kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şifa arayanlar türbe kapısına umut bağlıyor
Şifa arayanlar türbe kapısına umut bağlıyor

Günümüz tıbbı ne kadar ilerlerse ilerlesin, şifayı türbelerde arayanların sayısı hiç azalmıyor. Türbe ve yatırlara gidenlerin tek sorunu sağlık değil; ev, araba, eş, çocuk isteyenler de belirli günlerde ziyaretlere gidiyorlar. Türkiye, inanç dünyalarında şifa tapınaklarından medet umanlar için tam bir cennet....

Yaşadığımız yüzyılda bilim ve tekniğin baş döndüren hızı ve tıbbın gelişimi karşısında, insanların "doğaüstü" güçlerden beklentileri hâlâ varlığını koruyor. Gelişen teknolojiden ve makineleşmekten korkanların geliştirdiği savunma mekanizmaları, onların "inanç dünyası" ile baş başa kalmalarını sağlıyor. Böylece, sağlık sorunlarının ve dertlerinin bir mucizeyle geçeceğine inananlar, türbeler ve yatırlar gibi şifa tapınaklarına gidip, el açıp yalvararak ya sağlıkları ile ilgili ya da hayatlarının düzene girmesiyle ilgili umutlarının gerçekleşmesini diliyorlar. İnsanlık tarihinin büyük bir bölümünde varlığını sürdüren şifa tapınakları, bugün de mucizeye inananlarla dolup taşıyor. Camileri, kiliseleri, sinagogları, türbeleri, yatırları ve ayazmalarıyla çeşitli inançlara hizmet eden İstanbul'da, her gün yüzlerce kişi bu mekânlarda acılarına şifa arıyor. Sinir hastaları, felçliler, iş, ev, çocuk isteyenler ve daha onlarca sebeple hastalıklarına mucize arayanlar, türbeler, yatırlar ve kiliselerde el açıp, dua ediyor.

Eyüp Sultan, Karacaahmet, Şahkulu, Zuhuratbaba, Hz.Yuşa, Telli Baba, Hasan Efendi, Akbaba Sultan, Gözcübaba, Gülbaba, Tuzcubaba, Haydar Baba, Hamal Dede, Tezveren Baba, Uyku Dede, Yahya Efendi, Aziz Mahmud Hüdai... İstanbul'daki yüzlerce evliya türbesinin ilk akla gelenleri. Saint Antuan, Aya Yorgi, Aya Dimitrios, Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi, Balıklı Rum Manastırı ve Kilisesi, Aya Paraskevi Ayazması, Aya Panteleymon Kilisesi, Vefa Meryem Ana Ayazması da İstanbul'da yaşayan gayri-müslimlerin dertlerine deva aradıkları şifa tapınakları arasında yer alıyor. İnsanlar, her gün farklı sebeplerle bu türbeleri ve kiliseleri ziyaret ederek, dertlerine deva, hastalıklarına şifa arıyorlar.

SÜNNET OLACAK ÇOCUKLAR MUTLAKA EYÜP SULTAN'A GÖTÜRÜLÜYOR
İstanbul'un en gözde ziyaret yeri Eyüp Sultan Türbesi, özellikle cuma, kandil ve bayram günleri ziyaretçilerle dolup taşıyor. İşleri ters gidenler, kısmetini açtırmak isteyen kızlar, yeni evlenenler, sünnet olanlar ve çeşitli dilekleri olanlar türbenin önünde dua edip, çevresini üç defa dolaşıyorlar. Türbenin ayak ucunda bulunan suyun kalp hastalığına şifa olduğuna inanılıyor. Eyüp Sultan'da dilek tutanlar, çeşitli adaklar adıyorlar (yiyecek dağıtmak, kurban kesmek vs.) ve dilekleri gerçekleşenler bu adakları fakir insanlara dağıtıyorlar. Eyüp Sultan Türbesi yüzyıllar boyu İslam aleminin en önemli ziyaret yeri olmuştur. İstanbul'da, özellikle sünnet olan çocukların ziyaret ettiği türbelerin başında Eyüp Sultan Türbesi geliyor. Ziyarete gelenler, türbede yatan ulu kişinin şifa kaynağı olduğuna inanıyorlar. İstanbul da, halk tarafından en çok ziyaret edilen türbe, Eyüp Sultan Türbesi'dir. Eyüp Sultan'ın, Türk toplumu üzerinde her zaman büyük bir yeri ve önemi oldu. Tahta çıkan Osmanlı padişahlarının kılıç kuşandıkları Eyüp Sultan'a yakın gömülmeleri bile, kutsal bir amaçtı. Eyüp Sultan Türbesi bugün de, Türkiye'de en çok ziyaret edilen türbe özelliğini koruyor. Eyüp Sultan Türbesi'nin şehrin merkezinde bulunması, günün her saatinde ziyaret edilmesini sağlıyor. Ziyarete gelenler türbede dualarını okuduktan sonra iç huzuruyla evlerine veya işlerine dönüyorlar. Eyüp Sultan Türbesi'nin İslam kesiminde ayrı bir önemi var. Bu yüzden sadece İstanbul'dan değil, Anadolu'nun çeşitli illerinden veya yurtdışından da bu türbeyi ziyarete gelenler oluyor. Eyüp Sultan Türbesi, tek tek veya gruplar halinde ziyaretçilerin akınına uğramaya devam ediyor. Ziyaretçi sayısı Ramazan ayında doruk noktasına çıkan Eyüp Sultan Türbesi, İslam aleminin olduğu gibi, zaman zaman turistlerin de ilgisini çekiyor.

