kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Duman Savaşçıları sigaraya özendirenleri asla affetmiyor

Teoman, Sezen Aksu, Müslüm Gürses ve Mustafa Altıoklar'ı sigara içtiği için şikayet ettiler. Sigara içmeyi özendirenlerin hiç vakit kaybetmeden yakasına yapışıyorlar. Kendilerine "Duman Avcısı" adı veren bu grup, sigaraya karşı dilekçeli, mahkemeli, ciddi bir savaş veriyor

Size hayatınızı uzatmayı teklif ediyorlar. Hatta gençleşmeyi, hatta çok daha sağlıklı yaşamayı... Tek yapacağınız; elinizdeki sigarayı hemen şu an bırakmak... Bunu yapmakta zorlanıyorsanız, yardımcı olacak yolları gösteriyorlar, hâlâ yapamıyorsanız, bırakıp bırakıp başlıyorsanız, yine yanınızda oluyorlar. Ama "Bu benim zevkim hiç de bırakmam, hatta özendiririm" diyorsanız, o zaman da peşinize düşüyorlar, yakanıza yapışıyorlar. İster Türkiye'nin starı olun, ister yönetmen, dava açıyorlar, şikâyet ediyorlar, burnunuzdan getiriyorlar... Sizi bu yazı dizisinde sigara içenlerin en büyük belalısı Duman Savaşçıları ile tanıştırıyoruz. Ardından sigaraya karşı kazanılmış haklarınızın neler olduğunu öğrenmeniz için ünlü avukat Turgut Kazan, bütün hukuki taktikleri anlatıyor. Eğer sigara içtiğiniz için siz ya da ailenizden biri hastalandıysa, neler yapabileceğinizi yine bu yazı dizisinde okuyacaksınız. Sigarayı nasıl bırakacağınızı bilmiyorsanız, onun için de yöntemleri gösteriyoruz. Bu dizide üç günde sigarayı bırakma tekniklerini, Türkiye'de sigaradan kurtulmanıza yardımcı olacak kliniklerin adreslerini bulacaksınız. "Sigarayı bırakırsam kilo alırım" diye dert yananlar, yazı dizimizi takip edin. Çünkü hem kilo vermek hem de sigaradan kurtulmak mümkün. Diyet reçetenizi vereceğiz... Siz şu sigaraya veda edin, gerisi kolay....

Onları görünce hemen sigaranızı söndürün. Çünkü bu konuda son derece deneyimli savaşçılar var karşınızda. Duman Avcıları yasalara aykırı şekilde sigara içen herkesi belirleyip şikâyet ediyor. Sigara Yasası'nın çıkması için canla başla çalıştılar. büyük başarılarının bu olduğunu söylüyorlar. Sigara şirketlerinin içinden ajanlar bulup tüm taktiklerini geliştirip, ellerinde dilekçeler, her yere şikâyet ediyorlar. Sigaralı klipler, diziler, filmler nedeniyle sık RTÜK'ün kapısını çalıyor. Konserlerinde içen sanatçıları belirleyip, savcılığın yolunu tutuyorlar. Filmlerin senaryolarını değiştirtip, ceza kestiriyorlar. Kurdukları "Duman Avcıları" grubu ile resmi daireleri denetleyip, sigara yasağını kontrol ediyorlar.

Tarihin En Az Sigara İçen Kabinesi Şu An Görevde
Sigarayla Savaşanlar Vakfı, karşı çok ciddi bir savaş veriyor. Bugüne kadar açtıkları pek çok davayı kazandılar, halen süren onlarca davaları bulunuyor. Bundan on yıl önce kurulan bir zamanlar fantezi olarak bakılan Sigara ile Savaşanlar Vakfı, bugün örgütlü, eğitimli bir grup gönüllüden oluşuyor. Vakfın başkanı Ubeyt doğuştan sigara savaşçısı. boyunca hiç sigara içmemiş. ile Savaşanlar Derneği Başkanı Mustafa Aydın ise, sigaranın tadını biliyor ama yıllar önce bırakmış. iki adam, sigarayla canla başla savaşıyor. Bugünlerde işlerinin her zamankinden çok daha kolay olduğunu söylüyorlar. Çünkü tarihin en az sigara içen kabinesinin ülkeyi yönettiğini anlatıyorlar. Daha önce Meclis'te sigara içme oranının Türkiye ortalaması kadar olduğunu, yüzde 60'larda seyrettiğini, şimdilerde yüzde 50 düzeyinde bulunduğunu belirtiyorlar. "Buna da şükür, ama amacımız hiç sigara içmeyen bir Meclis" diyorlar.

