kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kamp ateşi hiç sönmüyor
Bu kamplarda ateş sönmüyor

Türkiye'nin dört bir yanındaki kamplarda izciler hem eğleniyor hem de doğa ile başa çıkmanın yollarını öğreniyor.

***

Kamp ateşi hiç sönmüyor

İzcilik ruhu bir kere kanınıza girdi mi, artık yaşam tarzınız olur. Yediden yetmişe binlerce kişinin buluştuğu kampların hareketlendiği günlerde izcileri büyük bir heyecan sarıyor
Bir örnek kıyafetler içinde her biri doğanın zorlu koşulları altında yaşamayı, bunu yaparken de kendini keşfetmeyi öğreniyor. Gündüzleri doğada düğüm atmaktan yemek yapmaya kadar günlük hayata dair pek çok şey öğrenirken, geceleri ise zorlu sınavlarla karşılaşıyorlar. Ateş yakıp ısınıyor, çadırda kalıyorlar... Böylece beceri kazanırken, kendine güvenleri de artıyor. Onlar yediden yetmişe aynı ruha sahip izciler. Bu ruh Türkiye'de yaklaşık yüz yıldır farklı kollardan yürüyor. Bunlardan en yaygın olanı Milli Eğitim Bakanlığı'nca okullarda verilen izcilik eğitimleri. Bu eğitimlerde öğrenciler ilk önce izci liderliği eğitimi almış öğretmenler tarafından izcilik teorisini öğreniyorlar. Daha sonra sıra kamp yapmaya geliyor. Bunun için İstanbul'un içinde doğayı tanıma imkanını en çok veren yer olan Şevket Aktalay İzci Evi tercih ediliyor. Burada tüm yıl boyunca hava şartlarına bağlı olarak hemen hemen her hafta sonu eğitim amaçlı bir kamp düzenleniyor. Burası hiç kamp tecrübesi olmayanların tercihi. Ortalama 700-800 kişilik kamplar yapılıyor. Hafta sonu kamplarında ilk gün çadır kurmakla ve yerleşmekle geçiyor. Kamp programı hazırlanıyor. İkinci gün düğüm atma, izci marşları, ateş çeşitleri, balta-bıçak kullanımı, havayön tahminleri gibi bilgileri öğreniyorlar. Her kampın son gecesi geleneksel kamp ateşi yakılıyor. Bu son gece izci rondları söyleniyor ve veda valsinin yapıldığı geleneksel bir seremoni yapılıyor. Bu kamplara velilerin gelmesi veya çocukların günübirlik katılması yasak. Gelen izci bir hastalık olmadığı sürece çadırda yatmak zorunda.
Zaten izciler de bu durumdan çok memnun. Böylece daha ayakkabısını bile bağlamayı öğrenmemiş öğrenciler, kendi kendini idare etmeyi öğreniyor. "Bu kamplara bir yıldır katılıyorum. Benden büyükleri izleyerek yemek yapmayı bile öğrendim" diyen Ayhan Yılmaz buna örnek olabilir. Ülke çapında Milli Eğitim'e bağlı 18 bin izci bulunuyor. Bunların yaş grupları ve buna bağlı olarak aldıkları isim de farklı. İlkokul öğrencileri küçük izci, 6. 7. ve 8. sınıf öğrencileri izci ve lise öğrencileri ergin izci olarak adlandırılıyor. Bu izci grupları aynı beklentilere sahip olmadıkları için aynı kamplara gitmiyorlar. Özellikle yaz tatilinde düzenlenen haftalık kamplarda, farklı alanlara hareket ediliyor. Örneğin Çanakkale ve Bilecik'teki kamp alanlarına sadece ergin izciler katılabiliyor. Çünkü tam bir doğa kampı ve yemeklerini bile kendileri yapıyorlar. Çanakkale'yi ise küçük izciler tercih ediyor. Küçükler için emniyetli olan bu kamp yeri, deniz kenarında olduğu için cazip. Bu kamplara katılmanın günlük ücreti 8 milyon Milli Eğitim'in yanı sıra izciliğe gönül vermiş pek çok grup ve klüp de çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle internette bunların onlarcasıyla karşılaşmanız mümkün.
Parkorman Kampı Tüm izci kampları Türkiye İzcilik Federasyonu'na bağlı olarak çalışmalarını sürdürüyorlar. Aralarında en çok ilgi çekenlerden biri Parkorman'daki izci kampı. Şehrin göbeğindeki bu kamp bazı kişilere göre izcilik ruhunu kazanmayı sağlamasa da, apartmanda büyümüş çocukların yeşilliği ve doğayı yakından tanımasını sağlıyor. Yavuz Deniz İzci Grubu pazar günleri 13.30-15.00 saatleri arasında eğitim toplantıları yapıyor. Ayda bir kez ise şehir dışında hafta sonu kampı gerçekleştiriyor. Yaz aylarında Yalova ve Gemlik gibi deniz kıyısındaki bölgelere gidiyorlar. Farklı yaşlarda ortalama 50 faal izcisi bulunan bu grup, anne ve babalara da izcilik yapma imkanı sağlıyor. İzciliğin yaparak ve yaşayarak öğrenilen metodunu eğitim kamplarında tüm izci adaylarına kazandıran İstanbul İzci Kulübü'nün 400 tane üyesi bulunuyor. Tüm yıl boyunca hemen her koşulda kamp düzenleyen bu kulüp konaklamalı kampların yanı sıra günlük kamplar da yapıyor. Ayrıca izci lideri olmak isteyenlere ayrıntılı bir eğitim de veriliyor.
Her yıl federasyona bağlı olan grupların katıldığı büyük bir kamp düzenleniyor. Binlerce izcinin sabırsızlıkla beklediği bu yılki kamp 17-25 Temmuz arasında Fethiye'de gerçekleştirilecek. Kampa oymak izci olarak adlandırılan 11-15 yaş arasındaki öğrencilerle, ocak izci olarak adlandırılan 16-19 yaş arasındaki öğrenciler katılabiliyor.