EV, ARABA, İŞ İSTEYENLER, HACI BAYRAM VELİ TÜRBESİ'NDE DUA EDİYOR

Ankara'nın eski yerleşim alanı olan Ulus'taki Hacı Bayram Camii'nin güney duvarına bitişik türbesini ziyaret eden kadınlar, özellikle cuma günleri minarenin kapısının kilidini, ev istiyorlarsa ev anahtarı, araba istiyorlarsa araba anahtarı ile kurcalayarak, dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyorlar.

YOLCULUK ÖNCESİ GÜLBABA TÜRBESİ ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR
Hacı Bayram Veli Caddesi'nden Bentderesi'ne inerken yolu ayıran refüj üzerinde bulunan Gülbaba Türbesi, özellikle yolcular için uğurlu sayılıyor. Yolculuğa çıkanlar veya bir yakınının yol esenliğini isteyenler, Gülbaba'ya gelip dua ediyor.

KARYAĞDI TÜRBESİ'NDE EŞ ARAYANLAR HAYIRLI KISMET İÇİN ADAK ADIYOR
Ankara'daki Şeyh İzzettin ve Karyağdı Türbesi'nin kızların kısmetini açtığına inanılıyor. Ulus'tan Kızılay'a doğru giderken İtfaiye Meydanı, Esenlik ve Güneşcik sokağının kesiştiği noktada bulunan Karyağdı Türbesi'ne gelenlerin çoğu, eş bulabilmek için dua ediyor ve adak dağıtıyor. Duvarda bulunan Karyağdı Türbesi Kitabesi'ni okuyan kadınlar, kağıda yazdıkları kitabeyi yedi kişiye okuturlarsa, dileklerinin kabul olacağına inanıyor. Dilekleri kabul olanlar da daha sonra türbeye gelerek şeker dağıtıyor. Üç cuma günü türbeye gelerek şeker alanların da dileğinin kabul olacağına inanılıyor.

DİLSİZLERİN UMUT KAPISI SURP HREŞDAGABET KİLİSESİ OLDU
Balat'ta bulunan ve eski bir Ortodoks kilisesinin yerinde 1833 yılında yaptırılan Hreşdagabet Kilisesi, Mikail ve Cebrail'e, yani baş meleklere adanmış bir kilise. Kilisenin mucizeleri olduğuna ve hastaların burada şifa bulduğuna inanılıyor. Yürüyemeyen, konuşamayan hastalar bu kiliseyi ziyaret ederek, şifa arıyorlar. Kilisede yılın belirli günlerinde kurban kesiliyor (koyun horoz gibi) ve bu etler her dinden yoksul insanlara dağıtılıyor. Her gün açık olan kilisede, sadece 14 Eylül'de ayin yapılıyor. Ziyaretçiler bu ayin gecesinde kilisede sabahlayarak, iyileşeceklerine inanıyorlar.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMAK İÇİN NİĞDE'DEKİ SÜRMELİ DEDE TÜRBESİ'NE GİDİLİYOR
Afyon'daki Karaca Ahmet Türbesi ile Ankara'da Bağlum Evliyaları, psikolojik rahatsızlıkları olanlar tarafından ziyaret ediliyor. Konya'da Sadrettin Konevi Türbesi'nin çıban gibi yaraları iyileştirdiğine inanılıyor. Ruh ve sinir hastalıklarını gidermek için Kırıkkale, Keskin ilçesinde Haydar Sultan Tekkesi ziyaret ediliyor. Kazadan-beladan korunmak için Beyşehir'de Bektemir Türbesi, hamile kadınların kolay doğum yapabilmesi için Niğde'de İbni Dai Dede Türbesi ziyaret ediliyor. Yine Niğde'deki Sürmeli Dede Türbesi, sütü az olan kadınların sütlerinin artması için ziyaret edildiği mekânlar olarak biliniyor.

