kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tek yumurta ikizleri uyurken bile kırılıyor
Tek yumurta ikizleri uyurken bile kırılıyor
Bacaklarından onar kez ameliyat olmuşlar
En büyük istekleri uzaktan kumandalı araba
Cam kemik hastalığı nedir?

Tek yumurta ikizleri uyurken bile kırılıyor

Dünyada tek yumurta ikizlerinde 'cam kemik' hastalığına yakalanan sadece iki vaka bulunuyor. Türkiye'nin ilk camdan ikizleriyse İsa ve Nizamettin kardeşler Vücut ölçüleri dört yaşındaki çocukları andıran ama altı yaşında olan camdan ikizlerin tedavisini Şişli Etfal Hastanesi Ortopedi Bölümü doktorları yürütüyor Başarı sağlanırsa tedavinin tıp tarihine geçeceğini söyleyen doktorların tek bir amacı var: İkizleri ergenliklerine kadar yaşatıp, bu hastalıktan kurtarabilmek.

İsa ve Nizamettin... Uykularında bile kırılıyorlar çünkü onların vücutları cam gibi... Onlar Türkiye'nin ilk camdan ikizleri... Henüz yirmi günlükken kemiklerinde çatlaklar beliren ve bugüne dek onlarca kez kırılan ikizlerle dünyada aynı sorunu paylaşan iki tek yumurta ikizi daha var. Tıp tarihinde bu durumdaki hastaların tedavisinde henüz herhangi bir başarı sağlanamadığını belirten doktorlar, şimdi İsa ve Nizamettin'i yaşatmaya ve başarılı bir tedavi yürütmeye çalışıyorlar.

4 YAŞINDA GİBİLER
Balta Ailesinin iki küçük afacanının isimleri dünya tıp literatürüne yazılı. 'Osteogenesis Imperfecta' yani 'Cam Kemik' hastalığına yakalanan ve tek yumurta ikizi oldukları için ender bir vaka olarak kabul edilen İsa ve Nizamettin, 6 yaşında olmalarına karşın henüz 4 yaşındaki çocukların vücut ağırlığına ve uzunluğuna sahipler.

ECZACIBAŞI BAKIYOR
Yürümek isterken sürekli bacaklarını kıran, uykularında bile kemiklerinin kırılma tehlikesi bulunan ikizlerin yaşam kalitesi ise ailenin ve doktorların gözetimi altında. Buna karşın yaşıtları gibi oynamak isteyen ikizler, sürekli alçılarla dolaşmaktan da kurtulamıyor. Örneğin son olarak Nizamettin bisiklete binme hevesine kapılınca alçıya razı olmuş ve ilk denemesi sağ bacağının baştan aşağı kırılmasına yol açmış. Zaten onlar bu alçıları, hayatlarının bir parçası gibi kabullenmeye başlamışlar bile. Bakım hizmetlerini üstlenen Eczacıbaşı'nın 'Evde Bakım Uzmanları' her hafta Balta Ailesi'- nin evine geliyor; aileye ve yakın çevreye bu hastalıkla nasıl başa çıkabileceklerini gösteriyor. Kalsiyum yönünden zengin besinler alabilmeleri için Eczacıbaşı diyetisyenleri tarafından özel mamalar hazırlanıyor ve beslenmelerine ek olarak kemik yapısının güçlenmesi sağlanıyor.

ABLAYA UZMAN DESTEĞİ
Oyuncak seçiminden anne ve babanın çocuklarını nasıl sevebileceklerine kadar hemen her şey uzmanlar tarafından öğretiliyor. Ancak henüz ablaları bile durumu tam olarak kavrayabilmiş değil. Dokuz yaşındaki Fatoş, "Ben de cam çocuk olmak istiyorum, herkes onlarla ilgileniyor" diye yakınıyor. Uzmanlar ona da destek veriyor.

ŞİŞLİ ETFAL TEDAVİ EDİYOR
İkizlerin tıbbi tedavilerini ise Şişli Etfal Hastanesi Ortopedi Bölümü üstlenmiş. Uzman Dr. Mustafa Tekeşin, dünyada tek yumurta ikizlerinde bu hastalığa yakalanan yalnızca iki vaka bulunduğunu belirterek, "Başarı sağlayabilirsek bu tedavi tıp tarihine geçecek" diyor. Uygulanan tedavinin tez olarak yurtdışında sunulacağını da söyleyen Dr. Tekeşin, geçtiğimiz aylarda yapılan ameliyatla ikizlerin bacaklarına platin yerleştirildiğini anlatıyor: "Böylece uzarken daha az kırılmalarını sağlamaya çalışıyoruz. 10-12 santim daha uzayabilirler. Ergenlik dönemine kadar yaşamalarını sağlayabilirsek, hastalığı durdurabileceğiz."

ESRA TÜZÜN HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Modern Türkiye'nin yabancı gelinleriyiz
 İstanbul'un caz keyfi start aldı
 Her vücut tipi için mayo ve bikini var
 Duş şarkısında bahsettiğim kıza aşığım
 Bu öpücük çok konuşulacak
 İlgiyi seviyor musunuz?
 Kargo'yu özledik...
 Kirk Douglas'ın büyük acısı
 Nasreddin Hoca stand-up'çı değildi
 Gölbaşı'nın 'sevgi çiçeği' sonsuza dek solmayacak
 Kontür rolyef pasta ile antik eksitme
 Türkiye'nin her ili türbe cenneti
HAKAN & UTKU
Türkçe'nin can'ına okunuyor
Son zamanlarda pop müziğimiz...
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Acılı kanat
Kanatların...
Türkler'e özel beslenme rehberi
Türkler'e özel beslenme rehberi
Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik...
Kocam hepatit B taşıyıcısı...
Kocam hepatit B taşıyıcısı...
Evlenmeden önce yapılan testler ile eşimin hepatit B taşıyıcısı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.