kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dikkat! Moda bulaşıcıymış!
Dikkat! Moda bulaşıcıymış!
Nur Onur kimdir?
Eşcinseller dünyası...
Yeni Çıkanlar

Dikkat! Moda bulaşıcıymış!

Yönetmen, sunucu ve yapımcı Nur Onur, 'Moda Bulaşıcıdır!' adlı kitabında giyinme-örtünme içgüdüsünden modanın ilk yıllarına ve vücut tiplerine göre giyime kadar birçok konuyu ele alıyor. Kitapta Cumhuriyet Türkiyesi'nin önemli terzi ve tasarımcılarının anlatılarına da yer veriliyor.

Televizyon için birçok program hazırlayıp sunan ve önemli yapımlara imza atan yönetmen, yapımcı ve sunucu Nur Onur, "Moda Bulaşıcıdır!" adlı bir kitap yazarak şimdi de yazar kimliğiyle karşımıza çıktı. Kitabın amacı, günümüz tüketim toplumunun içine düştüğü bellek yitimine karşı, moda alanında bir direnç alanı oluşturabilmek. Özelliği ise ülkemizde moda alanında isim olan ve çağdaş Türkiye görüntüsünün oluşumuna katkıda bulunmuş tasarımcı, terzi ve bu alana emek vermiş kişilerin kitapta bir araya geliyor olması... Onur, kitabının bilimsel bir çalışma olmadığını, çeşitli kaynak ve kişilere başvurularak hazırlandığını söylüyor.

Kültürlere Göre Giyim
Modayı kavramsal, sosyolojik ve tarihsel açıdan ele alan yazar, moda nedir, örtünme-giyinme içgüdüsü, dönemlere ve kültürlere göre kıyafetler, sanayii toplumuna geçiş ve moda, 20'nci yüzyılda moda, Anadolu'dan bugüne giyim serüveni, Osmanlı'da giyim, Cumhuriyetten bugüne giyim, Türkiye'de modanın ilk yılları gibi konu başlıklarını detaylarıyla anlatıyor. Onur, 'Giyim Üzerine Öneriler' başlıklı bölümde ise giyimde renk seçimi, hangi vücuda hangi giyim tarzı ve giyimde bilinmesi gereken tüm detaylara değinmiş. Nur Onur, kitabını şöyle anlatıyor: "Aslında kitap, benim televizyonculuk serüvenim içerisinde yapmış olduğum ve sanırım modaya farklı bir boyuttan bakarak oluşturduğum programlarımın esintisinde gerçekleşti. Ne var ki, televizyonun iç mantığı da değişim üzerine kurulu olduğundan, bir şeyleri devamlı suya yazdığımı hissettim ve sonra kağıdı tercih ettim. Dolayısıyla, moda alanında çalışmış ve hala çalışmayı sürdüren 21 ustanın anılarından, düşüncelerinden, kendi kişisel öykülerinden yola çıkarak bu kitabı oluşturdum".

21 Terzi Ve Tasarımcı Var
Kitabın birinci bölümünde, moda kavramı üzerine çeşitli düşünürlerin fikirlerinden yola çıkarak deneme mahiyetinde saptamalar yer alıyor. Sonraki bölümlerde ise giyim ve moda tarihine ilişkin açılımlar bulunuyor. Son bölüm ise pratik giyim notlarına ayrılmış. Ancak kitabın yüzde yetmişlik bölümünü kapsayan terzi ve tasarımcılara ayrılan asıl bölüm, ustalarla özel olarak yapılan röportajlar sonucunda gerçekleşmiş. Kitapta görüşleri yer alan 21 terzi ve tasarımcı ise şöyle sıralanıyor: Hayri Akduman, Lütfiye Arıbal, Suat Aysan, Übeyde Bozyeğit, Cemal Bürün, Concitta Coppola, Fevziye Çamer, Hakan Elyaban, Ahmet Eraslan, Faize&Sevim, Vural Gökçaylı, Cemil İpekçi, Nevzat Kasman, Sadık Kızılağaç, Yıldırım Mayruk, Mualla Özbek, Rıfat Özbek, Stefan, Belgin Usberk, Canan Yaka ve Zuhal Yorgancıoğlu. Onur, bu çalışmada ismini atladığı kişiler olduğunu, ama bundan sonraki çalışmasında Cengiz Abazoğlu, Dilek Hanif, Ayşe&Ece Ege (Dice Kayek), Bahar Korçan, Hüseyin Çağlayan, Atıl Kutoğlu, Arzu Kaprol, Hakan Yıldırım, Ümit Ünal, Hatice Gökçe, Özlem Süer, İdil Tarzi, Evrim Timur, Erol Albayrak, Toygar Toran, Yeşim Chambrey, Mehmet Gündem, Yazbukey - Emel Kurhan (Yazbukey), Nejla Güvenç gibi yeni kuşak tasarımcıların da yer alacağını belirtiyor. Moda Bulaşıcıdır!'da moda dünyasının dışından da konukları olduğunu belirtiyor Onur: Semih Balcıoğlu, Orhan Koloğlu, Cemal Kutay, Emre Kongar, Ünsal Oskay, Giovanni Scognamillo, Tuluyhan Uğurlu, Kerem Görsev, Burhan Şeşen, Piraye Şengel, Sunay Akın, Nasuh Mahruki ve Mehmet Eryılmaz bu isimlerin önde gelenleri...

SEZEN BAŞARAN GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Mahcup bir ilişki
 45 yaşında ama 70 yaşındaki bir adamın birikimine sahip
 Çocuk şarkısı yerine "Gel bana" "Gel bana"yı söylüyor
 Liderler Osmanlı mutfağıyla doyacak
 Yılların Metallica'sı terapistle ayakta duruyor
 Marangozhaneli, mutfaklı anaokulu
 Hem tatil hem eğlence
 Not Defteri
 Bodrum'da 'Yıldızlı Geceler'
 Türk filmleri Karlovy Film Festivali'nde
REFİK DURBAŞ
Anılarımın kardeşi İzmir
Adının "Smyrna"dan geldiğine...
GÜLSE BİRSEL
Eğleneceksin mecbursun!
Sabah şöyle seslerle uyandım...
ESRA CEYHAN
Bir yaz gecesi rüyası
Geçen hafta 22'si akşamı için kuru...
AYŞE TÜTER
Karışık sebze sote
Bir tencerede yağı ısıtıp, soğanı...
Çabuk büyümek isteyenlerin sütü
Çabuk büyümek isteyenlerin sütü
Nestle'nin 1-6 yaş arası çocuklar için hazırladığı vitamin ve mineral...
İncecik tenini güneşten koruyun
İncecik tenini güneşten koruyun
Bebekleriniz için güneş sütü alırken daha hassas, titiz ve seçici...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.