kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
1.3 milyon telekom borçlusuna af
'Alo' borcuna af

"Alacaksız, borçsuz" temiz bir satışı gerçekleştirmek için Telekom Yasası'na astronomik borç faizlerini silecek af maddesi eklendi

Abonelere müjde: Bir milyon 300 bin abonenin ve GSM operatörlerinin gecikme faizleriyle iki katrilyonu aşan Telekom borçlarına sürpriz af geldi.
Üç taksitte ödeme Hükümet önümüzdeki hafta bu affın nasıl uygulanacağını karara bağlayacak. Eğilim, ana borcun üç taksitte alınıp yıllardır katlanarak biriken gecikme faiz ve zamlarının silinmesi yönünde.


***

1.3 milyon telekom borçlusuna af

Cumhurbaşkanı Sezer'in 1 Temmuz'da onayladığı Telekom Yasası'yla telefon borcu olanlara af getirildi. Ancak alacakların nasıl tahsil edileceği henüz belirlenmedi Yasaya göre, alacakların tahsili için abonelerle masaya oturulacak. Üzerinde durulan formül, ana paranın üç taksitle ödenmesi, gecikme faiz ve zammının silinmesi....

Sayıları 1.3 milyon Türk Telekom borçlusuna af geldi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Telekom Yasası'nı 1 Temmuz'da onayladı. Resmi Gazete'de de yayınlanarak yürürlüğe giren yasaya ek lenen bir madde ile telekom borcu olan abonelere af getirilmesi için Ulaştırma Bakanlığı'na yetki verildi. Ancak, Telekom henüz yöntemini belirlemediği için borcu olan aboneler ikilemde kaldı. Telekom'un hafta içinde alacakların nasıl tahsil edileceğini netleştirmesi ve Bakanlar Kurulu'nda bu doğrultuda karar çıkması bekleniyor. Telekom abonelerden ve diğer GSM operatörleriyle kamu kurum ve kuruluşlarından olan yaklaşık 2 katrilyon liralık alacağı tahsil için masaya oturacak. Özelleştirme sürecinde olan Türk Telekom'un satışını kolaylaştıracağı öne sürülen affı yürürlüğe koyan yasada, "Türk Telekom'un kaynağına ve yargıya intikal edip etmediğine bakılmaksızın, tüm alacaklarının, yargı kararıyla kesinleşenler hariç olmak üzere, sulhen tahsili hususunda, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Ulaştırma Bakanlığı yetkilidir" hükmü bulunuyor.

KAMU BORÇLARI BELİRSİZ
Bu hükme göre, Telekom Yönetim Kurulu, hafta içinde toplanarak alacakların nasıl tahsil edileceği ve affın nasıl uygulanacağının ayrıntılarını belirleyecek. Telekom'un, abonelerden olan alacaklar konusundaki öneriyi büyük ölçüde belirlediği öğrenildi. Buna göre, borcun ana parasının üç eşit taksitle ödenmesi, gecikme faiz ve zammının ise silinmesi planlanıyor. Telekom, yıllardır davaları süren, GSM operatörleriyle ara bağlantı ücretleri konusundaki tavrını ise henüz belirlemedi. Bunun yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarından olan alacakların tahsil yöntemi belirsizliğini koruyor. Hukukçular, yasa ile belirtilen yargıya intikal etme durumunun, borca itirazların mahkeme kararı ile reddedilmesi ve borcun kalıcı hale gelmesini kapsadığına dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, haciz yoluyla tahsilin yargıya intikal etme anlamına gelmediğinin altını çiziyorlar.

1.3 MİLYON BORÇLU ABONE
Telekom'un yargıya intikal eden 550 trilyon, yargıya intikal etmeyen 167 trilyon, GSM operatörlerinden ise 1.5 katrilyon liralık alacağı bulunuyor. Türk Telekom'a borcu olup da ödemeyen abone sayısının 1 milyon 342 bin olduğu belirtildi. Borçluların, yüzde 81'i olan 1 milyon 86 bin kişinin borcunun 200 milyon liranın altında olduğu, 58 bin abonenin borcunun ise 600 milyon liranın, 28 bin abonenin de 10 milyar liranın üzerinde borcu olduğu bildirildi. Ayrıca, Türk Telekom'a, telefon borcundan dolayı 160 bin kişinin icralık olduğu kaydedildi. Türk Telekom'un anapara alacaklarının, 40 trilyon lirasının kamudan olduğu bildirildi.

ANKARA

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Ziraat'in 2.5 katrilyon lira fazla parası çıktı
 'Türkiye, bu hızıyla beyaz eşyada Avrupa lideri olur'
 İnternet üzerinden kişiye özel BMW siparişi
 Ford Otosan'ın pazarlama stratejisine ilk kez bir Türk yön...
 Uzanlar'a 9.3 katrilyon vergi cezası geldi
 6 ayda 2.8 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldık
 Euro 2004 taraftar formaları Bartın'dan
 Dünya Bunları Konuşuyor
 Fındıkçı bu yıl taban fiyat istemiyor
 Türkiye'nin en büyük bakır üreticisi görücüye çıkıyor
 Kamu harcamaları mercek altında
 'Ticariyi çeviren tabii ki binek vergisi verecek'
 Büyüme rakamları çok etkileyici
 ATO: 80 yılda 100 kez af çıkarıldı
GÜNTAY ŞİMŞEK
'Rusya'ya baskı yapmayız'
İki hafta önce bu sütunda yer...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Parlak bir yarım yıl daha
2004 yılının ilk yarısını...
Üvey babam silah çekti
Satış rekorları kıran ve yayınlandığı andan itibaren gündeme oturan...
Para için yaptım
Bornova'da boğazı kesilen işadamının katili, eski işçisi çıktı. 23...
IMKB
E: 18,416 D:% 0.69
DOLAR
S: 1,457,000 D:% -0.95
EURO
S: 1,787,000 D:% -0.11
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.