Mesut Yılmaz Onları Çok Uğraştırmış
Ubeyt Korbey, "Mesut Yılmaz'ın sigarası bizi az uğraştırmadı. Ona özenip, sigaraya başlayan yüzlerce insanın önünü kesemedik" diyor. Şimdi Recep Tayip Erdoğan'ın sigara içmemesinin ise, büyük bir avantaj olduğunu anlatıyor. Önlerinde çok fazla engel olduğunu, bunun için sürekli şikâyet dilekçesi yazdıklarını söylüyor. Sigara ile Savaşanlar Vakfı, ilk şikayetini "Nisan Yağmurları" adlı diziye yapmış. Hülya Koçyiğit ve Cihan Ünal'ın baş rolünü paylaştıkları dizi, sigarayı özendirdiği için şikayet konusu olmuş. Bunun üzerine senaryoda değişiklik yapılmış. Hülya Koçyiğit sigarayı bırakmaya karar verince, yeniden devam kararı alınmış.

Mustafa Altıoklar İle "O Şimdi Asker" İçin Mahkemelik Olmuşlar Parlament Sinema Kulübü'nü Türkiye'den kaldırtmak için büyük çaba harcadıklarını söylüyorlar. İki yıl süren mahkeme aşamasından sonra sinema ve Parlament imajlarını birbirinden ayırabilmişler. "O Şimdi Asker" adlı film yüzünden Mustafa Altıoklar'ı mahkemeye veren Orhan Kural'ın arkasında yine bu vakıf bulunuyor. Vakıf başkanı Ubeyt Korbey, "Mustafa bey bu kez 500-600 milyon lira ile kurtuldu. Ancak bundan sonra herhangi bir filmde yine sigara temasını kullanırsa, 30 milyardan başlayan para cezasına çarptırılacak. Çünkü biz Mustafa Altıoklar'ın Asansör filminde de sigara şirketlerinden sponsorluk aldığını belirledik ama bunu kanıtlayamadık" diyor.

Teoman'la İşimiz Bitti, Artık Yeşilay Uğraşsın Diyorlar
Bitmedi... Müslüm Gürses'in yeni klibinde sigara ile ortaya çıkması üzerine, Duman Savaşçıları yine RTÜK'ün kapısını çalmışlar. Konserlerinde sigarasını içen Sezen Aksu'yu da şikâyet etmişler. "Sonunda vazgeçti" diyorlar. Teoman onların başını çok ama çok ağrıtmış. Konserlerinde sahnede sigara içen Teoman'ı defalarca şikayet etmişler. Sonunda Teoman sigara içmeyi kesmiş ama bu kez de gitaristi başlamış. Onunla da uğraşmışlar. Ubeyt Korbey, "Geçen gün gazetede okuduk. Sigarayı bıraktı ama bu kez de bira içmeye başlamış. Artık onunla da Yeşilay uğraşsın" diyor. Sigara şirketlerinin çok ama çok parası olduğunu, bu nedenle savaşmanın hiç de kolay olmadığını söylüyorlar. Vakıf başkanı Korbey, "Sigara şirketleri asla mafya gibi çalışmaz. Son derece usta taktikleri vardır. Parayı bastırırlar. Filmlere, kliplere sponsorluk vererek, sigaranın özenti yaratmasını istiyorlar. Bunun için özel anlaşmalar yapıyorlar. Biz de şikâyet edip, bunları önlüyoruz" diyorlar.

