kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Üsler ve nitelikli sanayi bölgesi

ABD Başkanı George W. Bush'un yarın Ankara'ya yapacağı ziyaret sırasında masaya konulacak dosyaların içeriği de ortaya çıkmaya başladı. ABD tarafını en çok ilgilendiren konuların başında üsler geliyor. ABD iki ülke arasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın çerçevesini genişletip, Adana İncirlik ve Konya Karapınar'ın kullanımında daha rahat olmak istiyor.
Nitekim, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. İlker Başbuğ da bir süre önce ABD'nin Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın çerçevesini genişletmek istediğini, buna siyasi otoritenin karar vereceğini açıklamıştı.
Her ne kadar doğrulanmasa da Bush'un dosyasında Karadeniz'e yönelik bazı üs taleplerinin olduğu da biliniyor.
ABD'nin talebi, Türkiye ve Bulgaristan'ın Karadeniz sahilinde yeni deniz üsleri kurmak veya bunları genişletmek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 6-7 Temmuz tarihleri arasında Bulgaristan'a yapacağı gezide de konunun ele alınması bekleniyor.
Şunu baştan söylemek gerekir ki, Türkiye, Karadeniz'de ABD'nin üs kurmasına sıcak bakmıyor. Enerji terminali haline dönüşen Karadeniz'e komşu ülkelerin güvenliği sağlayacağı bir sistemi oluşturmalarının daha yararlı olacağına inanılıyor.
Veya bunun NATO'nun soğuk savaş sonrası yeniden yapılanması kapsamı içinde bir konsepte oturmasının yararlı olacağını dile getiriyor. Bush'un dosyasındaki konuların bir diğerini de Büyük Ortadoğu Projesi olarak da isimlendirilen, Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi...
Ayrıca, Irak, Kıbrıs ve Afganistan'la terörizmle mücadele de Başkan'ın masaya getireceği dosyalar arasında sayılıyor.
Nitelikli sanayi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getireceği dosyalar arasında birinci sırada Nitelikli Sanayi Bölgesi yer alıyor.
İsrail ile Ürdün arasında kurulan ve ABD'ye gümrüksüz mal ihracına olanak tanıyan Nitelikli Sanayi Bölgesi'nin (NTS) bir benzerinin de Türkiye'de kurulması ilk kez Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde ABD'ye yaptığı gezi sırasında gündeme getirildi.
O dönemde Başkan olan Clinton'ın da verdiği söz doğrultusunda buna ilişkin hazırlanan yasa, ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. Ancak, Temsilciler Meclisi'nden geçen, henüz Senato'da onaylanmayan yasa Türkiye'de kurulacak Nitelikli Sanayi Bölgesi'nde şu ürünlerin üretilmesine olanak tanımıyor:
"Tekstil ve konfeksiyon, ayakkabı, el çantaları, bavul, iş eldivenleri, deri giyim eşyası ile ABD Başkanı'nın ithalata duyarlı olarak belirleyeceği diğer ürünler."
Başbakan Erdoğan da ocak ayında Washington'da Başkan George W. Bush ile yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirdi.
Erdoğan, NTS'de üretimine kısıtlama getirilen sektörlerden bazılarının kapsam dışına çıkarılmasını istedi. Ancak, bu görüşmede bir sonuca varılamadı. Şimdi, Bush ile yapılacak görüşmede Erdoğan'ın konuyu yeniden gündeme getirmesi ve NTS'nin bir an önce faaliyete geçmesini isteyecek.
Erdoğan'ın gündemindeki bir diğer konu da Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonun kaldırılması. Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın Kuzey Kıbrıs'a ekonomik ambargo kararının kaldırılması için uğraşan hükümet, ABD'nin bu konuda öncü olmasını istiyor. Irak'taki istikrarsızlığın giderilmesi için coğrafi federasyon modeli ve bölgede yerleşen PKK/Kongra-Gel'e karşı operasyon da Erdoğan'ın dosyasında yer alıyor.
Irak askerine eğitim
Bush'un gezisinde ele alınacak konulardan bazıları İstanbul'da pazar günü başlayacak NATO zirvesinin de gündemini oluşturacak.
Bunun başında da Irak'taki durum yer alıyor. ABD'de gerçekleşen G-8 zirvesinden NATO'nun Irak'a asker göndermesine olumlu bir karar çıkmamıştı. NATO zirvesinde konu tekrar gündeme gelecek. Fransa ve Almanya'nın soğuk bakması dolayısıyla NATO'nun Irak'a asker gönderme kararının bu zirveden de çıkma olasılığı bulunmuyor. Ancak ilk aşamada Irak asker ve polisinin eğitimine NATO desteğinin sağlanmasına yönelik bir kararın zirveden çıkma ihtimali de yüksek.
Böyle bir durumda, Ankara da buna katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirme kararı aldı. Afganistan'da görev süresi Şubat 2005'te dolacak olan gücün komutanlığının kimin tarafından üstlenileceği de NATO zirvesinin bir diğer konusu. Ankara, bu görevi TSK'nin üstlenmesine sıcak bakıyor. Sonuç olarak; hem Bush'un gezisinden, hem de NATO zirvesinden Türkiye için olumlu sonuçlar çıkacağı konusunda Ankara'nın umudu yüksek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tarama mı, müzakere mi?   / 07-07-2004
 Her genel af, öğrencilerle geliyor   / 06-07-2004
 CHP'de her şey eskisi gibi olacak   / 04-07-2004
 CHP derdine yanarken...   / 02-07-2004
 Zirvenin getirdikleri   / 30-06-2004
 Medeniyetleri buluştururken...   / 29-06-2004
 NATO, uygun adım Irak...   / 27-06-2004
 Üsler ve nitelikli sanayi bölgesi   / 25-06-2004
 Irak'ta aktörler artarsa   / 23-06-2004
 Kilise Yapma ve Yaşatma Derneği   / 22-06-2004
MEHMET TEZKAN
Esnaf da AB'ye uyum sağlamak zorunda..
Sadece yasaları...
EMRE AKÖZ
'Kötü bir şey yapmadım... Ülkeme Avrupa şampiyonluğunu...
MUHARREM SARIKAYA
Eski DEP'liler ve Dülger'e gönderme
Genelkurmay İkinci...
2004 Bush 2008 Hillary
Bu seçimi Başkan Bush'un, sonraki seçimi ise Hillary Clinton'ın...
Bulgar Başkonsolosluğu'nda şüpheli ölüm
Bulgar müsteşar, evinde ölü bulundu. Cesedi apar topar ülkesine...
Karışmak yok
Karışmak yok
Önce Haluk Ulusoy'u, ardından Levent Bıçakçı'yı desteklediği iddia...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.