kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

İsrail denklemi

İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert, hem iki ülke arasındaki ilişkilerin, hem de Şaron yönetiminin zor günlerden geçtiği bir dönemde Ankara'ya geliyor.
Şaron uluslararası platformda öylesine sıkıştı ki, İsrail basını "Koca dünyada ABD'den başka dostumuz kalmadı" diye feryat ediyor, "1967'den, hatta devletimizin kurulduğu 1948'den bu yana görmediğimiz yenilgilerle karşılaşıyoruz" diyor.
Tabii bütün bunların nedeni, 700 kilometre boyunca uzanacak, 200 kilometresinin yapımı bitmiş olan o ünlü duvar. Hükümete ilk darbe 30 Haziran'da İsrail Yüksek Mahkemesi'nin "Filistinliler'in topraklarıyla bağlarının koparılmasının insan haklarına aykırı olduğu" kararıyla geldi.
Bu şokun etkisi geçmeden 9 Haziran'da bu kez Uluslararası Adalet Divanı, duvarı yasadışı ilan etti, İsrail'i özgürlükleri kısıtlamakla, Filistinliler'in insanca yaşam, eğitim, çalışma sağlık haklarını engellemekle suçladı. Kararın can alıcı bölümü, İsrail'i "İşgal gücü" yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırması. Bu, İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği toprakların, uluslararası hukukun en önemli kurumunca, geri verilmesi gereken "İşgal kazanımı" statüsünde görülmesi anlamına geliyor.
Divan'ın kararı şimdi BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi'nin gündemine gelecek. Şaron'un tek umudu veya güvencesi ABD'nin veto hakkını kullanarak İsrail'i -bir kez daha- kurtarması...
Kısacası, Filistinliler'i tecrit amacıyla örülen duvar, İsrail'i dünyadan ayıran cezaevine dönüştü.

Dostluğu tanımlamak

Türkiye-İsrail ilişkilerine gelince; bizce son aylardaki gerginliğe, krizden çok "Hükümetin Ortadoğu politikalarında ağırlık merkezini değiştirmesinden kaynaklanan çizgi kayması" demek daha doğru olur. Yani, bir yandan İsrail'le ilişkileri tekrar tanımlamak ve yeni bir dengeye getirmek, bir yandan da Türkiye'nin İslam coğrafyasındaki tarihsel rolünü canlandırmak.
Peki İsrail'le ilişkilerde dengenin ölçüsü ne? Bunun cevabını Başbakan Erdoğan'ın geçen ay İsrail gazetesi Haaretz'e verdiği demeçte bulabiliriz. Erdoğan ilişkileri üç gruba ayırıyor: Hükümetler arasında ilişkiler, halklar arasında ilişkiler ve bir de ekonomik, ticari, sosyal bağlar. Halklar arasındaki ilişkiler ile ekonomik, ticari ve sosyal bağlarda sorun olmadığını belirtiyor. Hükümetler arasındaki ilişkilere gelince, Erdoğan'ın ifadesiyle, "Türkiye, Ortadoğu'da barış sürecinin canlanmasını istiyor. İsrail Hükümeti bu çabalara destek vermiyor." Başbakan "Öldürmeye karar vermeyen bir hükümet olmasını dilerdim" diyerek sorunun İsrail değil, Şaron yönetimi olduğunu vurguluyor.
Erdoğan'ın bu dileği yakında kısmen yerine gelecek; Şaron gene başta kalacak ama, Şimon Perez'in İşçi Partisi'nin de katılımıyla ulusal birlik hükümeti kurulacak.
Şaron böylece tabanının direnci nedeniyle zorlandığı Gazze Şeridi'nden çekilme ve 25 İsrail yerleşim yerini boşaltma planını uygulamak için gerekli desteğe kavuşarak, berbat durumdaki imajını biraz olsun düzeltebilecek.
Türkiye de, Erdoğan'ın geçen ay ABD'de G-8 zirvesi sırasında görüştüğü, barışçı çözüm ve Filistin devleti kurulması yanlısı Perez'in hükümete girmesi ve büyük olasılıkla Dışişleri Bakanlığı'nı üstlenmesiyle İsrail politikalarını daha yumuşak bir zemine oturtabilecek.
Peki bu yumuşama İsrail'in Hamas lideri Şeyh Yasin'i öldürmesiyle vazgeçilen önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, ardından da kendisinin Filistin ve İsrail ziyaretini yeniden gündeme getirir mi?
İsrail resmen Türkiye'nin arabuluculuğunu istemedikçe, pek mümkün değil...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fırsat penceresi   / 22-07-2004
 Bir krizin perde arkası   / 21-07-2004
 Erdoğan'ın randevuları   / 20-07-2004
 Tavşan ve tazı   / 19-07-2004
 Şimdi tam zamanı   / 16-07-2004
 Sansasyonun bedeli   / 15-07-2004
 Türkmenler'in yas günü   / 14-07-2004
 İsrail denklemi   / 13-07-2004
 Sarıgül olayı   / 12-07-2004
 Liderlerin bencilliği   / 11-07-2004
ERDAL ŞAFAK
Mostar'ın Anka Kuşu
Bir havan topu mermisi, bir kentin...
UMUR TALU
Raylardaki ölüm tuzağının hesabı verilmeli
Büyük...
HINCAL ULUÇ
Devlet bitmiş.. Tümüyle bitmiş..
Akmerkez'in karşısı..
MEHMET BARLAS
İç hesaplaşmamızı aralık sonuna kadar...
MUHARREM SARIKAYA
ÖSS sonucu ve tren kazası
Öğrenci Seçme Sınavı'nın,...
Buyur buradan yak
Buyur buradan yak
Bıçakçı, Mehmet Ali Yılmaz'a karşı 109'a 83 üstünlük sağladı. Ama...
Alex'i bekliyorum
Alex'i bekliyorum
Yeni takım arkadaşının Brezilya forması ile gösterdiği performansı...
Yüce Divan kararı Meclis'e geri geldi
Anayasa Mahkemesi, Özkan ile Önal'ın Yüce Divan'a sevk kararını,...
Çerçinin bakan oğlu
Türkiye'de çercilik yaparken Belçika'ya göç eden bir Türk ailesinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.