kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Selle gelen jet istimlak
Selle gelen jet istimlak
Hayata tutundu
Deprem gibi: 350 bina hasarlı

İstimlak pazartesi başlıyor

İstanbul'da göz göre göre gelen sel felaketi, başta Alibeyköy ve Esenler olmak üzere dere yataklarındaki yerleşim yerlerini vurdu. Son felaket, yıllardır ertelenen kararları zoraki olarak aldırdı. Belediye Başkanı Topbaş, "İstimlaka pazartesi başlıyoruz" dedi.

Selle gelen jet istimlak

Korkuyla beklenen sağanak yağış İstanbul'u teslim aldı. Dün sabah saatlerinde başlayan şiddetli yağış nedeniyle Alibeyköy ve Esenler Çinçin Deresi taştı. Selden etkilenen Esenler, Bayrampaşa, Bağcılar, Eyüp ve Alibeyköy'de çok sayıda ev, araç ve işyeri sular altında kaldı. Belediyenin uyarılarına rağmen evlerini boşaltmayan vatandaşlar yağmurun durmasının ardından Sivil Savunmaya bağlı botlar tarafından kurtarıldı. Şans eseri can kaybının olmadığı sel baskınlarında büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Felaketin ardından alınan kararı açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Dere yataklarına kurulan tüm yerleşim bölgelerini istimlak edeceğiz. Uygulama Pazartesi günü başlıyor" dedi.

SU CADDEDE 2 METRE
İki gündür belli aralıkla yağan ve dün sabah saatlerinde şiddetini artıran yağmur nedeniyle önce Alibeyköy Deresi taştı, dere yatağına kurulan Karadolap Mahallesi sular altında kaldı. Yer yer 2 metreye ulaşan su seviyesi nedeniyle Atatürk Caddesi üzerindeki çok sayıda ev ve işyeri sulara gömüldü. Evlerinde mahsur kalan bazı vatandaşlar, belediye ekipleri tarafından vinçlerle tahliye edilirken, konutlarını terk etmemekte direnen 50 kişi botlarla kurtarılarak, hastanelere kaldırıldı. Alt katı tamamen sular altında kalan bir evde mahsur kalan 5 kişilik aile ise emniyet müdürü tarafından güçlükle ikna edilerek tahliye edilebildi. Biri bebek beş kişi, Sivil Savunma ekipleri tarafından polis ekiplerinin yardımıyla evlerinden çıkarılarak, hastaneye kaldırıldı.

MARKETLER YAĞMA EDİLDİ
Sulara gömülen market ve mağazalardan sel sularına kapılan eşyalar çevredekiler tarafından yağmalandı. Bunun üzerine bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı. Sel baskını nedeniyle yollar çöktü, asfalt büyük zarar gördü. Çok sayıda araç sel sularına kapılarak, metrelerce sürüklendi. Elektirik direkleri devrildi, mahalle karanlığa gömüldü. Sağanak yağış Esenler'deki Çinçin Deresi'nin de taşmasına neden oldu. Derenin taşması sonucu Esenler ve Güngören'de su baskınları yaşandı. Su seviyesinin yaklaşık bir metreyi bulduğu Menderes Mahallesi sele teslim oldu. Kurtarma ekiplerinin geç kalması nedeniyle vatandaşlar yüzerek ve çevreden edindikleri botlarla mahsur kalan komşularının yardımına koşarak 40 kişiyi tahliye etti. Menderes Mahallesi'nde ise 4 bina çökme tehlikesine karşı boşaltıldı.

İKİNCİ FACİA YAŞANMADI
Bahçelievler'de, Tavukçu Deresi'nin taşması sonucu 100'e yakın işyeri ve ev su baskınına uğradı. Çavuşpaşa Caddesi'nde geçtiğimiz günlerde yaşanan sel baskınında yıkılarak 3 çocuğun ölümüne neden olan ve belediye tarafından olaydan sonra yeniden inşa edilen duvar, dünkü sel baskını sırasında yeniden yıkıldı. Ancak dairenin boş olması ikinci bir faciayı engelledi. Bayrampaşa'da yolu su basması sonucu çok sayıda vatandaş araçlarında mahsur kaldı. Otomobillerinde saatlerce yardım bekleyen 21 kişi belediye ekipleri tarafından kurtarıldı. Yağış nedeniyle TEM Otoyolu'nda trafik kilitlendi. İkitelli Ayamama Deresi'nin taşınca Basın Ekspres Yolu sular altında kaldı.

100 MİLYON EURO'LUK YATIRIM
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, felaketin ardından yaptığı açıklamada pazartesi gününden itibaren dere yataklarını genişletme ve bu yataklardaki binaları istimlak etme çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi. Topbaş, "Kimse kusura bakmasın, bu yerleşim yerlerini istimlak edeceğiz. Pazartesi gününden itibaren bütün müteahhitler ve ekipleri çalışmalara hızla başlayacak'' dedi. Çalışmaların sadece Alibeyköy Deresi'yle sınırlı olmadığını, il genelindeki tüm dere yataklarında bu çalışmanın yapılacağını belirten Topbaş, buralarda oturanları da başka yerlere taşıyacaklarını kaydetti. Topbaş, kentte doğal afetlerde kullanılmak üzere 100 milyon euroluk yatırımı yapılacağını da sözlerine ekledi.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Aqualand (Su şehri)
 Oto 'sel' center
 Alibeyköy'deki hayatlar sel vurdukça eriyor
 85'inci seli bekliyor
 Güneş sahile dönüyor
 İngiltere de sular altında
 Melen Çayı taştı
 Yaşlı çobanı yıldırım çarptı
ERDAL ŞAFAK
Su uyumaz ve unutmaz
Doğa, pencere kenarında...
MEHMET BARLAS
Hindistan'da Muson'u bekler gibiydik
Bir eksiğimiz...
UMUR TALU
Sel gider, kum kalır!
Dün tüm Türkiye, televizyonlar...
AB sınıra 'duvar' örüyor
Birliğe yeni katılan üye ülkeler üzerinden kaçak göçü önlemek için...
Putin'in Türkiye gündeminde boru hattı olacak
Türkiye, 32 yıl aradan sonra ilk kez bir Rus liderini ağırlamaya...
Elvan başarır
Elvan başarır
Atletizmde Elvan iki altın da alabilir, karavana da atabilir. 5 bin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.