kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
10 yıllık maaşını ENKA'dan 6 ayda almış
10 yıllık maaşını ENKA'dan 6 ayda almış
Saba Soytekin: Parayı proje karşılığı aldım
ENKA'ya MASAK yolu açıldı

Bu neyin parası

ENKA Holding'in 3 santralına onay veren TEAŞ'ın hukuk müşavirinin hesabına 249 milyar yatırdığı belgelendi

Enerji Bakanlığı müfettişleri ENKA'nın, doğalgaz çevrim santralları için olumlu görüş bildiren Müşavir Saba Soytekin'e 2003'ün ikinci yarısında peş peşe altı ay toplam 249 milyarlık EFT yaptığını belirledi.

Görevden Ayrıldı EFT'ler Başladı
Raporda paranın Soytekin'e kurumdan istifasından hemen sonra aktarılmaya başlandığı belirtildi "Ama hangi nedenle verildiğini belirleyemedik" dendi. 249 milyar lira Soytekin'in 15 yıllık maaşına eşit.

"Bir milyon sayfa proje karşılığı"
Rapor Meclis Enerji Soruşturma Komisyonu'na ve savcılığa iletildi. Bayan hukukçu Soytekin ise SABAH'a şöyle dedi: "Para istifamdan sonra ENKA inşaat için hazırladığım bir milyon sayfalık proje için verildi."


***

10 yıllık maaşını ENKA'dan 6 ayda almış

Enerji Bakanlığı, TETAŞ avukatı Avukat Saba Soytekin'e görevi bıraktıktan 1 ay sonra ENKA'dan 4 ayrı işlemde 249 milyar verildiğini tespit etti.

Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, TETAŞ'ın (Türkiye Elektrik Taahhüt AŞ) hukuk müşaviri Saba Soytekin'in Enka'dan 2003 Temmuz-Aralık döneminde toplam 249 milyar lira para aldığını tespit ederek olayı savcılığa taşıdı. 2 Haziran 2003 tarihinde TETAŞ'tan ayrılan Saba Soytekin'in servetinde inanılmaz artış olduğu ve geliriyle açıklanamayan bir hayat sürdüğüne dair ihbar üzerine Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu Müfettişleri Başkanlığı soruşturma başlattı. Soytekin'in banka hesaplarında yapılan incemelerde, "ENKA A.Ş. EFT" açıklamasıyla, 29 Temmuz 2003 tarihinde 40 milyar lira, 13 Ağustos 2003 tarihinde 8.5 milyar lira, 16 Eylül 2003 tarihinde 55.5 milyar lira, 15 Ekim 2003 tarihinde 39.8 milyar lira, 14 Kasım 2003 tarihinde 51.2 milyar lira ve 18 Aralık 2003 tarihinde ise 53.6 milyar lira yatırıldığı tespit edildi.
Müfettişler, incelemeler sırasında hem Enka yöneticilerinden, hem de Saba Soytekin'den, hesaba yatan paraların gerekçesini açıklamasını istedi. İddiaya göre her iki tarafta para konusuna bir açıklama getiremeyince olay savcılığa taşındı. Enka'dan altı ayda aralıklarla para alan Soytekin'in TETAŞ'taki görevi sırasında maaşının ise 2 milyar düzeyinde olduğu öğrenildi. Bu rakam baz alındığında, gönderilen 249 milyar lira, Soytekin'in 10 yıllık maaşına denk geliyor.
Kurul, Enka Holding tarafından yapılan Gebze, Adapazarı ve İzmir doğalgaz santrallerini incelemeye aldı. Yapılan incelemelerde, devletin Gebze Santrali'nden 505.9 milyon dolar, Adapazarı Santrali'nden 277.2 milyon dolar, İzmir santralinden de 486.6 milyon dolar zarar edeceği belirlendi ve söz konusu zararın sözleşmede yapılan değişikliklerden doğduğu tespit edildi.
Raporda, "Yap-İşlet Değerlenme Komisyonu, Yap-İşlet Komisyonu üyesi ve aynı zamanda bu ihale işlemleri ile ilgili olarak gerekli hukuki mütaalaları vermekle görevli olan avukat Saba Soytekin hakkında düzenlenen 15 Haziran 2004 tarihli raporda, devlet aleyhine yapılan bütün işlemlerin nedeni anlaşılmıştır. Sözkonusu raporda, Adapazarı, Gebze ve İzmir santrallerinin yapımını üstlenen şirketlerin yüzde 49 oranında hissesine sahip ENKA A.Ş.'nin hesaplarında açıklanmayan nedenlerle 248 milyar 815 milyon lira tutarında bir paranın adı geçen şahsın hesabına aktarıldığının tespit edildiği belirtilmiştir" denildi.