Sigara Şirketlerinde Bilgi Sızdıran Ajanları Çalışıyor
Sigara şirketlerinin içinden ajanlar bulduklarını ve pazarlama taktiklerini böyle öğrendiklerini anlatan Korbey, "Horeka diye bir projeleri var. Hotel, restoran ve kafeteryalara girip, pazarlama yapıyorlardı. Bunların belgelerini, bize şirketin içinden, sigarayı sevmeyen bir çalışanları getirdi. Yaptıkları sponsorluk anlaşmaları kanunlara aykırıydı. Hepsini tespit ettik, engelledik. Ancak ajanlarımızdan biri yakalanıp, işten atıldı" diyor. Sigarayı bıraktırma kampanyaları ile sigara şirketlerinin okullara üniversitelere girmeye çalıştıklarını anlatıyorlar. Ubeyt Korbey, "Kurda kuzu teslim edilir mi, amaçları ters bilinç yaratıp, aslında sigarayı özendirmek. Biz de baktık engelleyemiyoruz, Bakanlık izin vermiş. Soluğu Cumhurbaşkanı'nda aldık. Kampanyayı engelledik. Onlar da, bizim okullara girmememiz için Bakanlıktan yazı almışlar. Savaş böyle devam etti. Sonra hükümet değişti de, biz de bu saçma yasaktan kurtulduk" diye anlatıyor verdikleri savaşı. Karşılarında, Türkiye'de pazar payı 12 katrilyon olan bir devin varlığını anlatıyorlar. Her yıl sigaraya başlama yaşının düştüğünü, sigara şirketlerinin bu yöndeki faaliyetlerine karşı "Duman Avcıları" grubunu oluşturduklarını söylüyorlar. Çocuklardan oluşan Duman Avcıları, sigara içmeme konusunda çevrelerine bilgi veriyor. Her yıl Türkiye'nin belli bölgelerinde kamplar kuruyorlar.

Toplu Terapiler Yapıp, Bırakmayı Özendirici Kampanya Hazırlıyorlar
Devlet memuru olan Duman Avcıları da var. Onlar devlet dairelerinde sigara yasağını denetliyorlar. İzmir ve Antalya valilikleri bu konuda işbirliği yapmış. Ankara, Nevşehir'de de sistemin kurulduğunu, ancak İstanbul'da henüz başaramadıklarını anlatıyorlar. Her devlet dairesinden iki çalışan seçilerek, sigara içen kişileri belirliyor. Eğer o devlet dairesinde sigara içildiği saptanırsa, müdüre ceza kesiliyor. Ubeyt Korbey "Türkiye'de para cezası kesme konusunda yetkili makamlar hâlâ zorlanıyor. Ancak, en azından uyarıda bulunup, içilmemesini sağlıyoruz" diyorlar. Tek amaçları, sigara içenleri ceza ile yıldırmak değil. Külkonmaz adı verilen kül tablaları ve kupalarla "Sigara içmeyin" çağrısında bulunuyorlar. Vakıfta sigarayı bırakma seansları düzenliyor, toplu terapiler yapıyorlar. Nissan'la kampanya yapıp, sigarayı bir ay bırakan kişiler arasında yapılan çekilişle araba vermişler.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Şişmanlık Sigarasızlığın Bir Yan Etkisi Olabilir Mi?
 Troy Sayesinde Brad De Bıraktı
 'bırak-kazan' Kampanyasıyla Arabası Oldu
 Havuzlar Her Gün Temizlenmeli
 Bilgisayar Kullanırken Dikkat!
 Sigaradan Zarar Gören Mahkemeye Gitmeli
 Cilt Bakımı Ürünlerinizi Evde Kendiniz Yapın
 Vücutları Her Şeyleri
 Duman Savaşçıları Sigaraya Özendirenleri Asla Affetmiyor
 Sigarayı Bırakın, Çünkü...
 Çabuk Büyümek İsteyenlerin Sütü
 İncecik Tenini Güneşten Koruyun
 Solar Beach'te Yaz Okulu Açıldı
 Her Sofrada Bal Olmalı
Ünlü markaların James Bond'u
Ünlü markaların James Bond'u
Taklit cenneti Türkiye, dünyaca ünlü markaların her yıl milyonlarca...
Resmen açıldı
Resmen açıldı
Beyoğlu'nda restorasyonuna iki yıl önce başlanan Fransız Sokağı,...
Sosyetenin sarı çiçeği
Sosyetenin sarı çiçeği
Sosyetenin en bakımlı ve en kıyafete düşkün kadınlarından biri Elif...
Yedinci de çekebildi
Yedinci de çekebildi
Nostalji Kraliçesi Muazzez Ersoy, "Seni Seviyorum" adlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.