kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Olimpiyat ateşimiz söndü
Olimpiyat ateşimiz söndü
Olimpiyat işini başaramadık
Nasıl Harcandı?
Bir Türlü Olmuyor

500 trilyon battı

Dört kez hüsranla biten ve artık umut da kalmayan olimpiyat rüyası 320 milyon doları toprağa gömdü ama hazırlıklar için yine de kaynak ayrılıyor

Olimpiyat için İstanbul'un adaylığı hayal olurken, geriye iki acı hatıra kaldı: 126 milyon dolara malolan tartışmalı stadyum ile Hazırlık Kurulu üyelerinin hâlâ umut varmış gibi her gün işe gidip geldiği Olimpiyatevi...

HER AY 14 TRİLYON LİRA PARA AYRILIYOR
ŞİMDİYE kadar harcama toplamı 320 milyon doları bulan kurula her ay Milli Piyango İdaresi'nden 13 trilyon lira, Jokey Kulübü'nden de 700 milyar lira aktarılıyor. Kurul üyelerine ayda toplam 81 milyar lira maaş ödeniyor.

BELKİ 2020 YILI İÇİN HAZIRLIK YAPILABİLİR
KURUL'UN
Genel Direktörü Yalçın Aksoy, hiç umut kalmadığını şu sözlerle itiraf ediyor: "2016'yı da vermezler. Belki 2020 için hazırlık yapılabilir. Bu kararı da devlet verir."


***

Olimpiyat ateşimiz söndü

Olimpiyatı İstanbul'a getirme hayali, adeta 'kara deliğe' dönüştü. 1992 yılından bu yana harcanan 319 milyon dolar ile sadece tartışılan Olimpiyat Stadı yapıldı MİLLİ Piyango'dan, Jokey Kulübü'nden trilyonlarca lira aktarılan Olimpiyat Kurulu'nun direktörü Aksoy, başarısız olduklarını söyleyerek, '2020 bile hayal' diyor.

İlk hedef 2000 Olimpiyatları'nı İstanbul'a taşımaktı. Olmadı, 2004 yılı hedeflendi. 'Kıtaların Buluştuğu Yerde Buluşalım' sloganıyla hazırlandığımız olimpiyat oyunları, 2004 yılında da İstanbul'a uğramadı. 2008 yılı için umudumuz iyice artmıştı ama bize yine hüsran kaldı. 2012 olimpiyatları adaylığımız ise tam anlamıyla çöküşün belgesiydi. İki dönem üst üste olimpiyat aday adayı olan İstanbul, 2012 için bu konumunu da koruyamadı. Ancak olimpiyat için İstanbul'u hazırlayacak kurul görevine devam ediyor. 81 kişiden oluşan ve ayda toplam 81 milyar lira maaş ödenen kurul üyeleri, kuruldukları 1992 yılından bu yana 319 milyon dolar harcarken, İstanbul'a olimpiyat hatırası olarak sadece hâlâ tartışılan Atatürk Olimpiyat Stadyumu kaldı. Kurulun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte yaptığı Ataköy'deki Sinan Erdem Çok Amaçlı Spor Salonu ise 'tamamlanamama rekoru' kırarak 12 yıldır 'inşaa halindeki' yapısıyla kaderine terk edildi.

2020 BİLE HAYAL AMA 81 KİŞİ GÖREV BAŞINDA
Şimdiye kadar trilyonlarca liranın kaynak olarak aktığı kurulun Genel Direktörü Yalçın Aksoy, İstanbul'un 2016 Olimpiyat Oyunları'nı da alamayacağını belirterek, geçen süreç içinde başarısız olduklarını kabul ediyor. Aksoy, 2020 için bile İstanbul'un şansının son derece az olduğunu belirterek, kurulun parasının bittiğini ve yatırımlara devam edemeyeceklerini itiraf ediyor. Kurul başkanının bile '2020 bile hayal' dediği olimpiyat umudu yok olmak üzereyken, kuruldaki 81 kişi her gün işlerine gidiyor ve 'İstanbul'u olimpiyatlara hazırlıyor!' Bunun yanı sıra kurul her yıl tanıtım ve lobi faaliyetleri için yurtdışındaki toplantılara katılıyor. Şimdiye kadar dünyanın bir çok kentine giden kurul üyeleri, Kenya da bile yapılan lobi faaliyetleri için 3.5 milyon dolar harcadı.