Ece Koçal

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Bu fiyatları görmeden tatil planı yapmayın
 Sünnet çocukları taht istiyor
 İdeal farınızı bulun
 Sıcağı Lehinize Çevirin
 Sade ve zarif Çin antikaları
 Denizler altında13 ödül
 Evinize doğal dekorasyon
 Evlilik sihri bitiriyor
 Pina Bausch'a bir kez daha vurulmak
 Ajanda
 Arkeolojisiyle tanıtılacak
 Caz geceleri bir başkadır
 Sıcak bir aşktır moda
 İstanbullular denize koşuyor
 Özel formüllerle evde güzelleşin
 Eski Rum köyünde sanat kampı
 Cavalli İmparatorluğu
 Bazıları "star" doğar
 Aşkım, adını popoma yazdım
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Yaşamak istiyoruz
Bana gönderilen duaları, sevgiyi,...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Canım Filiz Akın
Bu mektubu size kendi şehrinizden...
ŞAFAK KARAMAN
En sonunda çıktı
Yapım şirketi gönderdiği basın...
KENAN ONUK
Redgrave yerine Leslie Caron
Şef Lorin Maazel'den sonra...
Bir yüzü masum genç diğeri üstün adam
Bir yüzü masum genç diğeri üstün adam
Örümcek Adam'ın üçüncü macerası "Doc Ock" adlı serüvenin 21. yüzyıl...
Ödüllü şeflerin mutfağı
Maçka'daki Parksa Hilton baştan aşağı yenilendi, en üst katında da...
Şarabı bir de bağevinde için
Hafta sonunda şarapla ilgili farklı bir deneyim yaşamak isteyenler...
Türkeş'in emaneti Asena
MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in Beykoz'daki bir köpek çiftliğinde yaşayan...
Gay değilim aşkı gizli yaşamayı seviyorum
Son albümünde arabesk şarkılara ağırlık veren Levent Yüksel ilk albümü Med...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.