kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'de Her 70 camiye karşılık sadece bir hastane var
Türkiye'de Her 70 camiye karşılık sadece bir hastane var
33 yıllık tartışma

Erdoğan haklı

Rakamlar da Başbakan'ı doğruluyor: Türkiye'de 353 kişiye bir cami, 60 bin kişiye ise bir hastane düşüyor. Kadrolu 21 bin doktora karşılık 66 bin imam çalışıyor

Başbakan'ın "Bir yerde cami çoksa oraya hastane yapılması daha isabetli olur" sözleri sağlıktaki vahim tabloyu gündeme getirdi. Sağlık Bakanlığı ile ilahiyat fakültelerinin araştırmasına göre sağlık ve ibadette tablo şöyle:

BİR HASTANEYE KARŞILIK 70 CAMİ VAR
Yurt çapında 76 bin cami bulunuyor, hastane sayısı ise 1.156'da kalıyor. 6 bin 300 sağlık ocağı da dikkate alınırsa sağlık kuruluşu başına 10 bin kişi düşüyor. Gelecek planlarında da cami yatırımları hastane yatırımını geçiyor.

AB'DEKİ KİLİSELER AZ HASTANE SAYISI ÇOK
AB'deki tablo tam tersi. Almanya'da 70 bin sağlık kuruluşu varken, kilise sayısı 8 binde kalıyor. Fransa'da 9 bin kiliseye karşılık hastane sayısı 60 bine ulaşıyor.


***

Türkiye'de Her 70 camiye karşılık sadece bir hastane var

Erdoğan'ın ABD'de önerdiği, "Cami yerine hastane yapın" sözlerini istatistikler de doğruluyor. Araştırmalara göre Türkiye'de 47 bin 746'sı köylerde olmak üzere 75 bin 941 cami var. Hastane sayısı ise sağlık ocakları da dahil olmak üzere 7 bin 520.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de dile getirdiği, "Cami yerine hastane yapın" çağrısını istatistikler de doğruluyor. SABAH'ın yaptığı araştırmaya göre rakamlar hem Türkiye'deki sağlık dramını hem de Türk insanının bu dünyaya değil öbür dünyaya daha çok yatırım yaptığını gözler önüne seriyor! Türkiye'de sağlık yatırımı ile ibadet alanlarına yönelik yatırım arasında tam bir uçurum bulunuyor. Türkiye'de köyler ve mezralar dahil, 47 bin 746'sı köylerde olmak üzere 75 bin 941 cami bulunuyor ve bin 140 caminin de halen inşaatı devam ediyor.

60 BİN KİŞİYE BİR HASTANE DÜŞÜYOR
Sağlık Bakanlığı'nın ve ilahiyat fakültelerinin yaptığı istatiksel araştırmalara göre; Türkiye'de devlet hastaneleri, SSK hastaneleri, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı hastaneler, KİT'lere bağlı hastaneler ve özel hastanelerin sayısı toplam bin 220. Sağlık ocaklarının sayısı ise 6 bin 300. Yani toplam rakam 7 bin 520. Türkiye'de 60 bin kişiye bir hastane, 353 kişiye ise bir cami düşüyor. Türkiye'de hastanelerde 189 bin yatak kapasitesi bulunurken, aynı anda 26 milyon kişi camilerde namaz kılabiliyor. Türkiye'nin bir başka gerçeği de; her 70 camiye karşılık bir hastane bulunması. İl ve ilçelerde Sağlık Bakanlığı'na bağlı 654 hastane bulunurken bu yerlerdeki cami sayısı ise tam 21 bin 142.

DİN GÖREVLİLERİNİN SAYISI DAHA ÇOK
İstatistikler devletin kadrolu personelinin de hastaneler ve camiler arasında dengesiz olduğunu gösteriyor. Halen devletten maaş alan ve hastanelerde görev yapan 20 bin 848 pratisyen ve uzman hekime karşılık 66 bin 413'ü kadrolu, 76 bin 445 din görevlisi bulunuyor. Yine camilerde 26 milyon 882 bin kişinin ibadetini yerine getireceği kapasite bulunurken, hastanelerin tedavi için kabul edebileceği hasta sayısı ve kapasitesi ise sadece 189 bin 482 kişi. Türkiye'deki bütün hastanelerde diş hekimi, eczacı ve laboratuvar uzmanı dahil 21 bin 29 sağlık personeli bulunurken camilerde 9 bin 547 müezzin ve kayyum yer alıyor.

YATIRIM CAMİYE YAPILIYOR
Gelecek 2 yıl için Türkiye'de kamu ve özel sağlık merkezleri yapımı için öngörülen rakam 50'yi bulmazken aynı dönem için planlanan ve halen yapımı süren cami sayısı ise bin 140 adet. Devletin buralara atamaya hazırlandığı personel ise yaklaşık 3 bin kişi. AB ülkelerinde ise ibadet yerleri ile hastaneler arasında denge Türkiye'dekinin tam tersi görünüyor. Almanya'da sağlık ocakları da dahil 70 bin civarında hastane bulunurken, kilise sayısı ise sadece 8 binde kalıyor. Yine Fransa'da kilise sayısı 9 bin iken sağlık merkezleri ve hastanelerin sayısı 60 bin adet.

Fatih ERTÜRK - ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Şimdi boşanıyorum ama evliliğim hülle değildi
 'Namaz kurtardı'
 İki Türk işçisi daha kaçırıldı
 Dizi arası aşırı reklama sınır
 Sincar'ın mezarında
 Piriştina kimdir?
MEHMET TEZKAN
Zana'nın kaygı veren sözleri..
Eski DEP milletvekili...
EMRE AKÖZ
Dünyada inanmam!
Haberi duydunuz mu? Cumhurbaşkanı Ahmet...
UMUR TALU
Akbabalarla aynı bekleme salonunda kalmamak
Karışık ...
732'de 500 EVET
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük ülkelerdeki iktidarların darbe...
Türkiye lehine kulis çalışmaları yapacağım
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in isteğiyle girdiği ilk...
Kadıköy'de 3-6-1
Kadıköy'de 3-6-1
İç saha maçlarında defansı üçlü kurmayı düşünen Alman teknik adamın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.