kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tarih vermemek tarihi hata olur
Tarihi hata olur

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, NATO Zirvesi değerlendirmesi için Sabah'ı seçti: AB Türk halkını hayal kırıklığına uğratmamalı

İstanbul'daki zirveye hareketinden önce Sabah'a özel bir mülakat veren İtalya Başbakanı, "AB nezdinde Türkiye'nin inatçı ve tutkulu bir avukatıyım. Her fırsatta Türkiye'nin Avrupa ülkesi olduğunu tekrarlamaktan yorulmadım" dedi.

Türkiye Nato'nun Temel Direğidir

Türkiye'nin AB'ye büyük katkı getireceğini belirten Berlusconi şunları söyledi: "Avrupa ile Asya'yı bağlayan, NATO'nun temel direği olan bu büyük demokratik ülkeye AB kapılarını kapatırsa bu, tarihi ve trajik bir hata olur."

Dostum Erdoğan'ı Kutluyorum
"Uyum yasaları, Türkiye'nin AB hedefindeki coşkusunu gösteriyor" diyen Berlusconi, "İlerlemeler için dostum Erdoğan'ı kutluyorum" diye konuştu.


***

Tarih vermemek tarihi hata olur

Berlusconi: Dostum Erdoğan'ı kutluyorum. Türk halkını hayal kırıklığına uğratmak, çok ağır, tarihi ve trajik bir hata olacaktır....

Roma
İtalya Başbakanı Berlusconi, ilk kez Türk medyasına konuştu: Somut ilerlemelerden dolayı dostum Erdoğan'ı kutluyorum. Türk halkını hayalkırıklığına uğratmak çok ağır bir tarihi hata olacaktır... İtalya Başabakanı Silvio Berlusconi, NATO zirvesi için İstanbul'a hareketinden önce SABAH'a özel röportaj verdi. İlk kez bir Türk gazetesine özel açıklamalar yapan İtalya Başbakanı, NATO'nun Balkan ülkelerine açılımı, Büyük Ortadoğu Projesi, Irak, Türkiye'nin AB üyelik süreci gibi konularda sorularımızı yanıtladı. "AB nezdinde Türkiye'nin inatçı ve tutkulu avukatıyım" diyen Berlusconi, Türkiye'ye görüşmeler için tarih verilmesi konusunda olası bir olumsuzluk için "Tarihi, trajik bir hata olur" diyerek Avrupa'yı uyardı. İşte Başbakan Berlusconi'nin yanıtları.

* İtalya, NATO'nun siyasi boyutunun altını çizmeye dikkat ediyor. Berlin Duvarı'nın yıkılışı ve İkiz Kuleler'e yapılan saldırıdan sonra dünya değişti. İttifakın rolü de değişti. Ülkelerimize onlarca yıl barış sağlayan ortak savunma boyutunun yanı sıra, güvenlik rolü, terörizmden yeni mücadele alanlarına ve başka bölgelere de yayılıyor. Hepimizin gözü Irak'ın üstünde. Ancak Afganistan'da NATO çalışmasını da unutmamalıyız.

"AVRUPA'NIN ÇIKARINA"
* (Ankara'ya müzakere tarihi verilmesi konusunda gerçekçi bir değerlendirme yapabilir misiniz?) Ben Türkiye'nin her zaman Avrupa Birliği'ndeki avukatı, belki de en tutkulu ve inatçı avukatı oldum. Bütün oturumlarda ve her fırsatta Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğunu ve birliğe çok büyük katkılarda bulunabileceğini tekrar etmekten yorulmadım. Kriterleri gerçekleştirmek için Türk kurumlarının ve siyasi otoritenin tamamladığı somut ilerlemelerden dolayı dostum (Başbakan) Erdoğan'ı kutluyorum. Özellikle de doğru isitikamete gidildiğini gösteren anayasada değişikliğine sevindiğimi söylemeliyim. Bence bu, bütün Türkiye'nin bu siyasi hedefindeki heyecan ve coşkusunu gösteriyor. Türk halkını beklentileri konusunda hayal kırıklığına uğratmanın çok ağır bir tarihi hata olacağına eminim. Bunu Avrupa'nın çıkarı için de söylüyorum.

