kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuk şarkısı yerine "Gel bana" "Gel bana"yı söylüyor
Çocuk şarkısı yerine "Gel bana" "Gel bana"yı söylüyor
Gel Bana

Çocuk şarkısı yerine "Gel bana" "Gel bana"yı söylüyor

Çocuklar reklam filmlerinde kendi yaş gruplarına uygun olmayan ürünleri tanıtamıyor ama yaşlarına uygun olmayan şarkılar söyleyip, bu şarkılarla albüm yapabiliyorlar. Bunun son örneği 13 yaşındaki Buse oldu. Küçük Buse, sözleri intihar ve erotizm içeren şarkılardan oluşan bir albüm yaparak satışa çıkardı.

Küçük Emrahlar, Küçük İbolar, Küçük Ceylanlar, Küçük Onurlar dönemi, yıllar sonra yeniden hortladı. 20 yıl önce Küçük Emrah, 15 yıl önce Küçük Ceylan ve 7 yıl önce Küçük İbo ve Küçük Onur, çocuk yaşlarda müzik sektörüne girerek, albümler yapıp, birçok konser verdiler. Küçük İbo'nun ve Küçük Onur'un büyüdükçe şöhretlerinin yok denecek kadar azalması, "küçük şarkıcı" döneminin sona erdiğinin bir göstergesi olarak kabul edilirken, bu günlerde bir küçük şarkıcı daha girdi müzik sektörüne. Bu kez küçük şarkıcının adı; Buse. 13 yaşındaki Buse, elinde "Canlı Canlı Buse" adındaki ilk albümüyle televizyon programlarının birinden çıkıp, diğerine giriyor. Buse'nin "Canlı Canlı Buse" adındaki albümü, iki haftada 20 binin üzerinde sattı. Küçük Buse'nin dikkat çeken en önemli özelliği ise, söylediği şarkıların birçoğunun yaşına uygun olmayan sözler içermesi.

Albüm Bir Ayda Yapıldı
Buse'nin söylediği bazı şarkı sözlerinin intihar ve erotizm içerikli olması, çocukların kendi yaş gruplarına uygun olmayan ürünlerin reklam filmlerinde rol alamayacakları konusunu yeniden gündeme getiriyor. Böylelikle, yaşanan büyük bir çelişki gün ışığına çıkıyor: Çocuklar, büyüklere uygun olan ürünleri reklam filmlerinde tanıtamıyorlar ama yaşları gereği ne olduğunu bile henüz bilmedikleri konularda şarkılar söyleyebiliyorlar. 8 Eylül 1991 doğumlu Buse'nin babası, televizyon programlarına çocuğunun müziğe olan düşkünlüğünü dile getiren birçok e-mail gönderdi. Televizyon programları tarafından konuk olarak alınmaya başlandıkça, Küçük Buse Unkapanı'nın da dikkatini çekti. Küçük Buse'ye, bir ay gibi kısa bir sürede "Canlı Canlı Buse" adı verilen albüm yapılarak, eline tutuşturuldu.
11 şarkının bulunduğu albüm, Buse'nin yaşına uygun olmayan konuları içeren şarkı sözlerini içeriyor. Bazı şarkı sözlerinin, aşk konularının dışında; erotizm, intihar ve umutsuzluk içerikli olması ise, oldukça dikkat çekici. Çocuk psikolojisinde uzman olan Suna Tanaltay, Küçük Buse'nin söylediği şarkı sözlerinin, 13 yaşındaki bir çocuğun ruhunda onarılması güç olabilecek tehlikeler oluşturabileceğini belirtti. Tanaltay, Küçük Buse'yi bekleyen tehlikenin şarkı sözlerinde açık seçik göze çarptığını söyleyerek, görüşlerini şu şekilde açıkladı: "Şiirler ve şarkılar çocukların yüreklerinde büyük yankılar uyandırır. Bazen duygular ses ve sözcüklerden etkilenir, bazen de kendi yüreğinin duygularını yansıtır. Duygusallık, ille de ölüm veya erotizm temalarıyla vurgulanmamalı. 13 yaşındaki bir çocuğun ölüm, hele intihar ve erotizm temaları içeren şarkılar söylemesi çok yanlış. 13 yaşındaki çocukların yüreği umutla ve sevgiyle doldurulmalı. Bu yaştaki çocukların yürekleri henüz tehlikeleri süzecek koruyucu bir zara sahip değildir.

Çocuklar Olumsuz Etkilenecek
Yüreklerinden içeri ne girerse, onları alırlar ve yüreklerinden içeri akan tehlikeler onların ruhlarında onarılması güç yaralar açabilir. Oldukça tehlikeli bu durumun engellenmesi için çocukların yürekleri insan ve yaşam sevgisiyle, umutla, sevinçle doldurulmalıdır. Özellikle, intiharla gelen ölüm temalarıyla doldurulan çocuklar, yıldızsız gecelerin hüzünleriyle baş başa kalıyorlar. Hepimize düşen görev; çocuklara karanlık gecelerde bile yüreklerinde güneş açtıracak sevgiler pompalamak. Bunu yapmak bir yana, bu çocukların yüreklerini özellikle intihar temalı şarkılarla doldurmak, göz ardı edilmeyecek kadar büyük bir tehlikeye yaldızlı davetiye çıkarmaktır. Bu durumda yetişkinlere büyük görev düşüyor. Çocuklar yüreklerini şiir ve şarkılara açabildikleri kadar açarlar. Şiir ve şarkıların çocukların üzerinde bıraktığı etkinin ne ölçüde büyük olduğu bir gerçektir. İntihar temalı şarkılar, sadece şarkıyı söyleyen Buse için değil, o şarkıları Buse'den dinleyen her çocuk için büyük bir tehlike oluşturacaktır. Buse ile aynı yaşlarda olan çocukların, kendi akranlarından dinleyecekleri bu şarkı sözlerinden olumsuz yönde etkilenmemesi mümkün olmayacaktır."

MEHMET ÇALIŞKAN Magazin

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Mahcup bir ilişki
 Dikkat! Moda bulaşıcıymış!
 45 yaşında ama 70 yaşındaki bir adamın birikimine sahip
 Liderler Osmanlı mutfağıyla doyacak
 Yılların Metallica'sı terapistle ayakta duruyor
 Marangozhaneli, mutfaklı anaokulu
 Hem tatil hem eğlence
 Not Defteri
 Bodrum'da 'Yıldızlı Geceler'
 Türk filmleri Karlovy Film Festivali'nde
REFİK DURBAŞ
Anılarımın kardeşi İzmir
Adının "Smyrna"dan geldiğine...
GÜLSE BİRSEL
Eğleneceksin mecbursun!
Sabah şöyle seslerle uyandım...
ESRA CEYHAN
Bir yaz gecesi rüyası
Geçen hafta 22'si akşamı için kuru...
AYŞE TÜTER
Karışık sebze sote
Bir tencerede yağı ısıtıp, soğanı...
Çabuk büyümek isteyenlerin sütü
Çabuk büyümek isteyenlerin sütü
Nestle'nin 1-6 yaş arası çocuklar için hazırladığı vitamin ve mineral...
İncecik tenini güneşten koruyun
İncecik tenini güneşten koruyun
Bebekleriniz için güneş sütü alırken daha hassas, titiz ve seçici...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.