kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fransa resmen ağır hasta
Fransa resmen ağır hasta

Fransa, Türkiye'nin üyeliğine niye karşı?.. Gerard'in cevabı şu: Fransa, nereye gittiğini bilmiyor. 1966 İngilteresi gibiyiz.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ve müzakere tarihi alıp almamasıyla ilgili en hararetli tartışmaların yaşandığı Fransa'da nabız tutuyoruz. Halkın tavrını en iyi yansıtan araç olan ülke medyasından görüştüğümüz öncü kalemlerden biri de Le Figaro gazetesinin dış politika uzmanı başyazarı Renaud Gerard. Ülkenin en önde gelen gazetelerinden biri olan Figaro'da yıllardır görev yapan Gerard, hem ülkesindeki AB yaklaşımlarını, hem de "Kaptanı yok" dediği AB'yi anlattı:

* (Fransızlar sadece Türkiye'ye mi, yoksa AB'ye mi karşı?) Fransızlar dünyada olup bitenlerden belki Amerikalılar'a kıyasla bir parça daha haberdar görünebilirler. Ancak genel olarak onların da çok azı dünyadan haberdar. Mesela Avrupa kurumlarını bilmiyor Fransızlar. Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi, bunlar nedir, nasıl işler bilmezler. Gidin ve mecliste sorun bakalım milletvekillerinin kaçı biliyor işleyişini! İşte bu sebeple Avrupa Parlamentosu seçimlerinde katılım oranı çok düşük çıktı.

* Polonya tarımına katkıda bulunmak için para ödüyoruz. Ama Polonyalılar uçaklarını Amerika'dan alıyor. Yani biz Polonyalılar'ın kullanacağı uçaklar için Amerika'ya para ödüyoruz. Bu hadiseler kışkırtıyor Fransızlar'ı. Avrupa'ya karşı kuşku da artıyor her geçen gün. Bu genişleme hikayesi de öyle oldu. Birden sırtında bir çocuk daha buldu Fransızlar.

Avrupa Makinesi Çalışmıyor
*
Avrupa eğer bir makineyse, artık çalışmıyor. Çünkü 6 ülke için icad edilmiş bir makineydi bu. Sonra 15, şimdi 25 oldu. Mesela bir otomobiliniz var. 2 bebek, Fransa şoför, Almanya yanında, arkada büyükanne Hollanda ile Belçika. Lüksemburg çocuk, konuşamıyor bile. Bu motor işliyordu. İngilizler, "Çok eğlenceli. Bu otomobile biz de binelim" dedi. Bu otomobile 15 kişi koydular. Sonra 25 kişi. Bu dünyanın en delice olayı. Bir karar alınması ve işlemesi bana göre imkansız artık. Kıpırdamaz hale gelecek Avrupa. Kurumların işlemesi için bir kaptana ihtiyaç var. Bugün artık kaptan yok. Ya da herkes kaptan. (Eski Fransa Cumhurbaşkanı) Mitterrand ve (eski Almanya Başbakanı) Kohl'dan bu yana artık Avrupa'yı götürecek bir kaptan yok.

* (Türkiye'yi bu ülkelerle kıyaslamak demagojik değil mi? Yakın zamana kadar Türkiye'nin üyeliğini Fransa destekliyordu)

Irak'ı Siz Yönetin
Çünkü anlaşıldı ki Türkiye'nin üyeliği yaklaşıyor. Gayet büyük adımlarla ilerleme halinde. Mitterrand, Avrupa'nın önce derinleşmesi gerektiğinin farkındaydı. Bu sebeple konfederasyondan bahsetti. Türkiye bence büyük tarihi rolü olan bir ülke. Osmanlı mirasını yeniden sahiplenmeli. Çok asil bir miras bu. Bosna'yı gördüm. Oradaki Türk izlerini. Mostar köprüsüne hayran kalmıştım. Bir Türk mimarca yapılmış. Bütün dinlerin rahatlıkla yaşadığı, herkesin ibadetini özgürce yaptığı bir hoşgörü kültürü var Osmanlı'da. Sonra Fransızlar'ın da büyük hayranlık duyduğu olağanüstü büyük bir adam Mustafa Kemal Atatürk çıktı. Türkiye'nin dünya barışı için tarihi rolü var. Müslüman dünyasının lideri olarak. O bölge Türkler varken gayet iyi yönetiliyordu. Samimi söyleyeyim, Irak'ı Amerikalılar'ın yerine Türkler'in yönetmesini tercih ederdim.

Tavrımızı Bilemem
* (İlerleme Raporu olumlu çıkarsa Fransa yine de muhalefet edebilir mi müzakarelerin başlamasına?)
Rapora karşılık Fransa'nın tavrını bilemem. Ama zaten Fransa nereye gittiğini, nereye gitmek istediğini bilmiyor. Ağır hasta Fransa, İngiltere'nin 1966'larını yaşıyor.

* (Fransa'daki Türkiye muhalifliğine 11 Eylül saldırılarının bir etkisi oldu mu?) Söylediklerimden Türkler'e karşı olduğum neticesini çıkarmayın! (İtalya Başbakanı) Berlusconi, 11 Eylül'den sonra "Bizim kültürümüz onlarınkinden (İslam) üstün" demişti. Ben bunun tam tersini düşünüyorum. Siz hala yaşlılarınızla ilgilenen, onları ziyaret eden bir kültüre sahipsiniz. Bizse onların öldüklerini, sayıları itibariyle televizyondan öğreniyoruz...

Yarın: Le Monde gazetesi Dış Haberler Müdürü François Bonnet

BELKIS KILIÇKAYA PARİS

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Suudi kadını değişiyor
 Halkından böyle özür diledi
 Saddam'dan mektup var: Selamün Aleyküm
 Atina: Erdoğan bölge için önemli
 Sınırda gerginlik
SOLİ ÖZEL
Bulanık sular
Çok gazete ve çok yazar okuyunca insan...
Del Bosque ile devam
Del Bosque ile devam
İspanya Milli Takımı'nın Vicente Del Bosque'yi istediğine ilişkin...
Panzer sağa çek!: 2-1
Panzer sağa çek!: 2-1
Almanya kazanmak zorunda olduğu maçta Ballack ile öne geçti. Heinz,...
Mesut Yılmaz anjiyo oldu
Mesut Yılmaz anjiyo oldu
Eski Başbakan, ANAP lideri Mesut Yılmaz, dün sabah anjiyo...
DYP 21. yaşını Ata ile kutladı
DYP 21. yaşını Ata ile kutladı
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar başkanlığındaki heyet, partinin 21.
'NATO tatili istiyoruz'
'NATO tatili istiyoruz'
46 ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile 3 bin delegenin...
Havada ölümle dans
Havada ölümle dans
HAVADA 1 saat 40 dakika dolaşan uçaktaki yolcular, büyük panik...
Dadaş diyarında A Takımı rüzgârı
A Takımı'nın kaptanı Savaş Ay, Sokak Arası programını Erzurum'da...
Katilin adını fısıldadı
Kan davalısı tarafından sokak ortasında bıçaklanan adam son nefesini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.