kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu indirim sağlığımızı bozar
Bu indirim sağlığımızı bozar
BAT: İndirim kararı ticari
Sağlığa 2 milyar dolar gidiyor

Ölüm ucuzluğu

Sigara şirketlerinin fiyat indirimi hem gençlerimizi zehre teşvik ediyor hem de sağlık harcamamızı katlıyor

Vıceroy ve Pall Mall'ın fiyatı yüzde 20 oranında düştü. Diğer sigara şirketleri de sırada. Avrupa Birliği ve ABD'deki ağır vergilerden kaçan şirketler düşük fiyatla Türkiye pazarını tutmayı hedefliyor.

2 katrilyonluk zarar
Gençlerin zehre alışmasının yanı sıra, fiyatların düşürülmesi Maliye'ye 2 katrilyona mal oluyor. Sağlık harcaması da 2 milyar dolar artacak.


***

Bu indirim sağlığımızı bozar

BAT sigara fiyatlarını %15-20 indirdi. Türkiye'de arka arkaya diğer şirketler de indirim sinyali verirken, dünyada, artırılan vergilerle fiyatların düşürülmesi engelleniyor Sabit gelsin Sigara inmesin t Araştırmalara göre sigarada her yüzde 10'luk fiyat indirimi gençlerde tüketimi yüzde 8 artırıyor. Fiyat düşüşüyle devlet vergi kaybına uğruyor. Kısacası bu indirim sağlığımızı bozuyor.

British American Tobacco (BAT) firmasının Türkiye'de Viceroy ve Pall Mall markalı sigaraların fiyatında yüzde 15-20 oranında indirim yapması sigara fiyatlarını yeniden tartışmaya açtı. BAT'nin indirimini, JTI ve Philip Morris gibi diğer sigara devlerinin izlemesi durumunda pazarın yüzde 40'lık kısmını oluşturan popüler ve düşük fiyat segmentindeki sigara fiyatlarında aynı oranda indirimin yapılması bekleniyor. Bu indirimin ardından JTI ve Philip Morris'in de durum değerlendirmesi yaptığı belirtiliyor. Tekel Genel Müdürü Sezai Ensari, Tekel'in indirime gitmeyeceğini açıklasa da, piyasanın diğer devlerinin de aynı oranda fiyatları düşürmesi halinde Maliye'nin yaklaşık 2 katrilyon liralık vergi kaybına uğrayacağı konuşuluyor. Türkiye'de sigaradan alınan vergilerin büyük kısmının oransal vergi olması, indirimi makul hale getirirken, tüm dünyada devlet politikası haline gelen fiyat artırarak sigaraya özendirmeden kaçınma politikası izleniyor. Yapılan araştırmalara göre sigara fiyatlarında yüzde 10'luk bir indirim talepte yüzde 8'lik talep artışını doğuruyor. Bu talep artışının büyük çoğunluğu düşük gelirliler arasında yaşanıyor.

VERGİLER ARTTI
Türkiye'de sigara üzerinden yüzde 55 oranında nispi vergi alınırken şubat ayında yapılan düzenleme ile maktu vergi de getirildi. Buna göre perakende satış fiyatı 1 milyon 600 bin lira ve altında olan sigaralardan tane başına 1250 lira, pakette 25 bin lira ÖTV alınacak. Satış fiyatı 1 milyon 600 bin lirayı geçen, fakat 3 milyon 50 bin lirayı geçmeyen sigaralara tane başına 2 bin 500 lira, pakette 50 bin lira vergi uygulanmaya başlandı. Satış fiyatı 3 milyon 50 bin lirayı geçen sigaralarda ise maktu özel tüketim vergisi tutarı tane başına 4 bin lira, paket başına da 80 bin lira oldu. Tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaralardan da adet başına 2 bin 500 lira maktu vergi alınmaya başlandı.

