyüzüne götürür, hatta sembolik anlamda uzayın sonsuzluğunu hatırlatır. Bu şekilde dikkatimiz kompozisyona yöneldiğinde bulunduğumuz mekanı çokdaha farklı algılarız. Hareketi, güzelliği ve yaşamı hissederiz bu dal ile. Önemli olan bitki ve çiçeklerin kompozisyonunu üç boyutlu bir mekan tablosunda tıpkı bir ressamın içten duygularla resimlediği bir tablo gibi kullanabilmek.

DOĞRU yerde, doğru biçimde yerleştirilmiş bir çiçek bulunduğu odaya kişilik de kazandırır. Canlı renkler mekana ışıltı ve mutluluk taşırlar, bitkiler de doğanın büyüsünü evlerde yaşatır

Meltem Etcheberry

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Aladağlar'da doğayla buluşma
 Ajanslara güvenilmiyor
 İstanbul'dan Paris'e uzanan hanedanlık
 Her şey erkeğin kapasitesi kadar
 Kızılların varlığı tehlike altında
 Yurtdışında eğitim için bu seçenekleri değerlendirin
 Onlar günde 5000 kalori almak zorunda
 Bunları bilmekte fayda var
 Acil durumlarda ne yapmalıyım?
 O kilolarıyla da mutlu ve güzel
 Modanın başkenti İstanbul
 Mesele aldatmak değil affedilebilmek
 Alman komşunu yanında getir.
 Ozona çok acıyorum, o yüzden sprey yerine pompa kullanıyorum
 En cüretkar sporcular
 Tatil dönüşünde evinizi renklendirin
 Herkes Hollywood yıldızları gibi olabilir
 Hem kaliteli hem ucuz
 Dört yeni model
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Annenizi tanıyor musunuz?
Romanın kahramanı öğretim...
FİLİZ AKIN
Mide tüpünden nihayet kurtuldum
Günler sonra ilk kez...
İtalya'ya dolma taşıyor
İtalya'ya dolma taşıyor
Son dönemdeki en genç ve yetenekli oyunculardan biri olarak kabul...
Mahremiyetin gizli tarihi ve uygarlıklar
Mahremiyetin gizli tarihi ve uygarlıklar
Peter Duerr'in 'Mahremiyet- Uygarlaşma Süreci'nin Miti' ve Sefire...
Şükrü nasıl Şuşu oldu?
Fransa'da eşcinsel evliliklerin yasallaşması konusunda...
İçinde kaybolup gitmek işten bile değil
"Riddick Günlükleri"nde ne olup biteni anlamak, ne de bir devam...
Tam bir gurme balık restoranı
Küçükyalı'da yeni açılan Foça Fish Gourmet ağız tadıyla balık yemeyi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.