kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kalbi koruyan ipuçları
Kalbi koruyan ipuçları
Tansiyon en önemli sorun

Kalbi koruyan ipuçları

Kalp krizi ne yaş ne zaman dinliyor. Öyle bir an geliyor ki herkes çaresiz kalıyor. Kriz vurup geçiyor. Ancak bunları değiştirmek elinizde. Anjiyo, ilaç, ameliyat gibi son çarelere gerek kalmayabilir. Kendinizin doktoru olabilirsiniz. O halde kalp uzmanı Doç. Dr. Özgen'e kulak verin.

Kalp krizleri sizi her zamankinden daha fazla korkutuyorsa Doç. Dr. Özgen Doğan'ın önerilerine kulak verin. Amerika'nın en iyi hastanesi seçilen New York Presbyterian'da kardiyolog olan Doğan, kalbi korumanın elinizde olduğunu söylüyor. Ona göre kalp krizi riskini sıfırlamak pek ala mümkün. Anjiyo, ilaçlar, hatta ameliyata gerek kalmadan hayatınızda yapacağınız düzenlemelerle kalbinizi gençleştirebileceksiniz. Büyük oranda ölümle sonuçlanan kalp krizlerinden kurtulmanın yollarını gösteren ünlü doktor, kalp sağlığını korumanın en ekonomik modelini de verecek. Kalp kontrollerinin nasıl yapılması gerektiğini anlatacak. Kalp hastalarına yönelik beslenme reçeteleri verecek. Bu dizi sizlere kalbinizin doktoru olmanızı sağlayacak. Kalbiniz elinizde onu koruyabilirsiniz.

Kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız hemen ağzınıza bir aspirin atıp çiğnemeye başlayın sonra da en yakındaki hastaneye doğru yola çıkın." Hayat kurtaracak bu öneriyi dünyaca ünlü kardiyolog Doç. Dr. Özgen Doğan veriyor. New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgen Doğan'ın basit ama etkili pek çok önerisi bulunuyor. Araştırmalarla geçerliliği kanıtlanan bu öneriler aslında yüzlerce insanın hayatını kurtarabilecek gibi görülüyor. Doç. Dr. Doğan günde bir tane aspirin çiğnemenin, semizotu yemenin, üzüm suyu ve çay içmenin kalp sağlığını koruduğunu, hatta bunların ötesinde kriz riskini de azalttığını vurguluyor. Doç. Dr. Özgen Doğan kalp krizinden kurtulmanın en kolay yollarını anlattı:

* Krizden korunmak mümkün mü?
Mümkün üstelik formülü de çok basit; kilonuzu, kolestrolü düşüreceksiniz, tansiyonu kontrol altına alıp şeker hastalığından korunacaksınız egzersiz yapıp doğru gıdalar seçerek kriz riskini yüzde 98 azaltabilirsiniz. Sigara içme oranı bir toplumda yarı yarıya azaltılırsa kriz riski yüzde 25 oranında azalır. Kolesterol yüzde 1 düşürülürse kalp krizi oranı yüzde 2 oranında azalır. Egzersiz ve aspirin kalp sağlığı için harikadır. Günde 30 dakika yürürseniz kalp krizi riskiniz yüzde 50 azalır. Haftada 5 ve daha fazla sayıda ciddi egzersiz yaparsanız kalp krizi riski yüzde 98 azalır.

* Kriz geçirdiğimizi nereden anlarız?
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, boyun ağrısı, omuz ağrısı terleme, baş dönmesi, kusma ilk belirtilerdir. Bazen kalbin altındaki bölümünde bir problem olur ki bu çoğu zaman mide hastalıklarıyla karışır hastanın zehirlendiği bile düşünülebilir. Ancak bazen kriz son derece sinsi gelir kalp krizlerinin yüzde 25'inde hiçbir belirti yoktur. O yüzden riskleri ortadan kaldırmak çok önemlidir.

* Kadınlarda ve erkeklerde kalp krizi ayrı belirtiler mi gösterir?
Kadınlarda kalp hastalığı yüzde 70 yorgunluk, yüzde 47 uykusuzluk, yüzde 42 nefes darlığı gibi erkeklerden değişik belirtiler verir. Kalp krizi geçiren kadınların sadece yüzde 30'unda göğüs ağrısı belirtisi vardır.