AB'DE DURUM
AB de sigaralardan alınan vergi, ürün başına alınan bir sabit vergi, en popüler fiyat kategorisi (EPFK) adı verilen uygulamaya göre sektörün en çok satılan ürününün fiyatından hesaplanan bir oransal vergi ve satış üzerinden alınan katma değer vergisinden oluşuyor. EPFK üzerinden hesaplanan vergi alt sınır haline getiriliyor ve herhangi bir ürünün vergisinin bu alt sınırın altında olmasına izin verilmiyor. Böylece hem vergi kaybı önleniyor hem de caydırıcılık devam ettiriliyor. Böylelikle üreticiler de fiyatı pazar payı savaşı veya rekabetinde çok sık kullanamıyor.

EN UCUZ SİGARA TÜRKİYE'DE
Üstelik Türkiye halen dünyada sigaranın en ucuza satıldığı ülkelerden biri konumunda bulunuyor. Bugün Türkiye'de ortalama sigara fiyatı 1.5-1,75 Euro seviyesinde bulunuyor. Sigara fiyatı, İngiltere'de bu fiyat 8.32, İskandinav ülkelerinde ise 10,3 Euro'ya kadar çıkıyor. Türkiye en son şubat ayında uygulamaya geçen maktu vergi ile kümülatif vergi oranında ortalama yüzde 76 ile sigaradan en çok vergi alan ülkelerden biriyse de, verginin büyük bölümü oransal olduğu için indirime imkan tanıyor. AB ülkelerinde sigaradan en yüksek vergiyi yüzde 80 ile Fransa alıyor. Fransa'yı yüzde 79 ile İngiltere izliyor.

İNDİRİMİN ÜÇ ZARARI
Bir sigara firmasının üst düzey yetkilisi, sigara fiyatlarındaki indirimin, 3 olumsuz etkisinin görülebileceğine dikkat çekiyor. Yetkili, sigaranın özendirilmesine bağlı sosyal sorumluluk açısından indirimin olumsuz etki yarattığını belirtiyor. Maliye'nin vergi kaybının ülkenin makro ekonomik hedefleri açısından bir diğer olumsuz etkiyi yarattığına dikkat çeken yetkili üçüncü büyük olumsuzluğun ise tütün üreticileri açısından olacağının altını çizdi. Yetkili şöyle konuştu:'Eğer yabancı sigara devleri fiyatı indirirlerse, bu Tekel'in Türk tütünü ile ürettiği sigaralara olan talebi azaltabilir."

SİNAN CEM ŞAHİN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 10 yıllık maaşını ENKA'dan 6 ayda almış
 YKB'den vazgeçti, 20 ayda 4.1 milyar $ ödeyecek
 'Tarihin en iyi turizm sezonu yaşanıyor'
 ABD'li 500 şirketin kasasında milli gelirimizin 2 katı...
 Pompada 1.5 sentlik artış 115 trilyon liralık yük getiriyor
 Kentbank'ın Fon'a devri iptal
 Ergezen: İhale Yasası yenilenecek
 Memurlar bilgisayar peşinde
 Sigaraya da AB uyumu geliyor
 Merkez Pazarlama Türkiye'nin hizmetinde
 Sözler kesildi, imzalar baharda
 BKM'den 'kartla çok para harcansın' projesi
 TMSF alacakları yurtdışında satılacak
 Süren'den borcunda indirim başvurusu
 Tahsin Çarmıklı son yolculuğuna uğurlandı
 HAVAŞ'a uluslararası onay
İLKER SARIER
'2 sandalye'
CHP'den istifa eden Edirne milletvekili...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yeni düzen rekabeti korumalı sistemi...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bakanlık'ta haksız baskı
Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı...
Meslektaşlarına dört saat direndi
Tatile gittiği Sivas'ta eşini öldüren polis, Kayseri'ye dönüp...
Bodrumlular Alican için gözyaşı döküyor
Dört gün önce kaçırdığı balığın peşinden zıpkınla dalan Alican...
IMKB
E: 18,493 D:% 0.68
DOLAR
S: 1,440,000 D:% -0.21
EURO
S: 1,776,000 D:% -0.67
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.