kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prostatın ilacı doğru beslenme
Prostatın ilacı doğru beslenme
Erken teşhis yapabilir misiniz?

Prostatın ilacı doğru beslenme

TÜM dünyada kansere bağlı ölümler sıralamasında ikinci olan prostat kanseri, doğru beslenme tarzıyla önlenebiliyor... 50 YAŞ üstü tüm erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanseri, erken teşhisle tedavi edilebilecek kanser türleri arasında sayılıyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Fuat Demirelli "Kanser milyonlarca, milyarlarca yıllık kompleks bir hastalık. Akşamdan sabaha bir ilaçla iki ilaçla kanserin çaresi bulunması mümkün değil, benim sağlığımda bunun mümkün olacağını sanmıyorum, 2100 senesinde de kanser çok önemli bir sağlık sorunu olacaktır, tam olarak çözüleceğini sanmıyorum. Tedavisinin bu kadar zor olduğu bir hastalıkta erken teşhis son derece önem kazanıyor. Korunmasında önlenmesinde çok etkili olabiliyoruz ama hastalığa yakalandıktan sonra iş çok zor" diyor. Durum böyle olunca da kanserde erken tanının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

Kanseri Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Kanserden korunma, üç aşamadan oluşuyor. Bunlardan birincisi 'primer korunma' yani kanser yapan etkenlerden uzak durma, ikincisi bazı ilaçlarla korunma ki bu durum daha hastalık ortaya çıkmadan yapılması gerekenleri içeriyor. Üçüncül koruma ise hastalığın hemen başında teşhis edilmesi ve süratle türe uygun tedaviye geçilmesini içeriyor. Yaşam tarzının birincil korumayla ilgisi büyük. İkincil korunmada ise tarama testleri ve erken tanı devreye giriyor. İkincil korumaya ilişkin detayları Prof. Dr. Faruk Aykan şöyle anlatıyor: "Erken tanı demek, erken evrede tanı demektir. Yani bir kanseri henüz organda başladığı noktada iken, çevresine yayılmadan yakalamak, böylece şifa şansını artırmak anlamına gelir. Bu alanda henüz sadece dört tip kanserde, (meme, kolon, serviks (rahim ağzı) ve prostat kanserlerinde) korunma ve tedavi başarıya ulaşmıştır."

Prostat, Kendini Hemen Belli Eder
Erken tanıyla tedavi şansı çok artan kanser türlerinden biri olan prostat kanseri erkeklerde en çok görülen tür. Hastalığın kansere bağlı ölümler sıralamasında yeri ise ikinci sırada. Bu nedenle prostat kanserinde erken tanı çok önemli. 'İdrar yapmada zorluk, idrar yaparken ağrı-yanma, acil idrar yapma ihtiyacı (bekletememe), idrar akımında azalma, çapında incelme, kesik kesik idrar yapma, sık idrar yapma (özellikle gece), idrarda kan görülmesi, mesaneyi tam boşaltamama, idrar yapamama veya tutamama, bel, kalça, uyluk bölgesinde yaygın ağrı, iştah azalması ve kilo kaybı' prostat kanserinin en önemli belirtileri. Bu belirtileri kendinde gören kişinin hemen muayene olması çok önemli. Kanser şüphesi duyan bir insanın erken tanı için parmakla prostat muayenesi yapmasında fayda var. Ayrıca kanda PSA (prostata spesifik antijen) ölçümü ve biyopsi yapılması da gerekebiliyor.

Prostat Kanserinde Risk Faktörleri Neler?
Prostat için risk faktörleri yaşla doğru orantılı. Prostat kanserine yakalananların yüzde 80'i 65 yaşın üstünde. Daha çok siyah ırkta görülen hastalık, çevre, çalışma koşulları ile beslenme ve (yağdan zengin yiyecekler prostat kanserine etken oluyor), genetik faktörlerle görülme riskini artırıyor. Prostat kanserinde yüksek risk faktörünü aza indirmenin yolları ise şöyle: Az yağlı besinleri tercih ederek, daha az kırmızı et daha çok tahıl, sebze, baklagiller ve meyve tüketimi. Ayrıca alkolü ve tatlıyı kısıtlamak, vitamin ve mineral alımını artırmak, günlük hareket ve egzersiz kültürü oluşturmak da çok önemli.

Domates, Karpuz, Şalgam Lahana Yiyin
Özellikle domates, karpuz, kırmızı greyfurt, soya ürünleri, yeşil çay, brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnıbahar, şalgam, sarımsak, testere palmiyesi gibi besinler ise içerdikleri vitamin ve mineraller bakımından prostat kanserinden koruyor. Ama tüm bu gıdaları hastalığa yakalandıktan sonra değil önce almak önemli çünkü hiçbir kanser türü, beslenme yoluyla tedavi edilemiyor. 50 yaştan başlamak üzere her erkeğin her yıl bir kez doktora muayene olması da bir başka tavsiye. Bu şekilde henüz belirti vermemiş, hastada şikâyete yol açmamış erken evredeki prostat kanseri, erken teşhis edilebiliyor.

Sonat Canıdar

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'NATO tatili istiyoruz'
 Havada ölümle dans
 Kanseri 'oyunuyla' yeniyor
 Ahmet Altan rekor kırdı
 'Sivil Çalışma Grubu kuralım'
 Gelişmiş ülkelerin sorunu kolon kanseri
 13 yaşındaki barış elçisi hayatını kaybetti
 Protestocuları CIA gözetledi
 İşte Bush'un üs dosyası
 F Tipi cezaevinde iki mahkûm kendini yaktı
 Kedi cinayeti davası başladı
 Nevşehir'de köpek dehşeti
 Belediye Başkanına parti liderliği yasak
 Alınteri'ni vali açtı
 Çeltiksuyu'nda müteahhit serbest
MEHMET TEZKAN
Sonunda zaten kalpten öleceğiz
Mayıs ayındaki yaz...
EMRE AKÖZ
'Go Home' devri kapanmaz!
Başbakan Erdoğan, NATO...
Fransa resmen ağır hasta
Fransa, Türkiye'nin üyeliğine niye karşı?.. Gerard'in cevabı şu:...
Suudi kadını değişiyor
Fransız Paris Match dergisi Riyad'a gitti ve değişimi kare kare...
Del Bosque ile devam
Del Bosque ile devam
İspanya Milli Takımı'nın Vicente Del Bosque'yi istediğine ilişkin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.