* Kriz geçirdiğimizi fark ettiğimizde ilk ne yapmalıyız?
Hemen bir aspirin çiğnemeye başlayıp ilk hastaneye yetişmeye çalışın. Bence kalp hastası olan herkesin yanında bir aspirin taşıması gereklidir. Hayat kurtarır, en kuvvetli ilaçlardan biridir.

* Dil altı ilacı almak gerekmez mi?
Nedense kalp hastaları yanlarında krizden korunmak için dil altı taşırlar ama bu ilaç hayat kurtarmaz. Aspirin taşısa çok daha yararlı. Çünkü dil altı yalnızca göğüs ağrısı olan insanlara yardımcı olur, bazende tansiyonu olana iyi gelir o kadar.

GÖGÜSE YUMRUK
* Kalp krizi durumunda öksürmek ya da hemen alkol almak yararlı mıdır?
Öksürme bazen elektriksel aktiviteyi bozarak yardımcı olabilir ama başarı şansı azdır. Bu döneme girince şuur falan çok kolay kapandığı için hasta iyileşecek kadar öksürme şansını bulamayabilir. Eve girdiniz birisi yerde yatıyorsa son çare olarak göğsüne orta derecede bir yumruk vurun bazen bu yumruk hayatını kurtarabilir. Bence en profesyonelce çözüm defibilitörlerdir. Yumruğun yaptığı gibi elektrik şoku vererek hayat kurtarır. Hastanın göğsüne konulduğunda elektrik verin ya da vermeyin diye üzerinde gösterdiği için amatör kişiler tarafından da risk durumunda kolaylıkla kullanılabilir. Bence bu aletleri stadyumlara, alışveriş merkezlerine insanların yoğun olarak bulunduğu ve heyecanlandığı yerlere koymak çok önemlidir. Bunun çalışmaları Şikago'da Oheel havaalanında yapıldı çok yararlı oldu. Kullanımı hiçbir eğitim gerektirmeyen aletler. Ritmi tanıyarak elektrik şoku verin ya da vermeyin yazdığı için çok önemli.

* Kalp krizi geçireceğimizi önceden anlamak mümkün mü?
Karşımızda yüz kişi varsa birkaç soru ile yirmi tanesini riski bulunmadığı için kolaylıkla eleyebiliriz. Yüz kişiden ellisi kalp hastalığından ölecek durumdadır ancak risklerini ortadan kaldırarak geçirecekleri kalp krizini engelleyebiliriz. -

Esra Tüzün

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Avuç içi kontrolü diziden ilham alındı
 Böyle zulüm görmediler
 Korsansavar dönerci!
 'Duygularımı kendi haline bırakmadım'
 Siirt mucize yarattı
 Eşi, El Kaideci Akdaş'ı suçladı
 Öyle bir kontrol olmadı
 Ve yuvaya döndüler...
 Zirve bitti, hayat normale döndü
 Misafirler 2.5 ton Maraş dondurması yedi
 Bombacılar 'Ağır Ceza'da
 2 PKK'lı öldürüldü
 Kadın memurlara doğum izni 16 hafta
 Bombanın sırrı 180 kamerada saklı
 Korkut Eken nikah için hapisten çıktı
 30 km uzaktaki silah sesini duydular
 Töre ve namus indirimi kalktı
 El Cezire'ye durdurma
MEHMET TEZKAN
En tehlikeli soru: Bu iş kime yarar?
Bu havanın sürmesi...
EMRE AKÖZ
'Size ölmeyi emrediyorum'
Burada Almanlar ve...
Sorunu mahkemede sor
Iraklı yargıç, işkence ve binlerce kişinin katili olmakla suçlanan...
Bonbon şeker yer, intihar ederim!
Diyabet hastası 'kör imam', ABD'yi uyardı: İstediğimi yapın yoksa...
Fiesta'ya 1 Kaldı
Fiesta'ya 1 Kaldı
Ronaldo perdeyi açtı. 58'de Maniche, Hollandalı Van Basten'in Euro-88...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.