kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Seçime doğru

Demokrat Parti'nin başkan adayı John Kerry'in başkan yardımcısı adayını açıklamasıyla ABD iyice seçim sath-ı mailine girdi. Önümüzdeki dört ay boyunca Amerikan siyaseti seçimlere kilitlenecek. Uzmanların çoğu bu seçimlerin dış politika odaklı yapılacağı konusunda hemfikir.
İlk büyük salvoların atılacağı Demokratlar'ın kurultayına kadarsa siyasi gündemi Michael Moore'nin Cannes film festivalinde de ödül alan Fahrenheit 9/11 adlı filmi işgal ediyor. Moore filminde komplo teorisyenlerini hazdan çıldırtacak çürük tezlere de yer verdiği için eleştirildiyse de, anlattığı öykülerin ve sorguladığı meselelerin Amerikan toplumunun ilgisini çektiğine kuşku yok.
Önce dağıtıma sokulmayacakken daha sonra Cannes ödülünün de etkisiyle ülke çapında gösterilen film hasılat rekorları kırıyor. Amerikan medyasının 11 Eylül sonrasındaki pısırık, genellikle yönetim borazancısı yayın politikaları nedeniyle pek çok olgudan habersiz, 11 Eylül'ü Saddam'ın düzenlediğine inanabilen Amerikan toplumu da hayatın bazı gerçekleriyle bu film sayesinde karşılaşıyor.
Amerikalı siyaset bilimci Jackie Stevens'e göre başkanlık seçimleri bu filmle Bush arasında yapılacak neredeyse. Seçimlere dört ay kala en etkili muhalefetin bir filmden gelmesi ise Demokrat aday Kerry'nin etkisizliğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyordu. Vergi politikaları nedeniyle gelir eşitsizliğinin arttığı, işsizlikte artış yaşanan ve çalışanların sosyal güvenlik eksikliği nedeniyle kendilerini sürekli tedirgin hissettikleri bir ortamda Kerry durumu seçmen desteğine tahvil edemiyor. Üstelik Bush'un ulusal güvenlik konusundaki güvenilirliği Irak'taki fiyasko nedeniyle sarsılmışken.

Edwards her pazar kilisede

Özetle söylemek gerekirse bugünden bakıldığında, destek oranı yüzde 42'ye düşmüş olan Bush'un seçimleri kaybetmesi mümkün ancak Kerry'in kazanıp kazanamayacağı meçhul duruyor. Bu başarısızlığı Amerikan toplumunda iktisadi açıdan kaybedenler arasında yer alanların oy verme tercihlerindeki gariplik bir ölçüde açıklıyor. Küreselleşmeden en ağır silleyi yiyen, gelir düzeyleri düşük Amerikalılar dini muhafazakar siyasetin merkezine yerleştiren Cumhuriyetçi partinin peşinden gidiyorlar. Nüfusun yüzde 61'inin sorunları Tanrı'nın çözeceğine inandığı bir ülkede bu şaşılacak bir durum değil.
Kerry'in desteğinin sınırlı kalmasında ikinci nedense adayın kişiliği. Fazla liberal bulunan Kerry, Vietnam gazisi olmasına rağmen toplumda bir elektriklenme yaratamıyor. Başkan yardımcısı olarak seçtiği John Edwards bu bakımdan Kerry'in iki açığını da kapayabilecek özelliklere sahip. 16 yaşındaki oğlunu kazada kaybeden ve acısını içine gömerek konu hakkında konuşmayan Edwards her pazar kiliseye gidiyor.
Başkan adaylığı kampanyasında biri zengin diğeri fakir, biri güvende diğeri güvensizlik içinde yaşayan ve araları giderek açılan "iki Amerika"nın varlığından dem vurdu. Fakir vatandaşların büyük şirketler aleyhinde açtıkları davalarda onları savunarak milyoner olan, işçi bir babayla posta memuresi bir annenin çocuğu, sıcakkanlı Edwards tüm bu nitelikleriyle toplumla çok daha rahat iletişim kurabiliyor. Üstelik daha muhafazakar olan güneyin bir eyaletinden geldiği için de kuzeydoğulu Kerry'e bölgesel derinlik de sağlaması bekleniyor. Kuzey Karolinalı senatörün en zayıf noktası ise siyasi tecrübe eksikliği.
Kamuoyu yoklamalarına göre, bu seçimlerin kaderini henüz karar vermemiş yüzde on civarında seçmen belirleyecek. Önümüzdeki haftalarda Edwards'ın beklenen enerjiyi Kerry kampanyasına katıp katmadığı da anlaşılır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tekneyi sallamak   / 12-08-2004
 Notalardan taşanlar   / 08-08-2004
 Terör, Irak ve ABD seçimleri   / 05-08-2004
 Kaza, suç ve insan   / 25-07-2004
 Aralık'a doğru   / 22-07-2004
 Dış politika nabzı   / 18-07-2004
 Siyaset ayarı   / 15-07-2004
 İlişkiler zayıflamış değil   / 13-07-2004
 Emperyal düşler   / 11-07-2004
 Seçime doğru   / 08-07-2004
SOLİ ÖZEL
Necef ve sonrası
Irak'ta iki iktidar savaş eş anlı...
Samba Turka: 2-1
Samba Turka: 2-1
Hooijdonk'un penaltı kaçırdığı maçta, Alex'in Luciano'ya asisti ve...
Daum Frenledi
Daum Frenledi
Samsun'un "Benden çekinin" denecek tarafı yoktu. Yine de hücum...
Öcalan Öcalan'a karşı
Öcalan Öcalan'a karşı
1978 yılında Diyarbakır'da kurulan PKK, 26 yıl sonra ikiye bölündü.
Derin kavga
Çakıcı adıyla ortaya çıkan üç skandal var. Birinci olayda Mesut...
Bu dostluğa bu alkış çok yakıştı
Atina 2004 Olimpiyatları'nın açılış törenine katılan Türk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.