kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Semerci @ SABAH
 
Doğuş'un Çin Seddi 100 saniyede yıkıldı!
Koç Grubu, sadece plan yapmış destek için garanti vermemiş...

Doğuş'un Çin Seddi 100 saniyede yıkıldı!

24 bin kişi, talep ettiklerinin yüzde 64'ü kadar Doğuş Otomotiv hissesi aldı. İlk işlem gününde yatırımcılar, hisselerin yarısını kurulan Çin Seddi'ne rağmen sattı

Halka arzlardan hisse senedi satın alanlar, yatırımcı mı yoksa borsa kumarbazı mı? Dün, Türkiye'nin iki büyük kuruluşuna ait (Doğuş ve Koç Holding) Doğuş Otomotiv ve Türk Traktör'ün halka arzlarına odaklanan bir yazı yazdım. Bu iki şirket de beklediklerinin üzerinde bir taleple karşılaştı. Ve işlem gördükleri gün, inanılmaz bir satış dalgasına yakalandılar. Bence Türk Borsası'nın durumunu anlamak isteyenler, son günlerdeki halka arzları A'dan Z'ye, (satanı, alanı, halka arz edeni de) içine alacak şekilde sorgulamalı.

HİSSELER 24 BİN KİŞİYE SATILDI
Doğuş Otomotiv'in 38 milyon lot hissesi halka arz edildi. Bu hisselerin 21.5 milyon lotu yurtiçinde yerleşik (kimlikleri, vergi numaraları SPK'ya ve İMKB'ye bildirilmiş) 24 bin kişiye satıldı. Ortalama 900 lot satın alan yatırımcılar arasında en yüksek alım, 422 bin lot ile bir kişiye ait.

Hisselerin arz fiyatı 6.750 ile 8.250 lira arasında. 24 bin kişi, fiyat belli olmadığı için en yüksek fiyattan parasını yatırıyor. Sonra fiyat 6 bin 750 lira olarak tespit ediliyor. Yatırımcılara da, arta kalan paraları iade ediliyor. Yani ortada karşılanamayan milyonlarca lotluk alım ordinosu var.

DOĞUŞ, DESTEK İÇİN SET KURDU
Doğuş, yatırımcılara, "Korkmayın bu hissenin arkasındayız. Yaklaşık 25 milyon dolar ayırdık. Eğer fiyat aşağı inerse destekleme alımı yapacağız" sözünü veriyor.

Ve o gün geliyor. Önceki gün bu hissenin borsa performansını görmek için seansın açılışını izleyenler, gözlerine inanamıyor. Doğuş Otomotiv tahtasında 6 bin 700 lira fiyatla 5.5 milyon lotluk bir alım ordinosu duruyor. Borsa tarihine geçen bu alım ordinosunun sahibi Doğuş Grubu. Mesaj açık: Biz hissemizin arkasındayız. İşte 33 trilyon liralık alım ordinomuz orada.

Yani bir anlamda, tahtada fiyatın aşağıya inmesini önleyecek bir Çin Seddi oluşturuluyor. Borsa tarihine geçen tek emirlik en büyük alım ordinosu bu. Operasyonu yöneten Garanti Yatırım çalışanları büyük bir keyif içinde.

HİSSELERİN YARISI İLK GÜN SATILDI
Ancak, seansın ilk dakikalarında hissenin yukarı çıkamadığı anlaşılıyor. Bu kez satış başlıyor. Önce, yavaş yavaş bir satış dalgası yaşanıyor. Saatler 10.30'u gösterdiğinde satışı yapılan hisse miktarı 2 milyon lota ulaşıyor. 10.31'de ise, artık durdurulması güç bir satış dalgası geliyor. Tahta çok değil, 100 saniye içinde çöküyor ve fiyat 6 bin liraya geriliyor.

Peki bu satışı yapanları böylesine panikleten şey nedir? Edindiğim bilgiye göre, yurtdışından sadece 100 bin lot satış, 330 bin lot alım yapılıyor.

Gün bittiğinde anlaşılıyor ki, iç piyasada halka arzdan 95 milyon dolarlık Doğuş Otomotiv hissesi satın alanlar, hissenin ilk işlem gördüğü gün 50 milyon dolarlık kısmını satmış.

Görüldüğü gibi binlerce kişi sadece şansını denemiş. "Nasıl olsa alım garantisi var. Eğer fiyat yukarı çıkarsa satar para kazanırız, yok fiyat çıkmaz ise 50 lira zararına satarız. Nasıl olsa Doğuş alacak" hesabı yapılmış.

BUNLAR KUMARBAZ DEĞİL Mİ?
Örnek veriyorlar: Satış ordinoları incelendiğinde, hani şu 422 bin lot alım yapan yatırımcı var ya, onun da sattığı anlaşılıyor. Halbuki bu yatırımcı çok değil, iki gün önce 652 bin lot Doğuş Otomotiv hissesi almak için teklifte bulunmuş ve karşılığında (8.250 liradan) 3.6 milyon doları nakit olarak yatırmış. Ancak kendisine (6.750 liradan) sadece 422 bin lot tahsis edilmiş ve 1.9 milyon doları alınmış.

Bir şirkete ortak olanların, ilk işlem gününde hisselerin yüzde 60'ını hemen satmasına ne ad vereceğiz? Bu yatırımcılara kumarbaz demeyip de ne denilecek? Alıcı kumarbaz olunca, şirketler de satış için ahlaki erozyon yaratan destek açıklamaları yapmak zorunda kalıyor. İşte Türk borsasının hali...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Üzdün bizi Hıncal Uluç   / 22-06-2004
 Yatırımcıyı uyardınız mı?   / 20-06-2004
 Doğuş'un Çin Seddi 100 saniyede yıkıldı!   / 19-06-2004
 Yatırımcı mı kumarbaz mı?   / 18-06-2004
 Reklam işkencesi bitecek reklam fiyatları artacak...   / 16-06-2004
 FreeTV ilanını nasıl savundular?   / 10-06-2004
 Free atış!   / 08-06-2004
 Başınız dönmüyor mu?   / 06-06-2004
 Ahmet Ertürk   / 05-06-2004
 Üç boyutlu yanıt...   / 03-06-2004
YAVUZ SEMERCİ
TMSF ile yapılan protokoller çöpe...
İLKER SARIER
Kaç Türkiye varmış?
Gazete haberlerine bakarsanız,...
ŞELALE KADAK
Hantal PTT, nasıl hiperaktif olup 50 trilyon kâr...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsa kazandırmalı ki, kazansın
Sermaye piyasasının...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kerkük'ten İsrail'e bir yol var
Yeniden gündeme gelen...
Kayıp avukatın sırrı Söylemezler'de saklı
İşadamlarından haraç istedikleri ileri sürülen Söylemez Kardeşler,...
Üstün Hoca artık yok
Türkiye'ye uzun yaşamanın sırlarını öğreten Üstün Korugan, enfeksiyon...
IMKB
E: 16,753 D:% -0.19
DOLAR
S: 1,490,000 D:% -0.13
EURO
S: 1,800,000 D:% -0.11
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.