EŞ, AŞ, İŞ İSTEYENLER, BAKIRKÖY ZUHURATBABA TÜRBESİ'NDE BULUŞUYOR
Üzerlerindeki uğursuzluktan kurtulmak isteyenlerden, kaderi veya rızkı bağlanmış insanlara, ev ve araba isteyenlerden çocuğu olmayanlara kadar, çaresiz kaldıklarında türbelerde çare arayanlar Zuhurutbaba'da buluşuyor. İstekler farklı olsa da, zengini, fakiri, cahili, okumuşu aynı noktada buluşuyor. Bir ermişin veya evliyanın türbesinde el açıp dua ediliyor, bazen ölenin ruhu için bazen isteklerinin gerçekleşmesi için. Bakırköy'de bulunan Zuhuratbaba Türbesi, her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kimileri iş bulmak için, kimileri de üniversiteye girebilmek için Zuhuratbaba'yı ziyaret ederek el açıp dua ediyor.

İŞ ARAYANLARIN UMUT KAPISI ELAZIĞ'DAKİ İMAM EFENDİ TÜRBESİ OLDU
İşsizlik sorunu, son nokta olarak insanları türbelere de gönderiyor. Harput'ta bulunan ve halk arasında İmam Efendi olarak bilinen Hafız Osman Bedrettin Hazretleri türbesine insanlar akın ediyor. İnsanlar türbede dua ederek, işten eşe her isteklerini dile getiriyorlar. Türbeyi ziyaret edenler arasında, oğluna iş bulabilmek için siyasilerden umudunu kesen babadan, kasetinin tutmasını isteyen sanatçılara kadar, kimi arasanız var.

FELÇLİLER VE SARA HASTALARI AFŞİN DEDEBABA TÜRBESİ'NE GİDİYOR
Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesinin merkezinde bulunan ve zamanla türbe haline getirilen Dedebaba Türbesi, felçli ve saralı hastaların şifa aradığı yer haline gelmiş durumda. Dedebaba türbesine Kahramanmaraş ve çevre illerin yanı sıra İstanbul, Ankara, gibi çeşitli metropollerden ziyaretçiler geliyor. Kayseri'de Seyit Halil Kemalettin, Konya'da Sadrettin Konevi türbeleri de felç rahatsızlığı olanların şifa aradığı merkezler.

BÜYÜKADA'DAKİ AYA YORGİ KİLİSESİ'NDE SİNİR HASTALARI DUA EDİYOR
Büyükada'nın en yüksek noktası olan Yüce Tepe'de yer alan ve 6'ncı yüzyılda, Bizans döneminde yapıldığı bilinen Aya Yorgi Kilisesi, her yıl 23 Nisan ve 23 Eylül'de yapılan ayinlerle halka açılıyor. İstanbul'da yaşayan Hristiyanlar'la birlikte yurtdışından gelenler, ayine katılarak dua ediyorlar. Aya Yorgi Kilisesi'nde sinir hastaları ve felçli insanların şifa bulduğuna inanılıyor. Hristiyanlar arasında kilisenin bulunduğu tepeye çıkan yokuşun, kimseyle konuşmadan çıplak ayakla çıkılması halinde, dileklerin tuttuğuna inanılıyor. Anadolu'da sembollerle ifade edilen inanç yöntemleri burada da görülüyor. Aya Yorgi Kilisesi'ne çıkanların yokuşu çıkarken bir makara ipliği açmalarının kısmet açtığına inanılıyor ve türbelerde de olduğu gibi etraftaki ağaçlara mendil bağlanıyor.

Erhan DOĞAN MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 İşbirliğine kadeh kaldırdılar
 İyi filmlerim nedense Türkiye'de bilinmedi
 Önemli olan gelinliğin sizi doğru yansıtması
 Burçların tatil rehberi
 Muhteşem Düet
 Benimle evlenenler hayal kırıklığı yaşıyor
HAKAN & UTKU
Barikatlı kurultay notları
CHP yine kurultaya gitti.
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Cevizli muz sarması
Yufkayı düz...
Unutkanlık normal değil, hafızanıza sahip çıkın
Unutkanlık normal değil, hafızanıza sahip çıkın
30 Haziran'da, Roma'da gerçekleştirilen Avrupa Forumu'nda...
Yaptığı resimler cam kızı iyileştirecek
Yaptığı resimler cam kızı iyileştirecek
19 yıldır camkemik hastalığı nedeniyle yürüyemeyen ve bebek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.