kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Silahların gölgesinde kurultay
Silahların gölgesinde kurultay
Baykal: Partiyi çapulculara bırakmam
Muhalif üç üye konuşabildi
Muhaliflere jet hızıyla ihraç

Barikatlı kurultay 'ilk'leriyle anılacak

CHP yönetimi muhalefet yanlısı partililerin salona girişini jandarma barikatı kurdurarak engelledi

Baykal'ın "30'lar muhalefeti"yle hesaplaşmak için yaptığı baskın kurultay ilklere tanık oldu. Ankara'nın 27 kilometre dışında yapılan kurultaya basın ve partililer alınmadı. Kurultayın yapıldığı otel binası jandarma tarafından çepeçevre kuşatıldı.

***

Silahların gölgesinde kurultay

CHP'de olağanüstü kurultay "olağanüstü" şartlarda yapıldı. Baykal, basının ve partililerin alınmadığı kurultaya protestolar nedeniyle arka kapıdan girebildi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın tüzükte yer alan yetkisini kullanarak toplantıya çağırdığı CHP 12. Olağanüstü Kurultayı, Ankara'ya 27 kilometre uzaklıkta bulunan Büyük Anadolu Oteli'nde yapıldı. Basına ve halka kapalı yapılan kurultaya sadece delegeler ile onur üyeleri katılabildi. Kurultaya giremeyen partililer jandarma barikatı önünde sloganlar atarak parti yönetimini protesto etti. Baykal, protestolar nedeniyle kurultayın yapıldığı jandarma korumasındaki otele arka kapıdan girdi. Gece yarısına kadar süren kurultayda Baykal 781 delegenin oyunu alarak güven tazeledi.

OTEL YOLUNA BARİKAT
Kurultayın yapıldığı Büyük Anadolu Oteli'ne gidiş için kullanılan ara yol, sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun araç trafiğine sahne oldu. Otel, kent dışında olduğu için güvenlik önlemleri jandarma tarafından alındı. Otele bir kilometre uzaklıkta jandarma barikatı oluşturularak, delege kartı bulunmayanların geçişlerine izin verilmedi. Bunu protesto eden bir grup partili, barikat önünde sloganlar atarak tepki gösterdi. Partililer, Baykal'ı; "Rica ediyoruz bak, lütfen yakamızı bırak", "Korku ülkesinin kralı git artık", "Baykal yeter artık", "CHP'ye evet, Baykal'a hayır" pankartları ile protesto ettiler. Yine Kurultayın salonunun girişinde muhalif partililer, Baykal'a yakın olan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'u da tartaklamak istedi. Kalp rahatsızlığı bulunan Anadol, jandarma tarafından kalabalıktan çıkarıldı. CHP'li muhaliflerden Sabri Ergül, bir araç üzerine çıkarak partililere sakin olmaları ve yolu açmaları çağrısında bulundu. Ergül, güvenlik görevlileriyle görüştüklerini, partililerin otele yakın bir yere alınacaklarını belirtti. Bunun üzerine jandarma, barikatı otelin 50 metre önüne çekti, ancak barikatı iki aşamalı hale getirdi.

TOPRAK'IN KAŞI AÇILDI
Kurultayda muhalifler ile Genel Merkez'in ilk düellosu Divan Başkanlığı için oldu. Divan Başkanlığı'na İsmet Atalay'ın seçilmesinden sonra Baykal, kürsüye geldi ve muhalefeti eleştiren bir konuşma yaptı. Baykal'ın konuşmasının ardından salon içinde CHP İzmir Milletvekili Muharrem Toprak ve Vezir Akdemir arasında tartışma yaşandı. İki vekil yumruklaştı ve Toprak'ın kaşı açıldı. Daha sonra muhalif delegeler toplantının basına ve izleyicilere açık devam etmesi ve oylamaların gizli yapılmasına yönelik bir önerge verdiler ancak bu önerge kabul edilmedi.

192 OY DAHA AZ ALDI
Konuşmaların ardından Baykal'a yakın bir grup kurultay delegesi "Parti aleyhine çalışan muhalif milletvekillerinin ihraç edilmesi için disiplin kurulunu göreve çağıran" bir önerge verdi. Ancak, Baykal talimat vererek önergeyi geri çektirdi. Daha sonra muhalifler güven oylamasının tüzük gereğince gizli yapılmasını ve herkesin vicdanına göre oy kullanması yönünde bir önerge verdi. Önerge kabul görmeyince 27 muhalif milletvekili ve 400'den fazla delege salonunu terk etti. Daha sonra yapılan oylamaya 1058 delege katıldı. Sadece Baykal'a yakın milletvekilleri ve delegelerin katıldığı oylamada 781 kabul 14 ret ve 1 çekimser oy çıktı. Muhalif milletvekilleri ve delegelerden 262'si de hiç oy kullanmadı. Oylamaya, aralarında Kemal Derviş, Fikret Ünlü ve Zülfi Livaneli'nin de bulunduğu 29 milletvekili katılmadı. Baykal güvenoyu aldıktan sonra, "Bu kurultay CHP Genel Başkanı ve yönetiminin izlediği politikaya desteğini ilan etmiştir. Genel Başkan'a güvenoyu bu kararla deklare edilmiştir" dedi Baykal, 2003'te kurultayda 973 delegeden oy alarak yeniden genel başkanlığına seçilmişti.

Fatih ERTÜRK / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan dobra dobra
 Kutan ve Erbakan D-8'in yaşgününde
 Türk halkı en çok Sezer'e güveniyor
 Türban savunması
 Çölaşan'a dava
YAVUZ DONAT
CHP, CHP olalı......
Siyaset sektörünün başı...
Çalıntı cep telefonu 33 kişiyi yaktı
İzmir'de çalındıktan bir buçuk yıl sonra Urfa'da ortaya çıkan telefon...
Çeyizi kana bulandı
Belgin ile Hakan, Özalp'ten çeyiz alışverişine gelmişlerdi. Çarşıya...
Önce oğlu sonra dört torunu gitti
Önce oğlu sonra dört torunu gitti
Yığınçalı köyünün Hasibe Ninesi iki aydır dermansız acılar içinde...
Depremin yaraları sarılmaya başladı
Depremin yaraları sarılmaya başladı
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde meydana gelen ve 18 kişinin ölümü, 32...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.