kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Semerci @ SABAH
 

FreeTV ilanını nasıl savundular?

Free Atış başlıklı yazıma, Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Yalçın Balcı yanıt yolladı..
Diyor ki; "Yanıltıcı olduğu iddia edilen reklam metnindeki "Avrupa Futbol Şampiyonasını dijital görüntü ve ses kalitesinde bedava izlemek için Sansui FreeTV" ifadesinde tüketicilerin yanıltılması söz konusu olamaz. Zira ilan metninde yayınların TRT1 ve TRT2 kanallarından yapılacağı açıklanmıştır."
Burada duralım. Lütfen bu sayfanın manşetine bakınız. Sizce başlık kaç puntodur? (Yazının iriliği) 75 punto. Yani sayfayı açtığınızda başlığı görmemeniz mümkün değil. Şu anda okuduğunuz yazı ise 11 puntodur. Peki FreeTV'nin ilanında futbol karşılaşmasının TRT1 ve TRT 2'den yayınlanacağı ifadesi nereye kondu ve kaç puntoydu? Bu bilgi, FreeTV'nin ilan metninin dibine gizlenmişti ve yanılmıyorsam sadece 5 puntoyla yazılmıştı. (Bu tip yazılara karınca duası nitelemesi yapıldığını hatırlatmalıyım. 5 puntoluk bir yazı nasıl oluyor, yazının sonuna bir örnek koydum.)
Balcı'nın açıklamalarına devam edelim: "Bilindiği gibi televizyon yayınlarına ulaşmak için değişik sistemler mevcuttur. Yayınları dijital olarak izleyebilmek için izleyicilerin ilgili kuruluşlara her ay abonelik ücreti ödemeleri gerekmektedir. Sansui FreeTV alıcıları ise, uydu üzerinden yapılan yayınları herhangi bir abonelik ücreti ödemeye gerek olmaksızın izleme imkanı sağlamaktadır."
Pes doğrusu.
Tam sayfa ilan verecek ve "Avrupa Futbol Şampiyonası'nı dijital görüntü ve ses kalitesinde bedava izlemek için Sansui Free TV" denilecek. Maçların zaten bedava yayınlandığı gizlenecek. Eleştiri olunca, "Yayınları dijital olarak izleyebilmek için izleyicilerin ilgili kuruluşlara her ay abonelik ücreti ödemeleri gerekmektedir" yalanı uydurulacak.
Sayın Balcı'nın da bilmesi gerektiği gibi hemen her kanal, hem dijital hem de analog yayınlanıyor. Yani TRT, Kanal D, ATV gibi şifresiz kanalları dijital görüntü ve ses kalitesinde izlemek için ihtiyacınız olan tek şey bir uydu alıcısına sahip olmak. Bu Sansui de olabilir, Beko veya Vestel uydu alıcısı da olabilir. Yani kimsenin abonelik parası ödemesi gerekmiyor.
Balcı'nın açıklamalarına devam: "Şirketimiz yayınladığı reklamlarda televizyon izleyicilerini teknolojik gelişmelerden doğru biçimde bilgilendirmeye azami özeni göstermektedir. Bundan önce yayınlanan reklamlarda verilen mesajlar bir yana bırakılarak son reklamda "tüketicilerin kandırıldığı" iddiası doğru ve tutarlı bir yaklaşım değildir."
Balcı, belli ki, çok kısa bir süre önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan Reklam Kurulu'nun kendilerine "tüketiciyi yanılttığı" gerekçesiyle 44 milyar ceza verdiğini hatırlatacağımızı biliyor. Bu yüzden geçmiş mesajlarındaki çarpıklığı kabul etmek zorunda kalıyor. Bu da iyi bir gelişme.
Balcı, "Türkiye At Yarışları ile ilgili yazmış olduklarınız gerçeği yansıtmadığı gibi, korsanlık gibi ağır itham içermektedir" diyor.
Bu konuya uzun uzadıya girmeyeceğim. Oda girememiş zaten! Sadece bir kaç soru:
Yayın hakları Türkiye Jokey Kulübü'ne ait at yarışları, Turksat 2A uydusu, 11804 (V) MHz frekansından izinsiz olarak yayınlandı mı?
Bu lisansız yayın, hangi kuruluşa aitti? Yayınla ilgili RTÜK ve savcılığa, daha sonra geri çekilen, bir suç duyurusu yapıldı mı? TJK, uyduya gönderdiği ham iletim sinyalini neden şifrelemek zorunda kaldı?
Bu yazının amacı Doğan Grubu'nu yıpratmak değil. Sayın Balcı'ya tavsiyem, savunduğu ilanı, Hürriyet Gazetesi'nin tüketici köşesine göndersin. Eğer sevgili gazeteci arkadaşım Erkan Çelebi "bu ilan tüketicileri yanıltmıyor" diye yazarsa, bakış açımın yanlış olduğunu açıklamaya hazırım... Ama bunun mucizevi bir gelişme olacağını da biliyorum!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Üzdün bizi Hıncal Uluç   / 22-06-2004
 Yatırımcıyı uyardınız mı?   / 20-06-2004
 Doğuş'un Çin Seddi 100 saniyede yıkıldı!   / 19-06-2004
 Yatırımcı mı kumarbaz mı?   / 18-06-2004
 Reklam işkencesi bitecek reklam fiyatları artacak...   / 16-06-2004
 FreeTV ilanını nasıl savundular?   / 10-06-2004
 Free atış!   / 08-06-2004
 Başınız dönmüyor mu?   / 06-06-2004
 Ahmet Ertürk   / 05-06-2004
 Üç boyutlu yanıt...   / 03-06-2004
YAVUZ SEMERCİ
TMSF ile yapılan protokoller çöpe...
İLKER SARIER
Kaç Türkiye varmış?
Gazete haberlerine bakarsanız,...
ŞELALE KADAK
Hantal PTT, nasıl hiperaktif olup 50 trilyon kâr...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsa kazandırmalı ki, kazansın
Sermaye piyasasının...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kerkük'ten İsrail'e bir yol var
Yeniden gündeme gelen...
Kayıp avukatın sırrı Söylemezler'de saklı
İşadamlarından haraç istedikleri ileri sürülen Söylemez Kardeşler,...
Üstün Hoca artık yok
Türkiye'ye uzun yaşamanın sırlarını öğreten Üstün Korugan, enfeksiyon...
IMKB
E: 16,753 D:% -0.19
DOLAR
S: 1,490,000 D:% -0.13
EURO
S: 1,800,000 D:% -0.11
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.