BU İLK UYARI DEĞİL
Yıllık 33 milyar kilovaatsatlık üretim yapan Enka'nın santrallerine her yıl yaklaşık 1.7 milyar enerji bedeli ödeniyor. Ancak ihale aşamasından beri santrallerle ilgili iddialar bitmiyor. Bir süre önce Devlet Denetleme Kurumu ile Sayıştay tarafından düzenlenen son raporlarda da sözleşmelerde yapılan değişiklikler nedeniyle devletin zarara uğratıldığının altı çizilmişti. DDK, "Teklif değerlendirmelerinden sonra devreye alma sayısını azaltıcı biçimde sözleşme değişikliği yapılması ve deneme süresinin kısaltılmasıyla fazla ödemeye neden olunmuştur" tespitinde bulunurken Sayıştay'ın da son olarak TBMM'ye sunduğu "yap-işlet-devret ve yap-işlet santralleri ile ilgili rapor" benzer iddialarda bulunuyor. Sayıştay'ın raporunda Enka'nın kazandığı İskenderun Termik Santrali ihalesinden vazgeçmek şartı ile Gebze, Adapazarı ve İzmir'de kapasite artırımı sağladığı ve buna karşılık fiyat indirimine gitmediği ifade ediliyor. Raporda, sırf bu nedenle Adapazarı'nda 63.4 milyon dolar, Gebze'de 927.2 milyon dolar, İzmir'de ise 81.9 milyon dolar TEAŞ'ın zarara uğradığı belirtilmişti. Yine bu dönemde 60 günlük deneme sürelerinin 20 güne çekilmesi nedeniyle de devletin zarara uğratıldığı iddia edilmiştiBir başka iddia da Enka'nın doğalgaz santralleriyle ilgili yapılan ilk sözleşmede tahkim maddesinin olmadığı daha sonradan bu maddenin eklendiği yönünde. İşin ilginç yanı bu santrallerle ilgili olarak açılan bir çok davada sözleşmeleri savunma görevinin Soytekin'e düşmüş olması.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Bu indirim sağlığımızı bozar
 YKB'den vazgeçti, 20 ayda 4.1 milyar $ ödeyecek
 'Tarihin en iyi turizm sezonu yaşanıyor'
 ABD'li 500 şirketin kasasında milli gelirimizin 2 katı...
 Pompada 1.5 sentlik artış 115 trilyon liralık yük getiriyor
 Kentbank'ın Fon'a devri iptal
 Ergezen: İhale Yasası yenilenecek
 Memurlar bilgisayar peşinde
 Sigaraya da AB uyumu geliyor
 Merkez Pazarlama Türkiye'nin hizmetinde
 Sözler kesildi, imzalar baharda
 BKM'den 'kartla çok para harcansın' projesi
 TMSF alacakları yurtdışında satılacak
 Süren'den borcunda indirim başvurusu
 Tahsin Çarmıklı son yolculuğuna uğurlandı
 HAVAŞ'a uluslararası onay
İLKER SARIER
'2 sandalye'
CHP'den istifa eden Edirne milletvekili...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yeni düzen rekabeti korumalı sistemi...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bakanlık'ta haksız baskı
Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı...
Meslektaşlarına dört saat direndi
Tatile gittiği Sivas'ta eşini öldüren polis, Kayseri'ye dönüp...
Bodrumlular Alican için gözyaşı döküyor
Dört gün önce kaçırdığı balığın peşinden zıpkınla dalan Alican...
IMKB
E: 18,493 D:% 0.68
DOLAR
S: 1,440,000 D:% -0.21
EURO
S: 1,776,000 D:% -0.67
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.