kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Yeni yol kavşağı

İstanbul'da yapılan NATO zirvesiyle, haziran ayı içinde gerçekleşen zirveler zinciri tamamlanıyor. Gene İstanbul'da yapılan İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları toplantısı dışında gündemdeki toplantılar daha çok Batı dünyası içindeki çatlakları gidermeye yönelikti. Bu açıdan bakıldığında dün biten AB-ABD zirvesi ve yarın başlayacak NATO zirvesiyle Batı ittifakının yeni güzergahı iyice şekillenmiş olacak.
21'inci yüzyılda dünyadaki stratejik tehditlerin ve güvenlik sorunlarının içeriği de- ğişti. Sorunlu sayılan alanların ise hemen tümü Türkiye'nin etrafında. Üstelik bu alanlarda yaşayan nüfusun ezici bir çoğunluğu da Müslüman. Bu nedenlerle de üzerinde mutabık kalınacak stratejilerde Türkiye önemli roller üstlenecek. Çevresinin yeniden yapılanmasına yapıcı katkıda bulunabilecek. Daha önemlisi bu yeni stratejilerin ve rollerin tanımlanmasında Türkiye'nin kendisine de büyükçe bir söz hakkı düşecek.
Türkiye, Cumhuriyet'ten beri Batı dünyası içinde yer almak isteyen, İkinci Dünya Sava- şı sonrasında ise bunu kurumsal olarak da gerçekleştirmiş bir ülke. Bir NATO müttefiki olarak da Soğuk Savaş'ın kazananları arasında sayılması gerekiyor.
İki dili de konuşabiliyor
Ancak Türkiye'de toplumun, halkın hatırı sayılır bir kesimi Batı'ya en azından kuşkuyla da yaklaşıyor. Türkiye'deki sol hareketin bir kısmı da Soğuk Savaş'ın bitmesiyle birlikte artık tedavülden kalkmış bir üçüncü dünya milliyetçiliğini benimsediği ölçüde Batı karşıtlığı saflarında yerini aldı.
Bu nedenlerle Türkiye'de tartışmaya katılanların en azından bir kısmı Batı'nın yeni strateji arayışlarında kendi ülkelerini Batı'nın bir parçası olarak görerek düşünmek istemiyor. Batı içinde şekillenen bir stratejide Türkiye'nin ancak piyon olacağına dair yaygın bir inanç var. Bu inanç da en çarpıcı şekilde Ortadoğu'ya yönelik planlarla ilgili tartış- malarda kendini gösterdi.
Türkiye, Atlantik İttifakı'nın bir üyesidir, yani dünya ile ilişkilerinde kurumsal olarak Batı safındadır. Önümüzdeki orta dönemde bu ittifak, Soğuk Savaş sonrası dünya düzenini şekillendirecek. Ancak Türkiye aynı zamanda dünya düzenine entegre edilmesi istenen Ortadoğu'nun da bir parçası. Bu özelli- ğiyle her iki tarafın da dilini konuşabiliyor. Kendi örneğiyle Batı'nın İslam fobyasını, Ortadoğu ülkelerindeki toplumların da Batı düşmanlığını törpüleme imkânı var.
Türkiye'nin "yumuşak gücü"
Bu konular ve NATO'nun gelecekte oynayabileceği roller, NATO zirvesi öncesinde German Marshall Fund ve TESEV tarafından düzenlenen "Yeni Bir Yol Kavşağında Atlantik İttifakı" konulu konferansta tartışıldı. Konferansın ikinci oturumunda sunulan ve TESEV adına Burak Akçapar, Mensur Akgün, Meliha Altunışık ve Ayşe Kadıoğlu'nun hazırladığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da reform süreçleriyle ilgili rapor, bölgeyle ilgili tespitleri ve önerileriyle tartışmaya değerli bir katkı yaptı.
Rapor, bölgedeki demokratik arayışların varlığını ve bu süreçte son dönemde görülen hareketliliği özetledikten sonra atılması gereken adımları da sıralıyor. Bunların başında da Filistin sorununun çözümü, Irak'ın istikrara kavuşturulması ve kitle imha silahlarının bölgeden silinmesi geliyor. Mutlaka dikkat edilmesi gereken husus ise reformların bir dayatma şeklinde gerçekleşmemesi. Bu nedenle de bölge ülkelerinde kurumsallaşmanın, hukuk devleti uygulamalarının, parlamentoların güçlenmesinin ve sivil toplumun palazlanmasının önemi vurgulanıyor.
Türkiye, hem her iki dünyaya da ait oldu- ğundan, hem de kendisi ciddi bir demokratikleşme sürecini tamamlama aşamasına geldi- ğinden reform çabalarında örnek olabilir, yapıcı bir rol oynayabilir. Raporun vardığı sonuç bu. Bu sonucun anlamı ise bugüne kadar yalnızca ordusunun gücüyle Batı sistemi içinde işlevsel olabilen Türkiye'nin artık "yumuşak gücü" ile Batı ittifakına ve dünya sistemine katkı yapabileceğidir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bulanık sular   / 24-06-2004
 Şiddet ve sorumluluk   / 20-06-2004
 Şehir ve adam   / 17-06-2004
 Zaman kazanma manevraları   / 13-06-2004
 Reaganizm'in sonu   / 10-06-2004
 60 yılın hatırı   / 06-06-2004
 Strateji arayışı   / 03-06-2004
 Projektör altında   / 30-05-2004
 Bor'un pazarı   / 27-05-2004
 Şiddetin dili   / 23-05-2004
SOLİ ÖZEL
Yeni yol kavşağı
İstanbul'da yapılan NATO...
Şanslı portakal: 5-4
Şanslı portakal: 5-4
Golsüz geçilen 120 dakikanın sonlarında İsveç'in iki şutu direğe...
Final oynardık
Final oynardık
Yunanistan ve Danimarka'nın futbollarını beğendiğini ifade eden Ersun...
İstanbul zımba gibi
İstanbul zımba gibi
Aylardır NATO Zirvesi'ne hazırlanan İstanbul'da tüm hazırlıklar dün...
NATO Genel Sekreteri'nden çiçekli özür
NATO Genel Sekreteri'nden çiçekli özür
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, dün İstanbul...
Bush 600 kişilik heyetle geldi
Bush 600 kişilik heyetle geldi
ABD Başkanı Bush, dün gece üç uçak dolusu bir heyetle Ankara'ya...
NATO Gündemi
Akdeniz'de işbirliği girişimi
Akdeniz ülkeleriyle...
İki 'tetikçi'yle dere tepe...
Hayrettin Karca ile Nihat Gökyiğit'in 'bin yıldır' süren çevre...
Özürlülerin kilidi var anahtarları yok
Omurilik Felçlileri Derneği (OFD) Başkanı Ramazan Baş, İstanbul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.