KURULA HER YERDEN KAYNAK AKTARILDI
İstanbul'un olimpiyatlara adaylık serüveni, 1992 yılında TBMM'de kabul edilen 3796 sayılı yasayla başladı. İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu (İOOHDK) kuruldu. Kurul, İstanbul'u olimpiyat oyunlarına hazırlamak, oyunların düzenlenmesi ve sonuçlandırılmasını sağlamak amacıyla her türlü iş, işlem ve faaliyetleri yapmaya yetkili kılındı. KDV hariç yaptığı her türlü işlemde vergi, resim ve harçtan muaf tutulan kurula; Milli Piyango İdaresi, Türkiye Jokey Kulübü, Toplu Konut Fonu, Spor Toto ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden kaynak aktarılmasına karar verildi. Olimpiyatlara aday olduğu günden beri yatırımlara başlayan kurul, İstanbul için dev projeler hazırladı. Bunlardan en büyüğü Atatürk Olimpiyat Parkı idi. İkitelli'de 6 milyon metrekare üzerine kurulacak parkta, olimpik stat, tenis kortları, sekiz spor branşı için de kullanılacak 6 hangarlık bir fuar merkezi, softball, çim hokeyi, beyzbol sahaları ve okçuluk tesisleri yapılacaktı. Bu tesislerden sadece 126 milyon dolara mal olan Olimpiyat Stadı yapılabildi.

319 MİLYON DOLARA RAĞMEN KREDİ
Şimdiye kadar 319 milyon dolar harcayan kurul, sadece iki tesise imza attı. Atatürk Olimpiyat Stadı da yurt dışından alınan krediyle yapıldı. Stadın yapımı için alınan 105 milyon dolar kredinin geri ödemesi, üç ayda bir ödenen 15 milyon dolarla yapılıyor. Bu borç, 7 yılda bitecek. Yapılan bir başka tesis ise 5 milyon dolara mal olan ve şu an kurulun çalıştığı Olimpiyatevi.

KİMSESİZ ÇOCUKLARA DAHA AZ PARA AYRILDI
Kurulun Genel Direktörü Yalçın Aksoy, ayda 700 milyar lira Türkiye Jokey Kulübü'nden, yılda 13 trilyon lira Milli Piyango İdaresi'nden, üç yıl öncesine kadar yılda 15 trilyon lira Toplu Konut Fonu'ndan ve ayda 100 milyar lira ise Spor Toto'dan gelir elde ettiklerini söylüyor. Kurula Milli Piyango İdaresi'nden giden kaynak, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na aktarılan kaynaktan yüzde 3 daha fazla. Kurul ayrıca, Galatasaray'dan yıllık 150 bin dolar gelir elde ederken, stadın rüzgar panellerini yapması için kulüpten 1.05 milyon Euro daha alacak.

SADECE BELEDİYEDEN ALACAKLILAR
Toplu Konut Fonu ve Spor Toto'nun artık kendilerine kaynak aktarmadığını belirten Aksoy, gelecek yıl Milli Piyango İdaresi'nin özelleştirilmesiyle bu kaynağın da kesileceğini söylüyor. Aksoy, belediyeden alacakları katkıyı hiçbir zaman tahsil edemediklerini belirterek, "Bunu mahkeme konusu yaptık. 2000 yılına kadar olan alacaklarımız, 12 trilyon lira olarak mahkemede karara bağlandı. 57 trilyon lira ise 2000 yılından sonraki alacaklarımız. Hiçbirini alamadık" diyor.

İNCİ DÖNDAŞ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İstanbul'da hayat duracak.
 Mezuniyet töreninde türban krizi
 Güle güle sana
 Hangi Yollar Kapalı?
 Böbrek hastalarına yeni bir merkez
 Kariyer kadınına yeni hizmet:Menopoz-ölçer
 Şırnak ve Muş'ta terör: 1 şehit, 2 yaralı
 Tababet Kanunu'na Sezer'den veto
 Yeşil kartlıların ayakta tedavi bedelini de devlet...
 İETT'den ÖSS için ek sefer
 Tarihe can verdiler
 İstanbul'da hayat duracak
EMRE AKÖZ
Bırakın çocuk ne yerse yesin!
Amerikan 'Psychology...
UMUR TALU
Gülüşün ve unutuşun medyası
Medyadaki bilinçli yahut...
ÜNAL ERSÖZLÜ
Alkışlarla...
İnsanın neyi, ne zaman, nasıl göreceği...
MUHARREM SARIKAYA
Ankara'dan atılan taş...
Bakanlar Kurulu'ndan bir süre...
Sürpriz aday
AB, yeni Komisyon Başkanı'nı bugün açıklayacak. Bu kişi, eski...
AB, anayasa için ortak karara varabilecek mi?
15 Ay süren bir maraton sonucu hazırlanan Avrupa anayasası...
Rahat olun
Rahat olun
Beşiktaş Futbol Şubesi Sorumlusu, "Deniz ve Serkan Balcı'yla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.