Pilicin tüylerinin yolunması için atılan suyun sıcaklığı 52 dereceyi geçerse deride yanma oluyor. Bu da pilicin bozulma süresini kısaltıyor.
BANVİT Genel Müdürü Ömer Görener, son dönemde gıda güvenliğine karşı halkın duyarlılığının arttığını belirterek, "Biz de markamıza çok büyük yatırım yaptık. Kısa vadeli getiriler için riske atmayız" dedi. Tüketiciyi bilinçlendirme ve kalite politikalarına büyük önem verdiklerini, sektördeki rekabet nedeniyle fiyatların zaten düşük olduğunu söyleyen Görener, "Beyaz et yemek dikkat ister. Onun için markalı ve güvenilir ürünler tüketmek gerek" dedi.
SOĞUK ZİNCİR ÖNEMLİ Beyaz et üretim ve işleme tekniklerinde AB'den daha ileri olduklarını savunan Görener, sağlık kontrol analizlerini AB'de zorunlu olmadan 5-6 yıl önce uygulamaya başladıklarını söyledi. Görener, üretimdeki soğuk zincirin kırılmamasının tüketicilerin sağlıklı ürün alabilmesi için en önemli şart olduğunu belirterek şu uyarıları yaptı: Kesimi yapılan piliçler tüyleri daha kolay yolunabilsin diye 48-52 derece sıcaklıkta kazanlara atılır, bu derecelerin yanlış uygulanması, yani daha yüksek ısı kullanılması, ürünün kolayca mikrop kapmasına neden olur. Üzerinde kırmızı lekeler olan piliçler, yüksek ısıya maruz kalmış demektir. Marketten tavuk ya da piliç alacaksanız bunu alışverişin sonuna saklayın. Eğer yolunuz uzunsa otomobilinizde bile bozulabilir. Önlem alın. Ürünün markası önemli, bunun yanında satın alırken veteriner kontrolü olup olmadığına, son kullanma tarihine, satıldığı yerin hijyenik şartlarına ve reyonun sıcaklığına dikkat edin.
* Üründe koku, renk, sulanma gibi bozuklar varsa almayın.
* Hemen tüketmeyecekseniz dondurucu veya buzdolabına kaldırın.
* Dondurucudan çıkardığınızda oda ısısında değil buzdolabı rafında çözülmesini bekleyin.
* Bir çözüldükten sonra tekrar dondurmayın.
* Eti iyice pişirin. Piştikten hemen sonra tüketilmeyecekse hızla soğutun.
* Soğutulan pişmiş beyaz eti tekrar ısıtacaksanız yüksek ısı kullanın.