"BÜYÜK ATATÜRK"
* (Türkiye'yi Avrupa'da görmekte isteksiz olan ülkelerin Fransa, Avusturya ve Kuzey Avrupa ülkeleri olduğu ortaya çıktı. Siz Türkiye'nin dostu olarak, bu ülkeleri ikna etmek için girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?) Elimden gelen herşeyi yapacağım. Tekrar ediyorum. Büyük Kemal Atatürk'ün laik devlet modelini gururla koruyan, yakın ve Orta Doğu'ya, Akdeniz'e yönelmiş, Avrupa ve Asya arasında bir bağ yaratan, NATO'nun temel direklerinden biri olan, büyük bir demokratik ülkeye kapıları kapamak trajik bir hata olur. (Prodi'den sonra AB Komisyonu başkanlığına Türkler'i AB'de görmeye yatkın olmayan bir ülkenin üyesi getirilirse, bu Ankara'nın umutlarına gölge düşürebilir mi?) Benim bu konudaki şahsi görüşüm, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişinin tarihi bir ihtiyaç, yürekten dilediğim ve kaçınılmaz bir tarihi süreç olduğu yolunda. (AB'nin olası hayır cevabının dini nedenlere dayanacağı konusunda endişeler var. Sizce bu gerçekçi olabilir mi?) Sanmıyorum. Dahası problemin hiçbir zaman bu sözlerle ifade edilmemesini temenni ediyorum. Tam tersini düşünüyorum. Ankara'nın birliğe girişi, ortak bir amaç için, özgürlük ve demokrasinin evrensel değerlerinin yerleşmesi için, farklı din ve kültürler arasında bir diyalog imkanı olduğunu gösterecek. Türkiye'nin katkısı politik, ekonomik ve kültürel açıdan Avrupa'yı zenginleştirecek. Bundan hiç kuşkum yok.

* (BOP hakkında) Akdeniz ülkeleriyle ve bu ülkeler arasında diyaloğun geliştirilmesi ve desteklenmesi İtalyan dış politikasının hedeflerinden biri. Bizim girişimlerimiz, demokratik süreçlere desteğin yanısıra diyalog üzerine yoğunlaşıyor. Bu nedenle İstanbul zirvesinde NATO'nun Akdeniz diyaloğunu yeniden lanse etmeye, Türkiye ve İtalya'ya yakın pek çok ülkeyle güvenlik alanında işbirliği projesi olan İstanbul İşbirliği İnisiyatifi'nin imzalanması için çaba harcama kararındayız.

YATIRIMDA İŞBİRLİĞİ
* (İtalya ve Türkiye'nin Irak'ın yeniden yapılandırılmasında işbirliği sözkonusu olabilir mi?) Irak'ın dış borçlarının silinmesinde İtalya üstüne düşeni yapmaya hazır. İtalyan şirketleri katkıda bulunabilecek kapasitede. Bunu Türk şirketleriyle beraber yapabilirler. İtalya, Irak'ta istikrar ve yeniden yapılanmada yer alan ülkelerin genişletilmesi için çalışıyor. Irak'a sınır ülkelere özel dikkat gösteriyor.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Helsinki kararlarını askıya alabiliriz
 Bush da AB için tam destek verdi
 CNN: Türk-Amerikan ilişkileri tango gibi
 Bush'u tam 40 bin gösterici 'karşıladı'
 Başkan çıplak
 Yeni Başkan belli oldu
 Gazetecilik farkı
 "Washington İstedi"
 "AB yolunda büyük reformlar yaptınız"
 Haydi uzaya.. Bir iki..
 Kerry'nin keyfi yerinde
SOLİ ÖZEL
Yeni yol kavşağı
İstanbul'da yapılan NATO...
Şanslı portakal: 5-4
Şanslı portakal: 5-4
Golsüz geçilen 120 dakikanın sonlarında İsveç'in iki şutu direğe...
Final oynardık
Final oynardık
Yunanistan ve Danimarka'nın futbollarını beğendiğini ifade eden Ersun...
İstanbul zımba gibi
İstanbul zımba gibi
Aylardır NATO Zirvesi'ne hazırlanan İstanbul'da tüm hazırlıklar dün...
NATO Genel Sekreteri'nden çiçekli özür
NATO Genel Sekreteri'nden çiçekli özür
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, dün İstanbul...
Bush 600 kişilik heyetle geldi
Bush 600 kişilik heyetle geldi
ABD Başkanı Bush, dün gece üç uçak dolusu bir heyetle Ankara'ya...
NATO Gündemi
Akdeniz'de işbirliği girişimi
Akdeniz ülkeleriyle...
İki 'tetikçi'yle dere tepe...
Hayrettin Karca ile Nihat Gökyiğit'in 'bin yıldır' süren çevre...
Özürlülerin kilidi var anahtarları yok
Omurilik Felçlileri Derneği (OFD) Başkanı Ramazan Baş, İstanbul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.