kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Spora her yaşta "evet" deyin
Egzersiz yaparken bunlara dikkat!

Spora her yaşta "evet" deyin

Düzenli olarak yapılan spor, ideal kilonun korunmasını, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasını sağlamanın yanı sıra, kronik hastalıklara yakalanma riskini de azaltıyor. Düzenli egzersiz yapan bir kişi, sırf bu sebeple 10 - 20 yıl daha kaliteli bir yaşam sürüyor

Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı kiloyu koruma, dayanıklılık ve esnekliği artırmanın yanı sıra kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor. Ayrıca, düzenli egzersiz yapan kişi daha kaliteli bir yaşamı tek başına 10-20 yıl daha sürdürebilecek sağlık seviyesine ulaşabiliyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Uğurlu, düzenli fiziksel aktivitenin sadece bireysel düzeyde değil, koruyucu sağlık hizmetleri bakımından da ekonomide önemli bir tasarruf sağladığını belirtiyor.

FORMDA TUTAR

Uğurlu, düşük düzeyde fiziksel aktivitenin şişmanlık için önemli bir etken olduğunu belirterek, şişmanlığın da önemli bir sağlık sorunu olduğunu söylüyor. Şişmanlığın giderek arttığını ve koroner kalp hastalığı, diyabet, inme, artrit ve kazalara karşı risk oluşturduğunu vurgulayan Uğurlu, düzenli aktivitenin kilo almayı önlemede önemli rol oynadığını dile getiriyor. Uğurlu, "Örneğin günde 2-5 km yürüyüş, enerji dengesinin sağlanmasını önemli ölçüde etkilemektedir" diyor.

TANSİYONU DÜŞÜRÜR
Hareketsizliğin ve şişmanlığın yüksek kan basıncı (tansiyon), dolayısıyla kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, inme gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini iki-üç katına çıkardığını hatırlatan Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Düzenli fiziksel aktivite kan basıncını yani yüksek tansiyonu önemli düzeyde azaltabilmektedir. Fiziksel aktivite, ilerleyen yaşla birlikte gözlenen tansiyon yükselmesine karşı koruyucu olabiliyor. Önerilen fiziksel aktivite düzeyi; düzenli, orta şiddette egzersizlerdir. Ciddi hastalık risklerinin bile, çok hafif düzeyde fiziksel aktivitenin artırılması ile azaldığı bilinmektedir."

YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIR
Uğurlu, düzenli egzersiz yapan bir kişinin daha kaliteli bir yaşamı tek başına 10-20 yıl daha sürdürebildiğine dikkat çekerek, şunları söylüyor: "Ayrıca, yaşam stili aktiviteleri olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma gibi aktivitelerle, aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek, egzersiz yaşamın bir parçası haline getirilebilir." Uğurlu, her yetişkinin 30 dakika veya daha fazla orta düzey aktiviteyi, haftanın hemen her günü yapması gerektiğini belirtiyor.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Düzenli fiziksel aktivitenin kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğunu belirten Uğurlu, sözlerine şöyle devam ediyor: "Fiziksel olarak aktif, insüline bağımlı olmayan şeker hastalarında, hareketsiz yaşam sürenlere göre damar komplikasyonlarının görülme sıklığı daha düşüktür. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak, şeker hastalığına yakalanma riski aktif kişilerde yüzde 20 veya daha fazla oranda azalır. Böylece, düzenli fiziksel aktivite, insüline bağımlı olmayan şeker hastalığının tedavisinde ve hastalıktan korunmada önemli rol oynamaktadır."

KOLESTEROLÜ AZALTIR
Uğurlu, düzenli fiziksel aktivitenin HDL kolesterolü (iyi kolesterol) artırırken, bazı durumlarda toplam LDL kolesterolünü (kötü kolesterol) düşürerek, koroner kalp hastalığı riskini azalttığını ve yüksek plazma (trigliserid) düzeyini de dengelediğini söylüyor. Uğurlu, bunun için haftada 15 km veya daha fazla yürümenin yeterli olabileceğini belirtiyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Spora Her Yaşta "evet" Deyin
 Stresten Korunmak İçin Arasıra Mutlaka Atıştırın
 Faydalı Bilgiler
 Akreplere Karşı Nasıl Önlem Alabiliriz?
 100 Kişiden 85'inin Dişinde Çürük Var
 Türkiye'ye İki Ödül Getirdi
 Ayak Sağlığını Korumanın Püf Noktaları
 Cep Telefonunu Belinde Taşıyanın Spermi Azalıyor
 Şişman Annenin Çocuğu Da Risk Altında
 Sürekli Yorgunsanız Bunları Yapın
 Diyabetlilere Açık Hava
 Doğum Sonrası Depresyon
 Robotla By-pass İki Günde Ayağa Kaldırıyor
 Hafızanızı 'hafıza El Kitabı' İle Geliştirin
Ereğli'de Tarkan fırtınası koptu
Ereğli'de Tarkan fırtınası koptu
Türkiye'nin dünyaca ünlü şarkıcısı ve kültür elçisi Tarkan, Zonguldak...
Yarışmayı kazanan halkın istediği oldu
Yarışmayı kazanan halkın istediği oldu
Akademi Türkiye evinin asi, bir o kadar da arkadaşları tarafından...
Esra'nın gelinliği daha güzeldi!
Esra'nın gelinliği daha güzeldi!
Başbakan Tayyip Erdoğan, 11 ay arayla aynı mekânda önce oğlu Bilal'i,...
Durak'ın başı fena dertte!
Durak'ın başı fena dertte!
Bir süre önce Zeynep Özal'ı yeniden yaratan (!), ünlü estetik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.